PLATI I NOSI: Što su stvorile mlade umjetnice i umjetnici?

T.M.

21. prosinca 2022.

PLATI I NOSI: Što su stvorile mlade umjetnice i umjetnici?

„Plati i nosi“ naslov je prodajne izložbe studenata i mladih umjetnika koja je u Meštrovićevom paviljonu, prostoru poznatom kao „Džamija“, u srijedu otvorena za javnost. Program je nastao u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a trajat će do pretka 23. prosinca. Ukupno je svoje radove izložilo 50 studentica i studenata te 30 mladih umjetnica i umjetnika, članova HDLU-a.

Ovogodišnji „Plati i nosi“ treća je po redu prodajna izložba ovakvog tipa u organizaciji HDLU-a i ALU-a pa se tako pilot izložbe iz 2018. i 2019. godine mogu pohvaliti velikim uspjehom, kako u posjećenosti, tako i u prodaji izložaka. Akademija likovnih umjetnosti ima dugu povijest sličnih zamisli, a i ovu je inspirirala dobro poznata izložba pod nazivom „Cash and Carry“ koju ALU organizira već sedamnaest godina u svom prostoru na Jabukovcu, gdje je smješten nastavnički Odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 

Plati i nosi
Na otvorenju se stvorila poprilična gužva (FOTO: Lupiga.Com)

Otvorenje je prisustvovao velik broj zainteresiranih koji su ubrzo nakon „otvaranja vrata“ ispunili prostorije Meštrovićeva paviljona. Izložbu je s kratkim govorom otvorila Jasenka Ostojić, prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju zagrebačkog Sveučilišta, pozdravivši studente i posjetitelje. 

Nekoliko riječi okupljenima uputili su i Tomislav Buntak, dekan ALU te Ivana Andabaka, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Već u tom trenutku počela je prva prodaja radova, ali i razgovori s umjetnicima i umjetnicama.

Plati i nosi
Izložba je otvorena do petka (FOTO: Lupiga.Com)

U prostoru galerije „Bačva“, smještene u prizemlju, nalaze se radovi pedeset studenata i studentica likovne akademije dok su radovi trideset diplomiranih mladih umjetnika i umjetnica, članova i članica HDLU-a, smješteni na galeriji „Prsten“ i na prvom katu. Od izloženih djela mogu se naći slike nastale u raznim stilovima, skulpture načinjene od brojnih materijala te još mnogi drugi oblici umjetnosti. Među klasičnim izlošcima našle su se i majice te torbe s otisnutim djelima mladih studenata i studentica, a koje su također na prodaju.

Ovom prigodom pružena je prilika mladim umjetnicama i umjetnicima, kao i članicama i članovima likovne akademije, da uđu u dijalog s ljubiteljima umjetnosti, ali i da ostvare nova poznanstava i suradnje. Također, građanstvo sada ima priliku vidjeti kako i što mladi studenti i umjetnici stvaraju, te kupiti njihove radove. Radi se o umjetničkim radovima koji će potencijalno biti vrijedan dio hrvatske umjetnosti tvrde iz ALU. 

Plati i nosi
Radove je izložilo 50 studentica i studenata te 30 mladih umjetnica i umjetnika, članova HDLU-a (FOTO: Lupiga.Com)

„Osim poticajnih mogućnosti za studente umjetnosti i umjetnike mlađe generacije, prodajna izložba 'Plati i nosi' građanima omogućuje kupnju suvremenih umjetničkih radova, autora čije vrijeme dolazi, ali i izravnu komunikaciju s mladim umjetnicima s ciljem uspostave trajnijih veza“, poručuju organizatori ove zanimljive izložbe vrlo jasnog koncepta. 

Kako u svojoj najavi navode iz Akademije likovnih umjetnosti, ovaj program nastao je iz potrebe da se njihovim studentima i mladim umjetnicima, članovima HDLU, pruži iskustvo ovakvog izlaganja radova.

Plati i nosiPrvi radovi su prodani odmah po otvorenju (FOTO: Lupiga.Com)

„U želji za stvaranjem novih prilika za studente i umjetnike mlađe generacije, omogućavanjem nezamjenjivog iskustva prezentiranja i prodaje vlastitih radova široj publici te motiviranjem umjetnika za razvoj stvaralaštva, a u situaciji oskudnih prodajnih prilika usmjerenih na nadolazeća umjetnička imena“, objašnjavaju iz ALU-a.

Napominju kako je važan aspekt ove prodajne izložbe upravo to da se izlagačima radova pruži prilika da pokažu svoje radove potencijalnim kupcima. Taj aspekt je, dodaju, zadnjih godina zapostavljen zbog loše financijske situacije.

Plati i nosi
Organizatori primjećuju kako se ovom izložbom povećava kulturna raznolikost zagrebačke scene (FOTO: Lupiga.Com)

„Uzimajući u obzir trenutak u kojem su se cjelokupni financijski i socijalni sustavi destabilizirali uslijed izazovne godine koja se približava kraju, smatramo da 'Plati i nosi', u tom kontekstu, može ponuditi perspektivu za zajednički oporavak“, uvjereni su.

Zaključuju kako se ovom izložbom povećava kulturna raznolikost zagrebačke scene, ali i zainteresiranima za likovnu umjetnost omogućuje da dođu do nekih vrijednih radova. Prvi su prodani već na otvorenju, a izložba će biti otvorena do petka 23. prosinca tako da još imate vremena posjetiti Meštrovićev paviljon i možda pronaći nešto za sebe ili originalan božićni poklon.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HDLU