Pronađena beštija koja se razmnožava bez oplodnje

Ivan Kegelj

24. veljače 2003.

Pronađena beštija koja se razmnožava bez oplodnje

Prije nego se administratoru ispričam zbog opravdanog nesudjelovanja i najavim putopis iz grada koji sam uzeo kao alibi - riječ je o Sarajevu - Lupeže moram obavijestiti o još jednoj opasnosti po globalni svjetski mir i opstanak čovječanstva uopće. Riječ je o mojim dalekim rođacima, tajanstvenoj vrsti raka pronađenoj u Njemačkoj, koja se razmnožava bez parenja. Znanstvenici strahuju da bi nadirući rak moga ugroziti slatkovodne europske rođake, zbog čega me hvata sve veća panika.
Daklem, tajanstvena vrsta raka nazvana je "Marmorkrebs" i njegova osnovna značajka je, kao što rekosmo, razmnožava se bez hebačine.
A šta na sve to kaže znanost?
"Ta rijetka sposobnost ili partenogeneza otprije je poznata u nekih naprednijih vrsta rakova, no još nikad nije viđena u slatkovodnih vrsta ili u jastoga."
A šta kaže gospodin drug znanstvenik?
 "Kasno je da spriječimo razmnožavanje tih bića, no možemo zaustaviti njihovu najezdu", rekao je Gerhard Scholtz sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu.
A šta zabrinjava stručnjake i vašeg specijalnog izvjestitelja, srodnika ove beštije?
Pa zabrinjava nas činjenica da je Marmorkrebs srodnik sjevernoameričkog raka Procambarus fallax, prijenosnika zaraznih gljivica jer znamo da je Procambarus u 19. stoljeću pušten u europske vode, a gljivica je tad izazvala pomor domaćih rakova.
Ipak, vijest o otkriću Marmorkrebsa ne mora biti loša. Njegova velika jajašca i sposobnost samokloniranja mogla bi se, naime, upotrijebiti u istraživanjima evolucije i drugih bioloških fenomena. A o čovječanstvu i suvremenoj civilizaciji neki drugi put.