Svi za mnom - predstavljamo National Geographic

Ivan Kegelj

6. studenog 2003.

Svi za mnom - predstavljamo National Geographic

Pazi ovo - sutra na kioske diljem zemlje dolazi prvi hrvatski National Geographic, koji "pjeva" 27 kuna. Ludilo je to i iznered jedan, kako je samo dobar taj magazin u kojem ima puno foto safarija, lijepih tekstova i reklamiraju se automobili. Senzacionalno najavljujemo, saznajte više, otkrijte, informirajte se, ekskluzivno, frapantno, novo, svi za mnom, ima i golotinje.

Dakle, u rukama nam se nalazi jedan primjerak National Geographica, pa poskočimo.

Hrvatsko izdanje žutouokvirenog mjesečnika na naslovnici donosi kinkadžua - drito u glavu, k tomu još s cvijetom nalik na bananu u ruci.
Prvi članak prvog broja ovog magazina, koji prvi put izlazi na hrvatskom jeziku, narcisoidno govori o sebi. Kaže da je "National Geographic" prvi put tiskan u listopadu 1888. godine, te da ga je osnovalo istoimeno društvo koje danas broji 10,5 milijuna glas..., ops, članova.
Na četvrtoj stranici urednik je odlučio staviti fotografiju mrtvih ptica, točnije fotografiju mrtvih ptica složenih u redove, sortiranih po veličini i vrstama. Dvije tisuće mrtvih ptica, koje su se zabile u visoke zgrade u Torontu. Kratki članak o pticama ne govori ništa o nastalim oštećenjima na rečenim visokim zgradama iz Toronta.  Zatim dolazi tema o "Robovima 21. stoljeća".
Riječ je o svakojakim gadarijama, koje se neprestano događaju, kako u daljem, tako i u bližem susjedstvu. Trgovina bijelim robljem, logori za robove, dječja prostitucija, izrabljivanje i još, još, još…, sve dok ne kažete - aaaaaaaaaaa, jadni ljudi. 
To nije problem samo trećeg svijeta, kažu na kraju članka, nakon kojeg, sigurni smo, ništa neće biti isto.

A onda - SPEKTAKL - SLIKE - GOLOTINJA - NEVIĐENO - SERIJA FOTOGRAFIJA
                                                             
Kinkadžu - gol kao od majke rođen!!!

"Kreće se samo noću. Visoko. Kroz lišće stabala."
To je nešto između koale i majmuna, a u stvari je rakun. Glasa se kad se i kreće, kreće se kad se glasa, (kreće se da glasa!? - šokantno) - noću. S kinkadžuom ima papiga i mravi, a on se hrani nektarom cvijeća balse (whatever). Tu su i fotografije čovjeka koji lovi te divne životinje. Danju ih prati, noću lovi, a zove se Ronald Kays. Članak ne obrađuje temu "Što nije u redu s Ronaldom Kaysom?". 

Od hrvatskih tema u hrvatskom NG-u naći ćete jednu o najmanjem gradu na svijetu - Humu. Grad je osnovan 1040. godine, a cijeli stane na jedno jutro zemlje i još ostane prostora za bacit mali nogomet. Naime, grad stane na parcelu dimenzija  100 x 35 m. Tamo u dvije ulice živi 17 ljudi koji drže junad, perad, i drugu "ad", pod krovovima im se gnijezde čiope i to je sve. A onda fotografije kamenih kuća - divota, i jedna "soba obješena u zraku kao naranča…". Tamo dolaze i od tamo odlaze turisti.
Iz ponuđenog valja izdvojiti i članak pod nazivom "Motrim te", koji govori nešto o tome da George Orwel nije bio lud kad je pisao jedno od svojih kapitalnih djela - "1984." 

Nadam se da niste posumnjali da ću u ovom pregledu sra..., ops, stanja u National Geographicu izostaviti ono najljepše.
Šećer na kraju - evo fotografija.
Osim kinkadžua u svim pozama, tu su još i predivne fotke zebri u trku, zebri u krdu, zebri na osami, zebri pod palmom, zebri u magnovenju, zebri u razmatranju, a ima i slika zebre koju kolje lav. Tu su i fotografija podvodnog svijeta. U "podvođu" su se nekim čudom našle i ribe, pa ih je čovjek, kad je već tamo, usput fotografirao.
Osim fenomenalnih fotografija prirode, na svoje će doći i ljubitelji magazina "Auto klub". Ima osam reklama za automobile. Nagradno pitanje glasi - Koliko je to fotografija automobila u prvom hrvatskom NG-u?

P. S. Ne dajte da vas zavara ova novica. National Geographic jedan je od najboljih svjetskih magazina.
Tamo ćete naći fotografije koje se gledaju i prepričavaju kao dugometražni filmovi. Cijeli svijet za 27 kuna, pa vi razmislite.

RUBRIKE

- Povijest društva National Geographic
- Forum
- Zemljorisi
- Iza kulisa
- Sveznalica
- Riječ urednika
- Reporteri na zadatku
- Urednički rez
- Pogled u prošlost

nationalgeographic.com.hr