Zaštitom šišmiša u smrt

Ivor Car

25. studenog 2002.

Zaštitom šišmiša u smrt

Grčeviti napadaji panike, visoka temperatura i halucinacije odvele su Davida McRea u komu, a potom i u smrt. Tako je na najgori mogući način završio prvi slučaj ugriza bijesnog šišmiša, pripadnika jedne ugrožene vrste koja obitava u nekim zemljama sjeverne Europe, a njegova žrtva je, ironično, osoba koja je dugo godina radila na zaštiti te vrste.

Škot David McRea, aktivista u zaštiti ugroženih životinjskih vrsta umro je jučer u bolnici škotskog grada Dundeeja, nakon što je zaražen bjesnoćom putem ugriza slijepog miša. To je prvi puta u posljednjih stotinu godina da je neki Britanac uopće zaražen bjesnoćom tako da ga je ugrizao šišmiš. Zadnji slučaj takve bjesnoće u Velikoj Britaniji kod čovjeka, dogodio se točno prije jednog stoljeća, 1902. godine, dok su se u cijeloj Europi u proteklih 25 godina dogodila tek tri takva slučaja. Do danas nije otkriven djelotvoran lijek koji bi suzbio infekciju koju prenosi posebno ugrožena vrsta europskog šišmiša - European Bat Lyssavirus (EBL). Upravo zbog toga ova infekcija za rezultat ima gotovo stopostotnu smrtnost, a onaj pridjev "gotovo" rezerviran je samo za slučaj da se dogodi neko čudo. Zaraženi imaju visoku temperaturu, halucinacije, grčeve, napadaje panike i obično završavaju u komi koja neodgodivo vodi u smrt.
Na ovakve šimiše zainteresirani mogu naići u nekoliko zemalja sjeverne Europe. 56-godišnji McRea se već niz godina bavi zaštitom te ugrožene vrste, pa zbog te činjenice postoji mogućnost kako je nesretni Škot zaražen već prije, a ne tek prije tjedan dana kada se dogodio ugriz. Kako nema ni govora o nekoj mogućnosti epidemije potvrdili su stručnjaci, rekavši kako se zaraza ne može prenijeti s osobe na osobu, već se zaraziti mogu samo oni koji su bili u izravnom kontaktu sa spomenutom vrstom šišmiša.