POPRAVLJEN MURAL RATKU MLADIĆU: Ratnom zločincu stavljena „krv“ na ruke

A.B.

25. srpnja 2021.

POPRAVLJEN MURAL RATKU MLADIĆU: Ratnom zločincu stavljena „krv“ na ruke

Na dan kada je u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik, Valentin Inzko, nametnuo dopune u Kaznenom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, u centru Beograda osvanuo je veliki mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću. Mural prikazuje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske kako s gordim izrazom lica salutira, a rađen je na osnovu fotografije koju je svojevremeno snimio Drago Vejnović za agenciju European Pressphoto. 

Ratko Mladić
Mjesec dana ranije "stradao" je i sličan mural u Novom Beogradu (FOTO: RFE)

Već jučer mural naslikan u Njegoševoj ulici na Vračaru doživio je subverzivnu intervenciju. Naime, netko je Mladićevu ruku kojom salutira posuo crvenom bojom simbolično pokazujući kako je Mladić okrvavio svoje ruke. Prije ove intervencije originalnom muralu dodan je natpis na ćirilici „Đenerale tvojoj majci hvala“ te jedan od neslužbenih grbova FK Partizana, koji koriste navijači tog kluba, Grobari, koji su inače prije nekoliko dana na utakmici Europa lige između Partizana i slovačke Dunajske Strede s južne tribine krenuli tuči navijače Partizana na istočnoj tribini koji su predsjedniku Srbije skandirali „Vučiću pederu“.

Grafit Novi Sad
Jedan od novosadskih grafita u čast Mladiću prošli je mjesec precrtan (FOTO: RFE)

Beogradski Danas podsjeća da se, iako je Mladić pravomoćno osuđen na Haškom sudu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, njegov lik i djelo još uvijek veliča u Srbiji, o čemu svjedoči i ovaj, ali i brojni drugi murali te poruke podrške ratnom zločincu. Jedan od murala, naslikan u Novom Beogradu po motivu s iste one spomenute fotografije prebojan je plavom bojom početkom prošlog mjeseca i također pije toga pošprican crvenom bojom, a dio korisnika Twittera koji su dijelili fotografiju prebojenog murala nakon što se ona pojavila u medijima dobivali su prijetnje zbog „vrijeđanja generala“. I u Novom Sadu je prije mjesec i pol prekrižen grafit „Ratko Mladić – srpski heroj“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Danas