Turcima ukinut Youtube

Grrrr...

7. ožujka 2007.

Turcima ukinut Youtube

Zbog video sadržaja koji su vrijeđali osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, nazivajući ga pederom, turski sud je donio odluku kojom će se građanima te države zabraniti pristup YouTube.com internetskoj stranici. Turk Telekom, najveći telekomunikacijski provider u državi je odmah nakon sudske odluke krenuo u provođenje iste

U prošlih desetak dana turski su mediji preusmjerili pažnju javnosti na sukob Grka i Turaka putem najveće video sharing stranice gdje su jedni druge vrijeđali i omalovažavali. Grčka i Turska su, kao što zna svaka ptica na grani, u napetim odnosima zbog spora oko Cipra gdje na jedan dijelu tog mediteranskog žive jedni, a na drugom dijelu ovi drugi. Tom sukobu podlegao je i YouTube.

Ono što je najviše razjarilo Turke jest video clip u kojem se kaže kako su Turci te Ataturk homoseksualci. Brojni mejlovi Turaka upućeni YouTubeu rezultirali su tim da je sporni video sadržaj maknut sa sajta, no to očito nije bilo dovoljno pa je sud donio zabranu pristupa svojim državljanima toj popularnoj internetskoj stranici.

Direktor Turk Telekoma Paul Doany naredio je izvršenje presude uz objašnjenje: ''Nije na nama da kažemo da li je YouTube vrijeđao ili ne. Mi samo provodimo donesenu sudsku odluku.''. Ponovni pristup YouTubeu, prema riječima Doanyja, korisnici Turk Telekoma će imati ako sud ukine odluku, a također je dodao da će pristup stranici možda biti moguć preko drugih providera.

Vrijeđanje Ataturka ili ''turcizma'' u toj je državi kazneno djelo koje se kažnjava zatvorom, pa je time malo jasniji rigorozni stav turskih vlasti. Međutim, za zemlju koja pokušava ući u Europsku uniju, po mnogima su ti stavovi preekstremni i čini se kako će Turska još dugo čekati na ulazak u probrano društvo ''Europljana''.