Poljski smo četnici, nek' se zna!

Ivor Car

7. rujna 2006.

Poljski smo četnici, nek' se zna!

"Dolazimo sa pravom četničkom zastavom na stadion ... Mi smo se odavno opredelili, znamo ko smo i za nas postoje samo Zvezda i Srbija" izjavila je novinaru beogradskog 'Kurira' uoči sinoćnjeg remija između nogometnih reprezentacija Poljske i Srbije, grupica Poljaka koja se naziva poljskim Srbima i 'Delijama', što su na tribinama, valjda, i dokazali okitivši se spomenutom četničkom zastavom

Kako vam ne bismo kvarili ugođaj, tekst, kao i fotografiju, prenosimo iz 'Kurira'


Tročlana navijačka grupa Delije Varšava, koju čine Jacek, Rafael i devojka Agneška, večeras će na stadionu Legije bodriti reprezentaciju Srbije. Ovaj podatak ne bi bio čudan da pomenuti Zvezdaši nisu rođeni Poljaci. Vođa poljskih Delija diplomirani politikolog i činovnik poljske vlade Jacek Mikulski već sedam godina ne propušta nijedan veći meč crveno-belih i za sebe kaže da je pravoslavni poljski Srbin.
 
- Dolazimo sa pravom četničkom zastavom na stadion i navijaćemo za Srbiju. Mi smo se odavno opredelili, znamo ko smo i za nas postoje samo Zvezda i Srbija - kaže Jacek.

Jacek i njegovi prijatelji zavoleli su Zvezdu još 1991. godine kada su Savićević i društvo posle Barija postali prvi slovenski klub šampion Evrope.
- Prvi put smo došli na derbi 22. marta 1999. godine, dva dana pred početak NATO bombardovanja. Od tada do danas naša mala grupa uvek je imala svog predstavnika na svakom derbiju ili većoj evropskoj utakmici.

Poslednji put Delije Varšava bile su sa Zvezdom u Milanu.
- Samo sam ja odgledao tu utakmicu, ostali su zadržani na kapijama jer nisu prošli kontrolu obezbeđenja stadiona na San Siru - rekao je Mikulski, ali nije želeo da otkrije šta je njegovim prijateljima pronađeno od pirotehničkih sredstava.

Dok je igrao u crveno-belom dresu, Mihajlo Pjanović bio je ljubimac poljskih Srba. Njegovu ulogu kasnije je preuzeo Nikola Žigić, a sada kada Žigića više nema u Zvezdinom timu, nadaju se da će Brazilac Ailton na pravi način popuniti njegovo mesto. Jacek i njegovi drugovi su za ovo vreme koliko dolaze i druže se sa Zvezdinim navijačima dobro savladali srpski jezik, a sve navijačke pesme pevaju bez ijedne greške u izgovoru.