PISMO EU DELEGACIJI: Na konferenciji o korupciji ne smije biti mjesta za Ninu Pavića, Denisa Kuljiša i Renata Kunića!

Ivan Kegelj

16. veljače 2011.

PISMO EU DELEGACIJI: Na konferenciji o korupciji ne smije biti mjesta za Ninu Pavića, Denisa Kuljiša i Renata Kunića!

Delegacija Europske unije i Ministarstvo pravosuđe nakanili su 1. ožujka u Zagrebu organizirati konferenciju pod nazivom “Hrvatski mediji protiv korupcije”. Kao glavne paneliste pozvali su čelne ljude Hrvatske televizije i Europa press holdinga. Skupina aktivista, plenum Filozofskog fakulteta te grupa novinara zbog toga je uputila protestno pismo Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, s jednom osnovnom tezom: O korupciji ne mogu govoriti oni koji su je izumili, odnosno oni koji uživaju plodove korupcije

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj
Njegova Ekselencija Paul Vandoren

Zagreb, 16. veljače 2011.

Vaša Ekselencijo,

Delegacija Europske Unije u Hrvatskoj i Ministarstvo pravosuđa RH, ugostit će 1. ožujka u Zagrebu sudionike edukativne konferencije “Hrvatski mediji protiv korupcije”, koja se održava u sklopu projekta “Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti”, financiranog u sklopu EU IPA 2007 programa za Hrvatsku.

Na konferenciji će uvodna izlaganja održati Predsjednik RH g. Ivo Josipović, hrvatska premijerka gđa. Jadranka Kosor i Vi, kao šef Delegacije EU u RH, što cijelom događaju unaprijed daje izniman značaj u odnosu na slične manifestacije kojima je problem korupcije bio i jest u fokusu pažnje.

S naročitim žaljenjem ustanovili smo da su među najvažnijim panelistima najavljeni g. Ninoslav Pavić, predsjednik kompanije EPH, dvojica vodećih novinara EPH, g. Denis Kuljiš i g. Gordan Malić te Renato Kunić, v.d. Informativnog programa HTV-a.

EPH koncern i vodstvo HRT-a u hrvatskom novinarstvu i širokoj javnosti predstavljaju simbol  represije nad novinarskim slobodama, osobito kada je u pitanju izvještavanje o korupciji. Pitanje tijesnih poslovno-novinarskih veza između koncerna EPH i bivšeg premijera Ive Sanadera, koji se nalazi u salzburškom zatvoru zbog sumnji u korupcijska djela, bezbroj je puta otvarano u nezavisnim medijima i intelektualnim krugovima. Dio poslova još je uvijek predmet pretkaznenog postupka kojim upravlja Državno odvjetništvo RH.

Otkazi, cenzura i ostali oblici terora nad novinarima koji se bave korupcijom dio je EPH-ove i HRT-ove rutine, čije se posljedice po novinarsku profesiju i cjelokupnu hrvatsku javnost još zbrajaju i analiziraju.

Izbor ključnih ljudi EPH-a i HRT-a kao glavnih panelista u raspravi o medijima i korupciji smatramo potpuno promašenim, tim više što se konferencija odvija na vrlo visokom nivou, a pod financijskom i organizacijskom potporom EU-a.

Činjenicu da će se to dogoditi držimo zasebnim skandalom.

Srdačno,

Nataša Škaričić, novinarka;
Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu;
prof. dr. sc. Lada Čale Feldman,  FFZG;
prof. dr. sc. Morana Čale,  FFZG;
prof. dr. sc. Vlasta Erdeljac, FFZG;
dr. sc. Hrvoje Jurić, FFZG;
dr.sc. Viktorija Car,  FPZG,
Velimir Visković, predsjednik Hrvatskog društva književnika;
Suzana Jašić (GONG);
Jelena Berković (GONG);
Branka Šesto;
Jasna Babić, novinarka;
Heni Erceg, novinarka;
Lado Tomičić, novinar;
Kuća ljudskih prava Zagreb i njezina Grupa za slobodne i odgovorne medije SOM, Zagreb;
Sanja Sarnavka;
Igor Roginek, Documenta;
Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije


Lupiga.Com (Pismo objavljeno u cijelosti)