PREDSTAVLJAMO: Franjo Šarčević u gostima kod Lupige

A.B.

8. studenog 2023.

PREDSTAVLJAMO: Franjo Šarčević u gostima kod Lupige

Naš portal, u suradnji sa zagrebačkom knjižnicom Bogdan Ogrizović, predstavit će ovoga petka od 19:30 sati - u Preradovićevoj ulici na broju 5 - knjigu "Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene", čiji je autor briljantni sarajevski intelektualac mlađe generacije Franjo Šarčević, doktor matematike i docent na Odsjeku za matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. 

Šarčević je, također, glavni urednik i jedan od osnivača, odnosno autora portala Prometej, nezavisnog bosanskohercegovačkog medija koji "nastupa" pod sloganom "za laičku državu i sekularno društvo", što je, kako su 2011. godine naveli njegovi osnivači, "oznaka temeljnog stava u pogledu uređenja države i društva".

Prometej je od početka svog djelovanja suprotstavljen nacionalizmu, svjetonazorskoj pošasti koja uništava Bosnu i Hercegovinu, što rezultira učestalim pritiscima i napadima, najčešće od strane zagovornika i propagandista bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma. Primjerice, nacionalistički tjednik Stav - koji uređuje Zagrepčanin Filip Mursel Begović - Franju Šarčevića, njegovu suprugu Lejlu i portal Prometej u srpnju prošle godine nazvao je „karcinomom društva“, dodajući da je "obaveza nadgledati karcinome i raditi sve na sprečavanju njihove metastaze".

Franjo Šarčević
(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

Knjiga Franje Šarčević, u izdanju nakladničke kuće Synopsis, govori o današnjoj Bosni i Hercegovini, o njezinim nacionalističkim prvacima koji dijelove Bosne i Hercegovine vide kao svoje feude, ali i o političkim kruhoborcima koji u ime vrlo konkretnih vlastitih interesa i probitaka nastupaju pod maskom zagovornika "građanske Bosne i Hercegovine"

Kako to u predgovoru piše franjevački intelektualac Drago Bojić, Šarčevićeva knjiga "može se čitati i kao autorovo svjedočanstvo o vlastitu životnom putu, o nepristajanju da se prilagodi društveno poželjnim stavovima i tekućim potrebama dnevne politike, o nepokolebljivom ustrajavanju da se ne prešuti i ne obezvrijedi istina koliko god ona bila nelagodna i nepodnošljiva". 

Uz autora Franju Šarčevića, o knjizi će u petak govoriti novinar i pisac Ivica Đikić te spisateljica i sveučilišna profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com