SAMO ZA STARIJE OD 18: Lupkanje po dupetu kao umjetnost

Mladen Barbarić

17. travnja 2012.

SAMO ZA STARIJE OD 18: Lupkanje po dupetu kao umjetnost

Kažu da njegova umjetnost nadilazi realno, plaši, provocira i nasmijava. On je Alva Bernardine i nije žena, već samo ima žensko ime, a proslavio se kontroverznom fotografijom „Filozof uz svijetlo svijeće“ na kojoj je svijeća postavljena na mjesto neprimjereno brojnim puritancima. Znamo da na izložbe odlazite rijetko, u muzeje još rjeđe, ali ovo što vam na ovom mjestu donosimo ionako je nešto što se rijetko viđa. Ako ste u nedoumici i pitate se - "a oće'l tu bit golotinje" - svečano obećavamo da hoće

Ne dajte se zavarati, unatoč imenu Alva Bernadine je muškarac, a neobično ime može zahvaliti karipskom podrijetlu. Tamo naime roditelji imaju neobičnu naviku muškoj djeci davati ženska imena. Rođen je 1961. godine na Granadi odakle su ga roditelji preselili u Englesku kada je imao šest godina.

Nije završio slavnu školu u Pragu već je samouk, a nakon godina predanog rada dogurao je do omraženih magazina poput Elle, Vogue i sličnih. Proslavio se fotografijom „Filozof uz svjetlo svijeće“, no ovdje ćemo se pozabaviti nečim posve drugačijim.

Inspiriran Haroldom Edgertonom te njegovom slavnom fotografijom jabuke kroz koju prolazi metak, i Bernadine se odlučio okušati u „freeze frame“ tehnici. Potom se odlučio za novi projekt.

„Spanking as Art“.


Potom se naš omiljeni fotograf okrenuo „poremećenim golaćima“. Koristeći se trikom koji poznaje svaki fotograf amater, dvostrukom ekspozicijom, Bernadine je oživio noćnu moru – succubus. Prema nekoj davno izmišljenoj religiji riječ je o ženskom demonu koji napada muškarce u snu. U isto vrijeme ovo će vas i privući i odbiti.

„Succubus – distorted nudes“


Svaka tinejdžerica igra se lišćem. Sprema ga u svoj spomenar, skuplja ga na livadi, a Bernadine nije ništa bolji. Još jedan izvrstan film koji svakako preporučamo.

„Like leaves in autumn“