Prijetnje smrću poznatom dvojcu sa malih ekrana

Božidar Alajbegović

24. studenog 2004.

Prijetnje smrću poznatom dvojcu sa malih ekrana

Nije nimalo lako biti javna ličnost u Rvatskoj. Ma ne samo da nije lako, nego je, kako ćete u tekstu koji slijedi vidjeti, čak i opasno po život. Naime, o čemu se radi: prijetnje smrću u nas svakim su danom sve učestalije, pa su tako nedavno anonimne prijeteće poruke dobila i dva poznata lica sa malih ekrana. O kome se radi i za što ih se "optužuje" saznajte pod

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun za Globus je izjavio kako su prijetnje smrću u Hrvatskoj sve učestalije prema osobama iz javnog života, pa su tako nedavno prijeteće poruke dobili Stjepan Mesić i Miomir Žužul. Dva nova imena kojima se proširuje ta lista "sretnika" su Goran Milić i Tarik Filipović, koji se zajedno spominju u sklopu istog prijetećeg pisma koje je krajem prošlog tjedna stiglo na Prisavlje.

Goran Milić izjavio je za Globus kako je već navikao na prijeteća pisma, ali za razliku od dosadašnjih pisama koja su bila samo kritike na emisiju "Brisani prostor", novo pismo puno je ozbiljnije. Za rečeni zagrebački tjednik izjavio je kako se takvih pisama ne boji, ali mu "ipak nije baš do hodanja po mračnim dijelovima grada".

U dijelu pisma namijenjenom Miliću kaže se da će biti "likvidiran kao srpski idiot" ako se i dalje bude pojavljivao na malim ekranima jer je "za vrijeme rata od 1991. do 1996. godine šetao po Beogradu i na javnim mjestima govorio protiv Hrvatske, protiv Mike Tripala, Savke Dabčević Kučar, Marka Veselice i drugih Hrvata 1971. godine".

U dijelu anonimnog pisma koje se odnosi na Tarika Filipovića doslovno stoji kako "Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja iz Zagreba postavljaju pitanje tko je odredio Srbina iz Hercegovine da vodi kviz Tko želi biti milijunaš? ... Tražimo da se Tarik Filipović odmah smijeni, u protivnom bit će likvidiran, a u prostorije Hrvatske televizije bit će postavljen eksploziv ili suzavac". 

Tarik tvrdi kako je to prvo pismo takvog sadržaja koje je dobio u svom životu, a u Globusu ga komentira na sljedeći način: "Što da kažem. Ako sam ja Srbin iz Bosne, kako stoji u pismu, onda je to kraj svijeta."

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je kako sve prijetnje policija uzima vrlo ozbiljno.