Punk's not dead

Ivor Car

17. rujna 2002.

Punk's not dead

Punk je opet pokazao koje mjesto zauzima na svjetskoj muzičkoj sceni i kako još uvijek kada hoće može uzeti ponešto love i tako nastaviti svoj već pomalo besmislen život. U vijesti donosimo izvješće s nedjeljnog američkog koncerta Sex Pistolsa kojem je nazočilo 50 000 ljubitelja punka. Neki od njih dokazali su kako punk još nije mrtav, starim pankerskim običajem-posipanjem obilnih količina piva po muzičarima na sceni. Sve u svemu bilo je tu svega i svačega
Nedjeljni koncert Sex Pistolsa, nedaleko od Los Anglesa, pokazao je kako je svepoznata fraza Punk's not dead još uvijek aktualna. Kao pravi brutalni pankeri ljubitelji ovog prastarog benda, cijelo vrijeme koncerta obasipali su muzičare na sceni s pozamašnim količinama piva, a vjerujemo kako je bilo i nezaobilaznog pljuvanja, specifičnog upravo za Pistolse. Koncert je pokazao i još jednu stvar, a to je kako su Pistolsi napravili dobar potez odlučivši se opet malo zasvirati i dignuti lovu na konto stare slave. Isplatilo se jer na spomenutom koncertu skupilo se nevjerojatnih 50 000 ljudi. Najveću zaslugu za to zasigurno možemo pripisati Johnnyu Lydonu ex Rottenu, koji je uvijek trčao tamo gdje ima love i uvijek znao pronaći pravi način kako bi popravio svoje financije. Ovaj put pankerske himne kao što su "God Save The Queen" i "Anarchy in the U.K.", unovčili su na punk-rock festivalu u Devoru, nekih stotinjak kilometara istočno od Los Angelesa.
Podsjetimo kako je u srpnju legendarni kvartet očistio prašinu sa svojih instrumenata i zasvirao prvi put nakon studenog 1996. godine. Prilika za to bio je kraljičin zlatni jubilej, koji kao da je jubilej samih Pistolsa, jer sjetite se poteza koji ih je najviše eksponirao u javnosti-brod na Temzi i glasna svirka angažirane "God Save The Queen", zbunjeno kraljičino lice, potom hapšenje svih članova benda zajedno s njihovim menadžerom Malcolmom McLarenom. Kad su već skinuli paučinu s instrumenata, odlučili su se i otpičiti spomenuti festival, ali ipak čini se kako je to kraj, bar za neko vrijeme. Naime, gitarista originalne postave, Steve Jones, prije nedjeljnog koncerta je izjavio kako se ne radi ni o kakvom okupljanu benda, te da ne postoje nikakvi planovi za daljne akcije Sex Pistolsa.
Zanimljivo je kako je baš američka tureja 1978. godine uništila ovaj bend. U onom ponovnom okupljanju iz 1996. godine basista je bio originalni član Glen Matlock, zamijenivši tako neoriginalnog, ali vodećeg člana benda Sida Viciousa. Upravo na Sida se pozivaju svi ljubitelji Sex Pistolsa, ogorčeni na ovo što Pistolsi sada rade. Smatraju kako se to nikada ne bi dogodilo da nije bilo Sidove tragične sudbine. Ipak teško je vjerovati da i on ne bi krenuo istim putem, pogotovo ukoliko znamo kako je upravo on bio najslabija karika benda, ali igrom slučaja i njegov najpopularniji član.
Na festivalu su nastupili i još neki veterani punka, Damned i Buzzcocks, ali i mlađi puleni Blink 182 i Unwritten Law.
Tijekom jednosatnog nastupa Pisolsa, razdražljivi postariji (46) frontmen Johnny nije propustio popljuvati sve što je stigao, od sponzora festivala, preko dugokosog tipa u publici, pa sve do svog bubnjara Paula Cooka optuživši ga za krivi ritam u jednoj stvari. Kad smo i mi već spomenuli sponzore, upravo oni nam otkrivaju sadašnje mjesto koje punk zauzima u svjetskoj muzičkoj industriji. Naime, sponzor je bio Levi Strauss & Co.