REVOLUCIJA NA HRVATSKI NAČIN: Zašto se na prosvjedima dozivaju Jure i Boban?

Mladen Barbarić

26. veljače 2011.

REVOLUCIJA NA HRVATSKI NAČIN: Zašto se na prosvjedima dozivaju Jure i Boban?

Teško je bilo ne primijetiti zgražanje na licima većine prosvjednika kada se iz nekoliko desetaka grla na ZG demonstracijama zaorila pjesma u slavu ustaških koljača Jure i Bobana ili kada se policiji i Vladi poručivalo da su – Cigani. Još je teže shvatiti da se, prema medijima, od onih internetskih, preko tiskanih i televizijskih, ništa od toga nije čulo. Zapravo, hrvatski mediji o tome pojma nemaju ni kada se iz 30 tisuća grla na Maksimiru nacionalnu momčad bodri uz pokliče NDH ili skandiranjem „ajmo ustaše“ pa možda ne treba čuditi da su mediji ostali autocenzurirani i na prosvjedima

Facebook prosvjedi“, prije svega oni u Zagrebu, loše su vođeni i vrlo labavo organizirani što im je i snaga i boljka. Oni su stihijski i s jedne strane privlače razočarane i besperspektivne, a s druge strane priključuju im se i agresivni balavci koji su u pauzi nogometnog prvenstva i bojkotu napokon pronašli ventil za ispucavanje. Zaogrnuti masovnim prosvjedima huligani s maksimirskih tribina, dobili su legitimitet među nezaposlenim bračnim parovima, obespravljenim penzionerima i besperspektivnom vojskom mladih. Našli su se u idealnom okruženju gradskih ulica i sa sobom donijeli svoje stadionske običaje, pjesme, nasilje i bezglavu mržnju kakvu su mogli uživati samo na stadionu i uvijek pod cijenu prezira mase.


Huligani su sa stadiona donijeli nasilje i mržnju perd Markov trg

Iako malobrojni među prosvjednicima, navijači su najglasniji i najagresivniji te se može reći da svojim ponašanjem, u nedostatku boljeg vodstva, vode najvidljiviji dio akcija na prosvjedima. Dobar dio prosvjednika ih ne prepoznaje i premda nisu došli s istom namjerom, poput ovaca ih slijedi u napadima na policiju, skandiranju Juri i Bobanu ili prozivanju Vlade Ciganima. Ako krenemo s hipotezom da je ova Vlast i država koju vodi, posve ogrezla u kriminal, korupciju, nepotizam, neznanje i otuđenje od naroda, što i jest – slijedi joj neminovni pad i prije izbora baš kako se to dogodilo u afričkim država sa sjevera kontinenta gdje su građani, kao i Hrvati, zbog ignorancije vlasti dotakli samo dno.


Odakle Jure Francetić i Rafaela Bobana u revoluciji 2011. godine?

Dakle, ukoliko stvari postavimo tako da je realno vjerovati kako će i Vlada u Hrvata pasti na ulici, tada je prvi bitan događaj na tom putu prosvjed branitelja koji će se održati već danas. Dok je „Facebook prosvjed“ lišen ikakve logistike osim interneta i bez vodstva ili jasnih ciljeva uspio okupiti oko tisuću ljudi, braniteljski prosvjed mogao bi uz logistiku Hvidre i drugih udruga te stranaka koje im drže leđa lako naići na odaziv nekoliko tisuća ljudi, ako ne i desetak što je već vrlo ozbiljna brojka.


Slijedi li Vladi neminovni pad, baš kako se to dogodilo u afričkim država? 

Koliko god se trudili, teško da će organizatori uspjeti spriječiti ustašluk svojih simpatizera, a i sebe samih i bilo bi pravo iznenađenje da se taj skup ne pretvori u ustaški dernek. Razlika između „Facebook prosvjeda“ i protesta branitelja je golema jer, kako nedavno primijeti Ante Tomić, ovi potonji su nakon rata objesili kopačke o klin i slabo su zainteresirani za probleme ikoga izvan braniteljskih krugova te desetljeće i pol nakon rata još uvijek boluju od ratnih ozljeda ne solidarizirajući se ni s nezaposlenima ni s besperspektivnom vojskom mladih ni s obespravljenim umirovljenicima.


"Facebook revolucija" iza sebe nije imala nikakvu logistiku, za razliku od braniteljskih prosvjedaUkoliko pak uspiju okupiti veći broj ljudi lako bi se mogli prometnuti u vođe „revolucije“ i preuzeti  primat u borbi za rušenje vlasti na ulici i pri tome privući i dobar dio građanstva koje ne vidi nekog vodstva s „lijeve“ strane. Ukratko, dok država tone, borbe se vode za osiguravanje pozicija u borbi za vlast, a trenutno su "nacionalisti", čini se, u prednosti i na kraju bi mogli krojiti sudbinu zemlje uz pjesme Juri i Bobanu. Dakako, i branitelji imaju svojih problema. Kako stvar stoje, oduvijek su bili valuta za potkusurivanje HDZ-a. Dobili su povlastice i novce da sjede po birtijama i kladionicama, smatraju vladajući, a ne da se bune na ulicama (što narod skupo plaća). Međutim, čini se kako su se pojedine udruge otele kontroli i igraju svoju igru uz nove političke sponzore, stare penzije i privilegije.


Sve što tražimo jest pravedno društvo i sigurna egzistencija

O tome pak koliko im je stalo do društvenih problema, kojih su i sami dijelom, dovoljno govori podatak da su na sutrašnji prosvjed pozvali i Thompsona koji je na njihovoj muci posve legalno došao do penthousea i drugih nekretnina te, te ukoliko je za vjerovati bivšem tajniku HDZ-a možda i nešto našeg novca iz crnih fondova HDZ-a. Ukoliko se ni Vlast, najvjerojatnije kroz usta svog pinokija Andrije Hebranga ne osvrne na ovu činjenicu, za pretpostaviti je da su opet u dilu i da su iza leđa naroda štogod dogovorili. Ukoliko pak Vlada krene s napadima na branitelje, prosvjedi i destabilizacija nastaviti će se na frontu bivših prirodnih saveznika – desnice i vlasti. U međuvremenu, dok se sustav polako rastapa i ide svome kraju, reakcija ljevice ravna je Hajdukovoj obrani koja se radije ne miješa u igru nego da u njoj sudjeluje. A sve što tražimo jest pravedno društvo i sigurna egzistencija.

Lupiga.Com

FOTO: YouTube