Novih 100 tisuća kuna za najbolji roman

Božidar Alajbegović

25. veljače 2003.

Novih 100 tisuća kuna za najbolji roman

Ponukani dobrim odazivom na prošlogodišnji natječaj, gospoda iz nakladničke kuće V.B.Z. odlučiše se raspisati novi, koji će ponovo autoru najboljeg još neobjavljenog romana donijeti 100 000 kuna. Svi vi čiji prozni uratci čame po ladicama, podrobnije informacije potražite u nastavku teksta ...

Vjerovatno se još sjećate medijske pozornosti kojom je popraćen Josip Mlakić koji je prije 4 mjeseca za svoj roman Živi i mrtvi od nakladničke kuće V.B.Z. bio nagrađen sa 100 000 kuna. Isti taj hrvatski književni izdavač upravo je raspisao novo izdanje toga natječaja, čiji će laureat za svoj roman i ovoga puta biti nagrađen istim iznosom.
Propozicije natječaja su slijedeće :
- svaki autor smije predati rukopis samo jednog romana, i to napisan na računalu, u dvostrukom proredu i na bijelom papiru formata A 4, uz što treba predati i disketu.
- rukopisi se potpisuju šifrom, a uz rukopis treba priložiti zapečaćenu omotnicu u kojoj se nalazi šifra, ime i prezime autora, adresa, telefonski broj i e-mail adresa autora.
- primaju se romani pisani na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima, te čakavskom i kajkavskom književnom jeziku. Najvažniji preduvjet je da roman, kao niti jedan njegov dio  prethodno nije bio nigdje objavljen, a autor se obavezuje da do isteka natječaja niti s jednom nakladničkom kućom neće sklopiti ugovor o njegovom objavljivanju.
Nakon završetka natječaja nakladnička kuća V.B.Z.  ponudit će ugovor za objavljivanje onim autorima koje preporuči žiri, dok će autor najboljeg romana izabranog od istog tog žirija biti nagrađen sa 100 000 kuna i slikom slikara Borisa Glumca.
Dakle, rukopisi se primaju do 01. 07.2003. godine na adresu V.B.Z. d.o.o., Goranska 12, 10010 Zagreb, sa naznakom "za nagradu VBZ-ov roman godine".

Inače, ovih dana u izdanju V.B.Z.-a u knjižarama će se naći i još dva romana koja je žiri, uz prvonagrađeni već spomenuti roman Josipa Mlakića po završetku prošlogodišnjeg natječaja preporučio izdavaču za objavljivanje. Radi se o romanima Zorana Malkoča i Muharema Bazdulja (kojemu je prošle godine zagrebački nakladnik Durieux objavio knjigu pod naslovom Travničko trojstvo).
Dakle, tastaturu u ruke i ... zaradite 100 tisućica ili bar ugovor za objavljivanje !!!