U KORAK S KRIZOM: Inteligentni novčanik za blesave ljude

Mladen Barbarić

18. prosinca 2010.

U KORAK S KRIZOM: Inteligentni novčanik za blesave ljude

Ako za svoj trud i ne dobiju Nobelovu nagradu za ekonomiju, znanstvenici s MIT-a, u ova će krizna vremena zasigurno pobrati hvalospjeve zahvalnih potrošača. Naime, njihov Media Lab napravio je novčanik kakav samo možete poželjeti. Ukoliko u obitelji imate strastvenog potrošača koji se ne može kontrolirati pred šarenim izlozima za Božić mu kupite ovaj genijalni novčanik. Iako djeluje poput robe koja se prodaje na opskurnim TV postajama, zajedno sa stalkom za lakat, MIT-ov novčanik pomoći će vam da ne trošite

Znanstvenici su krenuli s tezom kako između naših želja i nezrelih odluka te posljedica postoji golema rupa. Najčešće financijska. Taj se jaz još i povećava kada uzmemo u obzira da se za kupovinu uglavnom koristimo kreditnim karticama i zapravo nemamo pojma koliko imamo novca na računu kada posegnemo za robom poslaganom po policama Hrvatima omiljenih trgovačkih centara.


Vibrirajuća neman

MIT-ov novčanik ima šesto čulo za financije, čulo koje ljudima uglavnom nedostaje, obzirom da novac više i ne viđamo te ga se olako i nepažljivo odričemo. Tako će vaš „super novčanik“ biti debel i natečen ako nam je uistinu i račun takav. No, s vremenom će se, u skladu s vašim bankovnim računom, stanjivati. Svaki put kada obavite neku transakciju on će vibrirati i otimati se, a što se više približavate minusu, to ćete ga teže otvarati.

Kako sve to funkcionira, pitate se? Takozvanim „plavim zubom“, odnosno bluetoothom, vaš novčanik komunicira s mobitelom koji pak mora imati aplikaciju za spajanje s vašim bankarom i to je sve. Jedini problem jest što je riječ o prototipu koji će vas eventualno spasiti tek od neke sljedeće krize, naravno, pod uvjetom da ikada izađemo iz ove aktualne.