KULTURA SJEĆANJA: 'Partizani su podigli most za 19 sati, a nadležnim organima u BiH to nije uspjelo ni za 19 godina'

Svjetlana Zorić

11. svibnja 2013.

KULTURA SJEĆANJA: 'Partizani su podigli most za 19 sati, a nadležnim organima u BiH to nije uspjelo ni za 19 godina'

Nakon nje četnici zapadno od Drine više nisu predstavljali ozbiljnu vojnu silu – poginulo ih je, prema nekim procjenama, čak 18.000. Naravno, govorimo o Bitki na Neretvi poznatoj i kao Bitka za ranjenike. Lupiga se na licu mjesta, tamo gdje se na proljeće 1943. godine odigrala jedna od najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu na području jugoistočne Europe, našla 70 godina kasnije. Nedaleko srušenog mosta, koji zapravo i nije onaj srušeni most, nalazi se muzej u kojem smo naišli na zanimljivu poruku, a ona otprilike ovako glasi: „Partizani su podigli most za 19 sati, a nadležnim organima u BiH to nije uspjelo ni za 19 godina“


Pogled na lokaciju gdje su 1943. godine partizani prešli Neretvu i probili neprijateljski obruč (FOTO: Lupiga.Com)

Bitka za ranjenike vodila se za spas preko 4.000 partizanskih ranjenika, a zapravo se radi o finišu IV. neprijateljske ofenzive. Neprijateljima se još na zimu 1942. godine ukazala ideja da bi na području Bosne i Hercegovine mogli dokrajčiti Narodnooslobodilačku vojsku. Angažirali su oko 150.000 vojnika, većinom sastavljeni od njemačkih i talijanskih snaga, uz brojnu podršku ustaša, domobrana te četnika.


Podsjetnik na lukavi manevar partizana (FOTO: Lupiga.Com)

Cilj je bio jasan – uništiti glavninu partizanskih snaga, koje su sačinjavali 1. bosanski i 1. hrvatski korpus te Glavna operativna grupa predvođena Josipom Brozom Titom - sveukupno 42.500 vojnika.

KULTURA SJEĆANJA: Lupiga u Staroj Gradiški i Jasenovcu

Posjetili smo zloglasni Goli otok

Kultura zaborava - upoznavanje nepoznatog Zagreba

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU: Lupiga na Bleiburgu

Unatoč ovakvom omjeru snaga neprijatelji nisu uspjeli u svom naumu, budući su partizani uspjeli probiti obruč i nanijeti protivnicima velike gubitke, a u povijesti je posebno zapamćen ostao lukavi manevar partizana koji su zavarali neprijatelja srušivši most na Neretvi, kod Jablanice, čime su osigurali izvlačenje svojih snaga.


Zanimljiva poruka na zidu muzeja (FOTO: Lupiga.Com)

Danas je u Jablanici i službeno obilježeno 70 godina ove bitke, a na mjestu događaja okupilo s više tisuća ljudi. Lupiga je pak ovo mjesto posjetila nekoliko dana ranije u sklopu projekta Documente - Centra za suočavanje s prošlošću . U neposrednoj blizini srušenog mosta, koji je simbol sjećanja na Bitku za ranjenike, nalazi se Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi koji je otvoren još 1978. godine, kada se obilježavanja 35 godina od bitke na Neretvi. Otvorio ga je Josip Broz Tito.


Dobro održavani muzej (FOTO: Lupiga.Com)

Za razliku od mnogih muzeja NOB-a ovaj u Jablanici poprilično je dobro održavan, a i sami djelatnici, kao i građani Jablanice i Bosne i Hercegovine, trude se ne zaboraviti kako na bitku tako i na izgradnju drvenog mosta koji bi prikazivao stari most preko kojeg su prelazili partizani s ranjenicima. Današnji željeznički most ustvari nije originalan. Nijemci su nakon što su partizani srušili most iste godine podignuli novi, a on je srušen 1968. godine tijekom snimanja filma „Bitka na Neretvi“, Veljka Bulajića. Dio konstrukcije nestao je i krajem 1991. godine, kada ga je odnijela Neretva.


(FOTO: Lupiga.Com)

U sklopu ovoga putovanja posjetili smo i planinski prijevoj Makljen, na magistralnom putu Bugojno – Mostar, nedaleko od Prozora. Tamo je 1978. godine izgrađen spomenik u znak sjećanja na Bitku za ranjenike, kipara Boška Kućanskog. Iako su mnogi mislili da predstavlja stisnutu Titovu šaku, sam autor je rekao da se radi o cvjetnoj formi vanzemaljskih dimenzija, budući se na putove heroja polaže cvijeće.


Muzejski eksponat (FOTO: Lupiga.Com)

Na samom početku 21. stoljeća nepoznati barbari stavili su ogromnu količinu eksploziva pod spomenik i digli ga u zrak. Danas sablasno stoji tek betonska konstrukcija, a da stvari budu još bizarnije skulptura je prije nekoliko godina proglašena nacionalnim spomenikom. Na kraju putovanja još jednom zahvaljujemo Documenti.


"Čudna jada od prozora grada" - grafit s uništenog spomenika na Makljenu (FOTO: Lupiga.Com)

Lupiga.Com