Poginuo Helmut Newton

Ivan Kegelj

24. siječnja 2004.

Poginuo Helmut Newton

Vjerujem da vam, dragi moji antinacionalisti, antiglobalisti, feministi, te osjećajni ljudi skloni samozatajnim rješenjima, nije poznato tko je Helmut Newton. E pa nikad nećete saznati tko je, ali, na žalost, ovdje možete pročitati tko je bio. Čovjek je, naime, jučer poginuo. Bio je jedan od najboljih svjetskih fotografa. Evo par Newtonovih fotki






Osamdesettrogodišnji Helmut Newton, po rođenju ein Berliner, a po putovnici Australac, poginuo je u Hollywoodu. Izlazeći s parkirališta hotela Chateau Marmont, na Sunset bulevaru, izgubio je kontrolu nad Cadillacom i zabio se u zid.

 


 

 

U svom radu Newton se proslavio visoko stiliziranim modnim fotografijama koje je od 50-ih godina objavljivao u vodećim svjetskim modnim magazinima. Inspirirale su ga uglavnom žene, ali nije zakazao niti fotografirajući prirodu. Ali zašto da vam o Helmutu priča jedna neobrazovana neznalica. Bolje neka pričaju Newtonove fotografije. 
  


 

Evo samo malo podataka iz osobne:

Rođen je u Berlinu 1920. godine od židovskih roditelja. Zanat uči od 1936. godine, a dvije godine kasnije bježi iz Njemačke za Singapur. Neko vrijeme skrasio se u Australiji, a 1957. godine vraća se u Europu, točnije u Pariz i Monte Carlo. 
                                             


                                                   

 

 

 

     

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 







To bi bilo sve od Helmuta. Ali dobro, nije velika šteta. Starost je, jebiga. E, da je nama po osamdeset i tri doživjet.