Strah u Slobodnoj Dalmaciji

Slon

17. kolovoza 2009.

Strah u Slobodnoj Dalmaciji

Kada je EPH kupio Slobodnu Dalmaciju uz pompozne najave o silnim ulaganjima, u splitskom dnevniku to je dočekano s oduševljenjem, a danas se mnogi osjećaju prevarenim. Trenutno postoji niz problema koji budućnost u SD ne čine nimalo svjetlom, pogotovo jer se iz EPH opako prijete. S obzirom da se u ovakvim slučajevima svi HR mediji drže zajedno u bojazni da bi i oni mogli imati problema kad jednom krenu, da prostite, u naguzivanje svojih uposlenika, pismo sindikata koji je reagirao, ostalo je nezamijećeno

Kad je svojevremeno Trgovačko društvo Europapress holding (EPH) kupilo Slobodnu Dalmaciju uz pompozne najave o silnim ulaganjima, u splitskom dnevniku je to dočekano s oduševljnjem koje je, međutim, vremenom sve više kopnilo, a mnogi se sada osjećaju prevarenim. Ninoslav Pavić je obećavao "brda i doline", a onda preselio centralu Slobodne Dalmacije u "pustopoljinu" (Dugopolje). Slatkorječive najave čelnika EPH iz vremena kad je izrazio želju da kupi Slobodnu očito su ostale "mrtvo slovo na papiru". Ugovor o kupnji je nedostupan zaposlenicima pa opravdano sumnjaju što je tamo navedeno, na što se uopće Pavić obvezao i čega se iz tog ugovora (ne)pridržava. HDZ-ova Vlada je već jednom gotovo uništila Slobodnu Dalmaciju, prepustivši je Miroslavu Kutli koji je financijski i kadrovski "ojadio" splitsku novinsku kuću. Zaposlenici SD-a se, zato, pribojavaju sličnog scenarija i u Pavićevu slučaju. Zbog svega toga je sindikat "digao glas". Pismo je adresirano na Ninoslava Pavića, predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije te njegovog zamjenika Miroslava Ivića, a potpisuju ga Marijo Kavain u ime Sindikata novinara Hrvatske - podružnica Slobodna dalmacija i Ivan Ugrin u ime Nezavisnog sindikata Slobodna Dalmacija …


Štovani,

S obzirom na posljednje događaje koji su unijeli priličan nemir među zaposlenike SD i društava proizašlih iz SD, molim Vas za hitan sastanak na kojem bi raspravili nekoliko bitnih pitanja koja kod zaposlenika izazivaju strah za golu egzistenciju.
Riječ je o činjenici da našim kolegama u agencijama EPEHA i CROPIX isplaćena plaća sa zakašnjenjem, potom o činjenici da je Uprava odlučila prodati udjel SD u SD trgovini, te o zahtjevu EPH prema Fondu za privatizaciju da im se odobri skraćenje moratorija na otpuštanja u SD za godinu dana.

1. Prije svega, s obzirom na činjenicu da je našim kolegama koji su prešli u agencije CROPIX i EPEHA plaća za lipanj isplaćena s tjedan dana kašnjenja, te da im je odmah rečeno i kako je krajnje neizvjesno da li će im sljedeći mjesec uopće biti isplaćene plaće, zahtjev sindikata je jednostavan i jasan: tražimo da se hitno svim našim kolegama koji to žele, a koji su iz Slobodne Dalmacije, uz obećanja poslodavca o boljim profesionalnim mogućnostima, prešli u navedene agencije, omogući povratak u Slobodnu Dalmaciju.

Ovaj zahtjev potkrepljujemo izjavom gosp. Miroslava Ivića kako plaće, što se tiče Slobodne Dalmacije, za naše kolege u agencijama nisu sporne. No, osim toga, niz je dodatnih argumenata iz kojih se vidi da našim kolegama nije omogućen profesionalni napredak i barem jednaki radni uvjeti, čak štoviše, može se reći da im je profesionalni položaj ugroženiji, a mogućnost napretka i dokazivanja teže dostupni, nego je to bilo u SD.

Pritužbe naših kolega, pored same činjenice kašnjenja plaća, odnose se na sljedeće:
- nije provedena obećana sistematizacija;
- izostanak stimulativnog dijela plaće
- neisplaćivanje ili dugotrajno kašnjenje isplata putnih troškova i amortizacije;
- neisplaćivanje regresa za godišnji odmor;
- nepodmirivanje troškova telefonskih razgovora za službene mobitele;
- svođenje uglednih novinara i fotoreportera u svojim sredinama na izvjestitelje drugog reda;
- neuspio prodor EPEHE na tržište, odnosno činjenica da fotoreporteri CROPIX-a, unatoč činjenici da im se fotografije objavljuju na nekoliko portala i više novinskih izdanja, i dalje imaju iste plaće, manje nego u odnosu na kolege koje su došle iz ostalih izdanja EPH

Dosadašnja razina funkcioniranja agencija, osobito EPEHE, kao servisa za razmjenu 'materijala', može se ostvariti i bez izdvajanja ljudi iz sustava SD.

2. Odluka o prodaji Trgovine donesena je unatoč protivljenju radnicima, i bez jasnih jamstava da će novac zaista biti potrošen na ono što je najavljeno – otplatu određenih kredita i kupovinu novih tiskarskih strojeva. Pri tom nam je rečeno da prilikom prodaje neće biti nikakvih zaštitnih klauzula za radnike. Ovakav način prodaje osuđujemo, osobito stoga što se, prema nekim informacijama, cijela transakcija trebala odviti na način da Trgovinu prodaje EPH, a ne SD. Premda je takav prvi ugovor u prosincu prošle godine raskinut, napominjemo da bi takav postupak bio nečuven, jer je notorna činjenica da bez Trgovine u pitanje dolaze plaće svih zaposlenika SD. Slobodni smo Vas obavijestiti da će Sindikat zatražiti očitovanje HFP-a o pravnoj osnovanosti ovakve prodaje.

3. U nekoliko navrata o posljednje vrijeme dano nam je do znanja da EPH računa s tim da će mu biti odobreno skraćenje roka u kojem ne smiju otpuštati radnike ove kompanije. Osim toga, gosp. Stjepan Orešković poslužio se najgrubljim prijetnjama prilikom posljednjeg posjeta SD, po kojima „neće imati milosti prema bilo kome tko se zamjerio ili suprotstavio EPH“, i sl. Činjenica je da takav neprijateljski stav gosp. Orešković teško može opravdati argumentima, prije svega što SD – dnevni list bilježi pozitivno poslovanje, te da SD redovito isplaćuje plaće svim svojim zaposlenicima, dok se za kompaniju kojoj je on na čelu to ne može reći. Ukoliko bi zaista došlo do takvog zahtjeva EPH prema HFP-u, slobodni smo Vas izvijestiti da ćemo se nekakvom „čišćenju redakcije“ – što je također izraz kojeg često možemo čuti – suprotstaviti svim zakonskim sredstvima kojima se možemo poslužiti. S tim u vezi, Povjerenstvo Sindikata novinara Hrvatske, Podružnica Slobodna Dalmacija, donijelo je odluku kako u bilo kakvim budućim razgovorima nećemo komunicirati sa gosp. Stjepanom Oreškovićem, predsjednikom NO Slobodne Dalmacije.