ŠKOLSKI PRIMJER OTPORA: Srednjoškolci Jajca uspjeli spriječiti da ih razdvoje po nacionalnosti

Ivan Kegelj

13. kolovoza 2016.

ŠKOLSKI PRIMJER OTPORA: Srednjoškolci Jajca uspjeli spriječiti da ih razdvoje po nacionalnosti

Srednjoškolci iz srednjobosanskog gradića Jajca ispričali su jednu od najljepših priča poslijeratne Bosne i Hercegovine. Uspjeli su spriječiti nacionalne političke tabore u kantonalnoj vlasti u namjeri da ih podijele u škole koje bi pohađali po nacionalnoj pripadnosti. Ministarstvo obrazovanja županije Središnja Bosna namjeravalo je da uz dvije jajačke srednje škole, Srednju strukovnu i Srednju školu Nikola Šop, otvori još jednu, u kojoj bi se radilo isključivo po nastavnim planovima na bosanskom jeziku. U prijevodu, zamislili su srednju školu za bošnjačku djecu, koja se trenutačno školuju zajedno sa srpskim i hrvatskim vršnjacima.

Ova odluka izazvala je reakciju srednjoškolaca u Jajcu. U nekoliko navrata oni su protestirali na ulici sa zahtjevom da ih se ne razdvaja po nacionalnosti.

"Poručujemo da ne želimo da nam se dijele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svjedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtjevi", rekao je pri jednom od tih prosvjeda učenik Ivica Jukanović.

Detalj sa prosvjeda srednjoškolaca u Jajcu (foto: Youtube/screenshot)

Poruke koje su sa prosvjeda slali jajački srednjoškolci u potpunosti su odudarale od proklamiranih nacionalnih politika, politika koje bi se mogle sažeti u parolu: svako za se' travu pase.

"Ne želimo da se širi nacionalizam među učenicima. Rivalstvo koje se stvara tom podjelom neće nas odvesti do boljeg obrazovanja kao ni do boljih odnosa među ljudima. Ravnopravnost treba da se ističe u ovom gradu i u ovim školama. Zato ne želimo podjelu", izjavili su nakon sastanka Vijeća učenika srednje škole Nikola Šop i Srednje strukovne škole Jajce.

"Škole su pod kontrolom stranaka, koje smatraju da djeca trebaju biti odvojena, jer misle da bi zajedničko pohađanje srednje škole ugrozilo njihovo pravo na identitet i jezik. Svi dobro znamo da to nije istina. Lokalna vlast treba stvarati uvjete kako bi ostali da živimo u ovom gradu. Mnogi naši sugrađani otišli su trbuhom za kruhom, tamo gdje im ne treba ni bosanski ni hrvatski jezik", rekao je novinarima jedan od učenika.

"Svi se dobro slažemo. Izlazimo zajedno, treniramo i skoro stalno smo skupa. Ova podjela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge", još jedna je od poruka poslanih kroz medije.

"Nakon što smo bili odvojeni u osnovnoj, bilo je prekrasno kada smo počeli da idemo zajedno u srednju školu. Sve ćemo učiniti da nas ne podijele", izjavila jedna od učenica koje su sudjelovale u prosvjedima.

Slučaj je zainteresirao cijelu Bosnu i Hercegovinu. Oglasila su se veleposlanstva, Jajce je posjetio i voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore, koji je razgovarao sa učenicima, a dan kasnije i sa županijskim premijerom Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja Katicom Čerkez.

"Možete biti ponosni da imate takvu omladinu, takve buduće generacije, koje nisu pasivne, koje imaju želju ostati zajedno. Oni su naši heroji", obratio se tom prilikom javnosti Moore.

Katica Čerkez, kantonalna ministrica obrazovanja (FOTO: KISS/screenshot)

Hrvatski i bošnjački političari, međutim, ustrajali su u stavu da podjele mora biti.

"U Jajcu će biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, Skupština Srednjobosanskog kantona. Osnivanje nove škole podržao je 21 zastupnik, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano", objavili su u srpnju bosanskohercegovački mediji.

Ministrica obrazovanja Čerkez kazala je kako će konačnu riječ o svemu imati županijska skupština.

"Uz svo uvažavanje i poštovanje prava djece, kada se vratimo u okvire zakona osnovnih i srednjih škola vidjet ćemo da tu decidirano stoji da o tome odlučuju roditelji djece. Djeca su maloljetna, ona svakako imaju pravo iskazati svoje mišljenje i to poštujem, ali isto tako na drugoj strani postoje roditelji koji odlučuju o njihovim pravima. Dvije škole su zvanični stav lokalne zajednice i roditelja u Jajcu", objasnila je ministrica Čerkez.

Kad je Skupština donijela odluku, jajački srednjoškolci, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, objavili su da će bojkotirati nastavu početkom nadolazeće školske godine. I kad se činilo da će nacionalne stranke provesti ono što su naumile, da će u Jajcu hrvatska i bošnjačka djeca ipak ići u odvojene srednje škole, Srednjobosanski kanton danas je objavio da odluka o dvije škole ne vrijedi, da će od iduće školske godine urediti nacionalne grupe predmeta, da će svako dijete/roditelj nakon školovanja moći odlučiti kakav grb u diplomama o završenoj školi žele.

"Kod nas je zbog ovoga velika radost", kratko je odluku kromentirao učenik Ivica Jukanović za banjalučki portal Buka. Rekao je još "da su uspjeli, da se nisu bez veze borili i da se svi, ali baš svi trebaju boriti da bi postigli uspjeh".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube