SOLIDARNO UZ NOVOSTI: „Opasne namjere autoritarne politike da se disciplinira i pokori medije“

Lupiga.Com

15. svibnja 2024.

SOLIDARNO UZ NOVOSTI: „Opasne namjere autoritarne politike da se disciplinira i pokori medije“

Organizatori Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić“ oštro osuđuju pozive Domovinskog pokreta da se ukinu javna sredstva za tjednik Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj. Osim što se time praktično želi nametnuti ukidanje jednog profesionalnog, utjecajnog i društveno odgovornog medija, Domovinski pokret svojim javnim istupima pokrenuo je hajku na Novosti i na novinare tog tjednika koji zadnjih dana dobivaju gnjusne prijetnje zbog čega je ugrožen i njihov fizički integritet

Osuđujemo svaku vrstu pritisaka i udara na medijske slobode te gušenje i sužavanje medijskog prostora, a posebno pritiske koji se rade zbog politike i političkih interesa. Zabrinjavajuća je sama ideja da se kao uvjet za sklapanje političkog koalicijskog sporazuma nametne represija prema jednom mediju, jer je u svojoj srži ovakva zamisao nedemokratska, diskriminatorna te kao takva apsolutno neprihvatljiva i skandalozna.

Internetski portal tjednika Novosti je prošle godine dobio Regionalnu novinarsku nagradu "Srđan Aleksić”, u kategoriji „Za medije“. Nagrada mu je uručena na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. prosinca 2023.godine, a prema ocjeni stručnog žirija ovaj je portal zaslužio nagradu jer je društveno angažiran medij s vrhunskim autorima koji svakog tjedna donose tekstove koji uistinu utječu na jedno društvo, ali i regiju u cjelini. Radi se o tjedniku koji je, bez sumnje, jedno od najuglednijih medijskih izdanja u Hrvatskoj, ali i šire, a koje je poznato po svojim istraživačkim tekstovima, beskompromisnim komentarima i uglednim autorima/icama. 

Podsjećamo da je lider Domovinskog pokreta Ivan Penava prije nekoliko dana izjavio je kako je njegova stranka u pregovorima za sastavljanje nove Vlade Republike Hrvatske dobila jamstvo od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da će se prestati financirati tjednik Novosti te da je to točka na kojoj su inzistirali. 

Smatramo da svako društvo koje drži do sebe nikako ne bi smjelo dopustiti da jedan profesionalan mediji i jedna nacionalna manjina postanu „žrtveno janje“ ucjenjivačke politike diskriminirajućih tendencija. Nedopustivo je da takav podmukli narativ, kojim se želi odrediti medijima što i kako smiju pisati, te ih upregnuti u nacionalistički imaginarij, postane i službena politika jedne demokratske države. Ovime se, u konačnici, širom otvaraju vrata opasnim namjerama autoritarne politike da se disciplinira i pokori cijelu medijsku scenu koja ispunjava svoju društvenu obavezu - da bude kritička i da ne podliježe političkim pritiscima. 

Iskreno se nadamo da će se naše kolege i kolegice u Novostima hrabro izboriti s ovom vrstom neočekivanih pritisaka te nastaviti pisati i boriti se za bolje i tolerantnije društvo, kao što je to svojim herojskim činom učinio i Srđan Aleksić, po čijem imenu je nazvana novinarska nagrada.

Regionalnu novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginaliziranih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube