U ZNAK SJEĆANJA NA ALEKSU ŠANTIĆA: Poslušajte kako Mostar Sevdah Reunion izvodi Šantićevu 'Što te nema'

Adnan Terzić

6. veljače 2013.

U ZNAK SJEĆANJA NA ALEKSU ŠANTIĆA: Poslušajte kako Mostar Sevdah Reunion izvodi Šantićevu 'Što te nema'

Jučer smo vas upoznali s novim spotom za izvanrednu "Jubilee Street” Nicka Cavea, a danas potpuno mijenjamo žanr i skrećemo vam pažnju na Mostar Sevdah Reunion, koji je također na YouTubeu objavio spot za pjesmu „Što te nema”, koja će se naći na njihovom novom albumu. Tekst neponovljivog Mostarca, Alekse Šantića, već su pjevali Jadranka Stojaković, Himzo Polovina, Ibrica Jusić, pa i Branimir Štulić, a sada je to na genijalan način uradio i Mostar Sevdah Reunion. Njihova neuobičajeno dugačka verzija vrijedi svake vaše sekunde

Spot je objavljen 2. februara, tačno na godišnjicu smrti neponovljivog Alekse Šantića koji je preminuo 1924. godine u Mostaru. Pjesma „Što te nema” nalazi se na novom albumu Mostar Sevdah Reunina, „Tales From a Forgotten City”, koji bi se uskoro trebao naći u prodaji. Osim legendarnom Šantiću, album je posvećen i još jednom mostarskom velikanu, pjesniku Osmanu Đikiću te Himzi Polovini, također Mostarcu koji je još davno otpjevao Šantićevu „Što te nema”.

Trenutnu postavu dugovječnog benda, koji nam već godinama sevdahom liječi dušu čine, Vladimir Mičković i Nermin Alukić Čerkez (vokali), Mišo Petrović i Sandi Duraković na gitarama, Marko Jakovljević na basu, Senad Trnovac na bubnjevima, Vanja Radoja na violini i Gabrijel Prusina na klaviru. Spot je režirao Amir Grabus, a pjesma traje gotovo deset minuta i treba napomenuti da vrijedi svaka njena sekunda.

 

 

Inače, Šantić je pjesmu napisao 1897. godine i uz „Eminu” i „Ostajte ovdje” radi se o njegovom najvećem biseru.

 

Kad na mlado poljsko cv'jeće
    Biser niže ponoć nijema,
Kroz grudi mi želja l'jeće:
    "Što te nema, što te nema?"

Kad mi sanak pokoj dade
    I duša se miru sprema,
Kroz srce se glasak krade:
    "Što te nema, što te nema?"

Vedri istok kad zarudi
    U trepetu od alema,
I tad duša pjesmu budi:
    "Što te nema, što te nema?"

I u času bujne sreće
    I kad tuga uzdah sprema,
Moja ljubav pjesmu kreće:
    "Što te nema, što te nema"...

 

Lupiga.Com