"Pobjegla" kuga

Ivor Car

16. siječnja 2003.

"Pobjegla" kuga

Mnogo puta sam do sada čuo teorije kako sve, ili barem neke zarazne bolešćurine svoje pohod svijetom započinju iz američkih laboratorija, i takvo što bilo mi je smiješno, ali nakon ove vijesti više nisam sasvim siguran da li se još uvijek smijem. Naime, ovaj put je na neko vrijeme Amerima pobjegla kuga.
Lubbock je miran američki gradić u saveznoj državi Texas, a jedna od stvari kojom se građani Lubbocka mogu pohvaliti je laboratorij Sveučilišta Texas Tech. Upravo zbog toga ti isti građani jučer su nabacili blijedilo u lice i strah u oči, u trenutku kada su čuli kako je iz spomenutog laboratorija nestalo tridesetak bočica u kojima se nalaze bakterije koje mogu uzrokovati najveću bolest u povijesti čovječanstva - kugu, bez obzira na izjave kako se bakterija ne može koristiti kao masovno oružje. Laboratorij je smjesta okupiran gomilom FBI-evog kadra, koji je nastojao što prije riješiti ovaj, u najmanju ruku nezgodan, misteriozan slučaj, odmah povezan sa mogućim terorističkim činom.
Pitanje je da li je strah u očima građana Lubbocka nestao nakon što je FBI objavio kako su nestale bočice pronađene, jer sama činjenica da takvo nešto može nezamjećeno nestati, kao i to što FBI nije objavio gdje i kako su bočice pronađene, je nevjerojatno zastrašujuća.
Inače kuga je bolest koju izaziva bakterija jersinia pestis, a najviše ljudi od tog sinonima za opaku bolest, stradalo je tijekom 14. stoljeća na europskom kontinentu kada je pokošena četvrtina njegovog stanovništva. U laboratoriju Texas Tech-a bakterija se koristila u istraživanju antibiotika kojima se kuga liječi. Godišnje u svijetu od kuge umire između 1 000 i 3 000 ljudi, od toga 15 do 20 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.