Tamara & Transhistria Ensemble u Aquariusu + nagradna igra

NikVuk

14. ožujka 2006.

Tamara & Transhistria Ensemble u Aquariusu + nagradna igra

Etno je u Zagrebu ovoga ožujka stvarno "in". Nakon etno festivala, Miroslava Evačića, zagrebačkoj publici predstavit će se Transhistria Ensemble i Tamara Obrovac koja suvereno vlada, kako vokalnim tehnikama, tako i domaćom scenom, pogotovo nakon uspjeha filma "Što je muškarac bez brkova?" za koji je skladala glazbu i odsvirala šargiju. Za ovaj događaj Lupiga će u nastavku podijeliti i poneku kartu

Etno je stvarno in. Ovoga ožujka posebno. Te etno festival, te koncert Miroslava Evačića, koji je konačno dobio pažnju naših medija i koncert u Tvornici. Osim toga, na predstojećoj Zlatnoj koogli nastupit će sedam izvođača etno/world music izričaja, a kraljica scene kod nas, u četvrtak će, 16. ožujka, posjetiti zagrebački Aquarius.

Vjerujem da u Hrvatskoj nema osobe (vjerojatno se ipak varam) koja nije čula za Tamaru Obrovac, tu malu Istrijanku koja tako suvereno vlada vokalnim tehnikama, kao i muškim kvartetom s kojim nastupa. Oni koji su je slušali znaju da se radi o izvanrednoj i svjetski priznatoj glazbenici, koju su, eto, i kod nas počeli uvažavati (mi valjda još uvijek ne vjerujemo da možemo iznjedriti kvalitetu pa nam je drugi u vlastitom dvorištu mora otkrivati), pogotovo nakon sjajnog uspjeha filma "Što je muškarac bez brkova?" za koji je skladala glazbu, odsvirala šargiju i otpjevala naslovnu pjesmu "Daleko je ...".

Tamara i njezin Transhistria Ensemble dolaze promovirati peti po redu album koji nosi naslov po maloprije spomenutoj pjesmi iz filma. Ne treba se čuditi što je glazbenica iz Pule u skladu sa stereotipnim prefiksom koji se vezuje uz Istru za svoj prateći sastav izabrala multitalentiranu i multinanacionalnu ekipu koja tako fino pristaje uz multikulturnu istrijansku glazbu i općenito istarski identitet. Šalu nastranu, to su prije svega vrsni glazbenici s dobro popunjenim muzičkim CV-jem: Krunoslav Levačić (Hr) na bubnjevima, Žiga Golob (Slo) na kontrabasu, Uroš Rakovec (Slo) na gitari i mandolini te samouki harmonikaški genijalac, vlasnik prekrasnog baritona, Fausto Beccalossi (Ita).

Osim toga valja napomenuti da su Tamara i Transhistria Ensemble sjajni zabavljači pa na njihovim koncertima smiješak ne silazi s lica posjetitelja, što od milozvučne glazbe, što od šaljivih dosjetki između članova banda. Tko ne dođe, puno je propustio. Cijena prava sitnica: još je nisu objavili. I sad nek' mi netko kaže da etno albumi nisu komercijalno isplativi ...

U humanističkom duhu za sve one koji su se zabrinuli po pitanju moguće cijene karata, Lupiga je u suradnji s Aquariusom organizirala nagradnu igru u kojoj će dvije sretnice ili dvojica sretnika, a možda i kombinirano, dobiti ulaznice za nastup Tamare Obrovac i Transhistria Ensemblea. Nagradno pitanje je vrlo jednostavno i glasi: "Koliko je vrlih osoba do sada gostovalo u našoj rubrici GostLupež?". Točne odgovore zaprimamo na e-mail urednistvo@lupiga.com sa subjectom koji ne smije podsjećati na viruse.