PORUKA NA DAN MLADOSTI: 'Mržnja traje već više od dvije decenije i materijalno i duhovno nas je uništila'

Adnan Terzić

25. svibnja 2013.

PORUKA NA DAN MLADOSTI: 'Mržnja traje već više od dvije decenije i materijalno i duhovno nas je uništila'

Grupa građana rano jutros je u Mostaru svoje sugrađane na neobičan način podsjetila na Dan Mladosti. S nikad završene zgrade u centru grada, „Staklene banke“, zavijorila se golema zastava SR Bosne i Hercegovine, uz transparent na kojem se pozdravljaju gradovi s kojima je Mostar nekada bio grad pobratim. „Mržnja traje već više od dvije decenije i ona je skoro u potpunosti i materijalno i duhovno uništila Mostar“, poručuju aktivisti napominjući kako su željeli upozoriti da su pod ovom zastavom nekada svi građani Bosne i Hercegovine živjeli u ravnopravnosti

Razvijanje zastave SR Bosne i Hercegovine kao da je u zemlji i danas čvrsto označenoj prošlim ratom postalo epidemija. Prvo se zastava za Prvi maj zavijorila u Sarajevu, a potom 9. maja i Banja Luci, da bi je danas ugledali i građani Mostara, nedaleko ratne linije razgraničenja. Vijest se brzinom munje pronijela Mostarom, pa su mnogi građani požurili kako bi svojim očima vidjeli ovaj prizor.


"Pozdrav Splitu i Kragujevcu" (FOTO: abrašmedia)

Zastavu je izvjesila neformalna grupa građana, želeći na taj način obilježiti Dan mladosti. Pored zastave stajao je i transparent na kojem se pozdravljaju dva grada s kojima je Mostar nekada bio prijatelj – Split i Kragujevac.


(FOTO: abrašmedia)

„Željeli smo ovom gestom poslati poruku ljubavi i pomirenja te poručiti da su građani Bosne i Hercegovine ne tako davno zaista živjeli u ravnopravnosti pod istom zastavom“, poručuju Mostarci, napominjući da u ovoj zastavi ne treba gledati ideološki aspekt, već činjenicu da su bratstvo, jedinstvo i mir bolji od rata i mržnje.

DAS IST VALTER: Kad je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku

70 GODINA: Kako je izgledao Mostar 27.07.2011.

„Ta mržnja traje već više od dvije decenije i ona je skoro u potpunosti i materijalno i duhovno uništila Mostar“, zaključuju inicijatori ove akcije. Inače, u Mostaru je vrlo aktivna Antifašistička akcija, pa se tako i danas sjećamo kako su prije dvije godine obilježili Dan antifašističkog ustanka BiH.


 (FOTO: abrašmedia)

Za kraj vrijedi se nakratko vratiti na početak ove „epidemije“, kada su Feđa Štukan i Emir Hodžić za Prvi maj u sarajevskoj Titovoj ulici razvukli istu ovu zastavu. Tada su im anonimni internetski komentatori nabijeni mržnjom poručivali da je lako takvu zastavu objesiti u „tolerantnom Sarajevu“, te ih upućivali da to probaju napraviti u Banja Luci i Mostaru pa će vidjeti kako će se provesti. Današnjom akcijom ispunjene su i ove njihove „molbe“

Lupiga.Com