Ponovno otkrivanje utopije

Ivor Car

12. srpnja 2003.

Ponovno otkrivanje utopije

Svaki posjetitelj Lupige zasigurno zna kako smo mi "dobri" s književnošću i kako potičemo svako živo biće na izražavanje putem pisanja. Upravo zbog toga vas neprestano obavještavamo o raznoraznim natječajima ne bi li vas prisilili da pošaljete koji svoj tekst. Ovaj put vas nagovaramo da to učinite i postanete dijelom knjige u pripremi - "Ponovno otkrivanje utopije".

Dakle, ljudi mi poslaše mail u kojem sve piše, tako da ja zapravo nemam ništa za dodati. Natječaj o kojem govorimo raspisali su zajedničkim snagama biblioteka Što čitaš? i časopis Libra Libera, a što je neobično za vrijeme ksenofobije u kojem živimo, ovaj natječaj je međunarodni, a treba dodati i zanimljivost da tekst nije ograničen nikakvim karticama, niti brojem znakova. Pa da vidimo što su nam napisali …

Utopije i utopijske ideje su obilježile tijek ljudske povijesti, još od vremena prije pojave prvih civilizacija, pa sve do današnjih dana. U određenim razdobljima neke su od njih zaživjele ili čak opstale u nekom obliku, ali uvijek su predstavljale temelj svih društvenih promjena.

Utopije su oduvijek predstavljale ljudsko vjerovanje u bolju budućnost ili pak utopijsku viziju prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Danas, kada su utopije zaboravljeni san a svako utopijsko nastojanje tek vrisak u društvu brzog života, brze proizvodnje radi što brže konzumacije, vrijeme je za ponovno otkrivanje utopije.

Zbog svega toga raspisujemo natječaj u potrazi za kratkim (ili nešto dužim) pričama o utopiji.

Uvjeti natječaja

- sve priče moraju biti autorski rad, individualni ili skupni
- priča se mora baviti utopijom (ili antiutopijom), a može biti smještena u prošlost, sadašnjost, budućnost, paralelni svijet, bilo gdje u svemiru ili izvan njega...
- dužina priče nije bitna
- tekstove primamo u elektronskom obliku (.doc, .rtf, .txt...), na disketi, CD-u ili e-mailom
- uz tekstove je poželjno poslati podatke o autoru/autorici
- krajnji rok za slanje tekstova je 15. 12. 2003.

Nakon što primimo sve priče, a ovisno o broju priča, njihovoj dužini i kvaliteti, odlučiti ćemo koje od njih ulaze u knjigu "Ponovno otkrivanje utopije", te ćemo o tome obavijestiti autore. Knjigu planiramo objaviti tijekom proljeća 2004. godine.

Natječaj je međunarodan. Nadamo se da ćemo time dodatno obogatiti ovu knjigu u nastajanju.

Tekstove slati na adresu:

Što čitaš?
P.P. 5051
10040 Zagreb

ili na e-mail: stocitas@zamir.net

www.stocitas.org

www.attack.hr/libera

Za kraj još samo da poručim svakojakom Lupežu: Nemoj da ne bi poslao svoj tekst!