Pozdrav i zahvala iz Montreala svim haškim optuženicima

Ivor Car

1. veljače 2006.

Pozdrav i zahvala iz Montreala svim haškim optuženicima

Iako je od uhićenje ultra traženog generala Ante Gotovine i od njegovo smještanja u neudobnu hašku ćeliju, prošlo gotovo dva mjeseca, on nas ne prestaje dočekivati iza svakog ćoška. Tako nas ovih dana general redovito gleda s majica hrvatskih rukometnih navijača po švicarskim dvoranama, a danas je svoje rekla i jedna famozna organizacija, po imenu "Montrealska Zaklada za istinu o Domovinskom ratu"

Spomenuta organizacija danas je medije obavijestila da je haška optužnica protiv Gotovine neutemeljena, te da se u njoj sasvim netočno tvrdi da je Domovinski rat u svojoj biti genocidni čin. Takav nastup haškog tribunala uvrijedio je montrealske Hrvate, okupljene oko "Zaklade za istinu o Domovinskom ratu", čije ime sasvim jasno govori da se istina o Domovinskom ratu najbolje zna u obližnjem nam Montrealu.

Zanimljivo je i kako su svoje mišljenje podijelili s nama otprilike pet godina nakon što je optužnica protiv Gotovine postala javna i, vjerojatno, samo oni znaju zašto njihovo priopćenje nazvano "Izjavom solidarnosti" bilježi tako neznatno zakašnjenje. Izjavu je potpisalo tristotinjak kanadskih Hrvata nakon čega je odaslana hrvatskoj i kanadskoj vladi, te Haškom sudu i na kraju samom generalu, u hašku ćeliju. Svojom prisutnošću podršku im je dao i hrvatski počasni konzul, Gilles Cloutier.

U "Izjavi solidarnosti", pored ostalog, stoji i da optužbe Međunarodnog suda za ratne zločine duboko vrijeđaju svakog Hrvata, a da bi stvar bila još tragičnija takvi navodi negativno utječu i na "srž njegova bića". Na kraju su se "Kanađani" za plemenita i junačka djela zahvalili i drugim optuženicima, no, nismo uspjeli doznati misle li pri tome i na Mladena Naletilića Tutu i Vinka Martinovića Štelu. Vjerojatno da.