U KRIŽARSKOM POHODU: Koliko štete u malo vremena mogu napraviti igrači u epizodnim ulogama?

M.S./A.B.

6. srpnja 2016.

U KRIŽARSKOM POHODU: Koliko štete u malo vremena mogu napraviti igrači u epizodnim ulogama?

Naporno je kad za svako pravo koje ti jamče temeljni zakoni države u kojoj živiš moraš prosvjedovati na ulici. Tim je napornije kad znaš da pred sobom imaš zid s kojim je nemoguće započeti ikakvu raspravu koja bi mogla odmaknuti dalje od pucanja parola i manipulacija emocijama prema domovini, obitelji, djeci… Bilo je i oblačno jutro, radni dan, a inicijativa Sloboda Trećima pokrenuta je večer prije suđenja Anti Tomiću kojega je tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, optužio za klevetu i sramoćenje. Usprkos tome, okupila se pred općinskim kaznenim sudom u Zagrebu nekolicina aktivista sa spremnim transparentima koji, kao i Ante Tomić uostalom, smatraju ovo još jednim atakom na slobodu medija.

„To je svakako napad na slobodu govora i taj čovjek to radi cijelo vrijeme - pokušava kontrolirati medije“, rekao je novinarki N1 televizije književnik i autor sporne kolumne pred zgradom suda. 

Ante Tomić Zlatko Hasanbegović
Tuženi Ante Tomić pred zgradom Općinskog suda u Zagrebu (FOTO: Hina)

Već i činjenica da ministar resora kazneno progoni novinara dovoljno govori o razini političke kulture ove garniture upozorila je u istom javljanju Jelena Berković iz Gonga. 

„Bez obzira što je ova vlada pala ostale su teške posljedice i ovo je nastavak desanta na medije“, zaključila je.

I doista, vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić, čiji je mandat tehnički, kao što je tehnički i mandat aktualne Vlade, a saziv Sabora koji ga je imenovao već se prije nekog vremena raspustio – nastavlja s grubim intervencijama u programe koje nije imao razloga dirati. Treći program Hrvatskog radija s razlogom ima kultni status, a televizijski 3. program vrlo se brzo afirmirao i stekao vjernu publiku. Pored svega, oba su programa, i onaj radijski i televizijski Treći, iako po definiciji daleko od potrebe da se utrkuju u gledanosti i slušanosti, imali bolje trendove od prva dva programa HRT-a koje je Kovačićeva v.d. uprava već temeljito upropastila kadrovskim rješenjima. 

Unatoč svemu tome, vršitelji uredničkih i upravljačkih funkcija na HRT-u odlučili su i sada, kad se njihov mandat primiče kraju, nastaviti svoj ideološki pohod na javni medijski servis. Odluka da se umjesto emisija nagrađivane novinarke i urednice Ljubice Letinić ubaci emisiju o kršćanskoj duhovnosti nastavlja se tako na niz sličnih odluka koje nemaju podlogu niti u zdravom razumu, a profesionalne standarde da ni ne spominjemo. Čime bi one, dakle, mogle biti motivirane nego proračunatim umiljavanjem ideji o Hrvatskoj utemeljenoj na katoličkim vrijednostima. Ali na takvim katoličkim vrijednostima koje neprekidno osuđuju sve druge i drugačije vrijednosti i sada im nije dovoljno propovijedati to s oltara. Osim na medije u pohodu su i na katedre, pa i na kurikularnu reformu, i to vrlo uspješno, čemu smo mogli svjedočiti zadnjih mjeseci.

HRT Prisavlje
Strategija na odlasku je imenovati što više "drugoligaša" koji će s Kovačićevim odlaskom biti smijenjeni (FOTO: Lupiga.Com)

Vršitelj dužnosti pozvat će se na onih preko 80 posto stanovnika koji se izjašnjavaju katolicima i pouzdati u imaginarnih 15.000 u povorci koja se pretvarala da je za život, dok je gazila po temeljnim pravima svake žene da odlučuje o svojem životu. Ime Siniše Kovačića možda će odzvanjati s oltara gdje će pljuštati teške optužbe o počinjenoj nepravdi i ponovo brojati političke smijene na HRT-u. Čini se nevjerojatno plitkim, ali teško je dokučiti kakva bi druga ambicija tjerala Sinišu Kovačića da svoju dužnost nastavlja vršiti jednako revnosno i nakon što je postalo jasno da većina s kojom je računao ne podržava njegove reformatorske ideje.

Svjedoče o tome i podaci o gledanosti, ali i strelovit rast broja onih koji podržavaju inicijativu Sloboda Trećima. Nije ona nastala protiv Kovačića i nema tu ništa osobno, osim što je čovjek svojim djelovanjem postao primjerom koliko štete u kratkom vremenu mogu napraviti politički igrači u epizodnim ulogama. Oko nje se okupljaju oni koji plaćaju HRT pristojbu i nisu zadovoljni načinom na koji se kreira program. Trebala bi okupiti i one koji su na HRT-ovoj platnoj listi da ustanu u obranu svojeg profesionalnog integriteta usprkos kodeksu kuće koji im brani javna istupanja pa zbog toga, vidjeli smo, mogu dobiti i otkaz. Jer upravo svjedočimo još jednom driblingu druge političke lige u nastojanju da osvoji medijski prostor. Zato se može činiti plitkim i biti sasvim realno istovremeno, da je Kovačićeva strategija na odlasku imenovati što više onih koji će s njegovim odlaskom biti smijenjeni. Jadna je to igra prebrojavanja žrtva kojoj su politički taktičari „drugoligaši“ tako skloni jer malo što drugo uopće imaju za ponuditi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina