RADNICI SE VRATILI U TUZLU: "Dobit ćete batine, lopovi! Nije gotovo!"

Lupiga.Com

28. prosinca 2014.

RADNICI SE VRATILI U TUZLU: "Dobit ćete batine, lopovi! Nije gotovo!"

Pet dana trajalo je putovanje obespravljenih tuzlanskih radnika prema hrvatskoj granici. Četiri noći spavali su po školama i sportskim dvoranama, a zadnja dva dana putovanje im je bilo osobito teško zbog niskih temperatura i snijega. Kada su konačno stigli na granični prijelaz u Orašju, dio njih nije mogao prijeći zbog neispravnih dokumenata. Radnici Fabrike obuće „Aida“, „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“ odlučili su se vratiti u svoj grad, jer se nisu htjeli razdvajati. Vlada Tuzlanskog kantona je nakon višednevnog mozganja smislila isplatiti im 220 konvertibilnih maraka materijalne pomoći i 180 KM u prehrambenom paketu. Milostinja, kako se čini, neće biti dovoljna da zaustavi njihov prosvjed.

U prilogu portala Tuzlanski.ba pogledajte kako je izgledao njihov povratak te odlazak pred sad već legendarnu zgradu SODASO, impozantno zgarište u središtu grada, gdje je prije ovogodišnje pobune građana Tuzle zasjedala kantonalna vlada.  

Radnici ovih firmi prosvjeduju već skoro godinu dana iz niza razloga, među kojima je i višemjesečna neisplata plaća te višegodišnje neuplaćivanje doprinosa.

TUZLA OPET KUHA (VIDEO): Radnici zarobili šokirane ministre dok su pili toplu čokoladu, izvukla ih policija

VIDEO/FOTO: Policajci u Tuzli se pridružili prosvjednicima, u Mostaru zapaljena sjedišta nacionalističkih stranaka SDA i HDZ

ČUJU SE KRICI, JAUCI I DETONACIJE: Policija krenula u konačni obračun s tuzlanskom revolucijom

REVOLUCIJA U TUZLI/VIDEO: Ako krenu palicama, udrite kamenjem i prevrćite aute!

Prema Orašju krenuli su 24. prosinca, ne bi li u Hrvatskoj zatražili azil zbog nezavidnog položaja u kojemu se nalaze. Iako su se vratili kućama, tvrde da neće odustati od protesta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot