URBANA DŽUNGLA U ZAGREBU: Nagrada „ilegalcu“ koji desetljećima „pošumljava“ Zagreb

T.M.

26. ožujka 2023.

URBANA DŽUNGLA U ZAGREBU: Nagrada „ilegalcu“ koji desetljećima „pošumljava“ Zagreb

Vremenske prilike nisu bile naklonjene organizatorima i sudionicima zanimljivog festivala koji je u subotu održan u Zagrebu. Radi se o Festivalu Urbana džungla koju je organizirao Zeleni inkubator, u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa - ZMAG, Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i klubom Botaničar, koji se nalazi na Trgu Marka Marulića nedaleko od Botaničkog vrta. Naime, zbog kiše je lokacija održavanja pojedinih festivalskih programa morala biti izmijenjena, ali na kraju je, kako kažu organizatori, sve proteklo po planu i sve radionice i ture su provedene kako je zamišljeno. 

„Cilj festivala bio je da promoviramo uzgajanje hrane u gradu, hiperlokalnu proizvodnju, kratke lance opskrbe, osvještavanje zdravih navika u jelu i poticanje bioraznolikosti očuvanjem sjemena u vlastitom vrtu“, kažu iz Zelenog inkubatora.

Urbanu džunglu u subotnje je jutro otvorio Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta i predstavnik Hrvatske u Europskom konzorciju botaničkih vrtova, a u sklopu festivala dodijeljena je i festivalska nagrada. Nagradu za promicanje urbane džungle dobio je Vladimir Dimić, „ilegalac“ i gerilac“ koji o svom trošku i sa nesvakidašnjim elanom već više od 35 godina po zagrebačkim ulicama sadi drveće i zelenilo. Time, smatraju organizatori, svesrdno doprinosi urbanoj džungli. 

Vladimir Dimić
Dimić sa zasluženom nagradom u društvu Juričana (FOTO: Zeleni inkubator)

„Dimić je svojom neumornom, samozatajnom sadnjom po Zagrebu primjer zelene gerile koja se opire devastaciji zelenila u Zagrebu“, stoji u obrazloženju dodjele nagrade. Za svoj vrtlarski doprinos Dimić je dobio neobični skulpturu, rad akademske kiparice Helene Ohnjec, a nagradu mu je uručila , urbana vrtlarica Andreja Čoh i redatelj Dario Juričan, koji su jedni od osnivača Zelenog inkubatora.

Po svojoj procjeni Dimić je u Zagrebu posadio više od tisuću raznih stabala, a prvih godina je svoj hobi skrivao ne samo od komunalnih službi koje imaju predviđene novčane kazne za ovakve pothvate, nego čak i od obitelji, pa je u akcije sadnje, ali i održavanja, kretao u rano jutro prije odlaska na posao. Priču o Dimiću možete pogledati u dokumentarnom filmu iz 2019. godine, „Čovjek i drvo“ Dalibora Platenika.

Sve festivalske sadržaje Urbane džungle u subotu je posjetilo stotinjak građana, zaljubljenika u urbano vrtlarstvo i onih koji vole barem dio svojih obroka uzgojiti sami, a svakako je najposjećenija aktivnost bila razmjena domaćeg sjemena

„Uspjeli smo okupiti 12 sjemenara iz cijele regije s ciljem da potaknemo agrobioraznolikost“, objašnjavaju organizatori dodajući kako je riječ uglavnom o starim domaćim sortama.

Projekt Društvena banka sjemena i program hrane inače vodi Petra Pavleka iz ZMAG-a, krajobrazna arhitektica koja se već godinama intenzivno interesira za proizvodnju vlastite hrane i uzgojni potencijal na javnim površinama. 

Banka sjemena
Društvena banka sjemena (FOTO: Zeleni inkubator)

Posjetitelji su mogli vidjeti i urbani vrt Zelenog inkubatora koji je smješten u samom centru grada, u Medulićevoj ulici, i koji pokazuje da je uzgajanje hrane moguće i na gradskom „asfaltu“. Za taj je vrt zadužena spomenuta Andreja Čoh, mnogima poznata i kao Zelena Andreja, koja je svoju karijeru urbane vrtlarice počela na vrhu zgrade u kojoj je živjela, a koji joj je s vremenom postao tijesan pa danas većinu vremena živi u Gorskom kotaru gdje se brine o svom poprilično velikom planinskom vrtu. 

„Urbani vrt Zelenog inkubatora je pokazni vrt, namijenjen za edukaciju građana na temu uzgajanja hrane, bioraznolikost i očuvanja okoliša. Njegova kreatorica koristila se različitim vrtlarskim tehnikama kako bi na jednom mjestu upoznala urbane stanovnike o specifičnostima vertikalnih vrtova, vrtova u teglama i sanducima, te vrtovima na krovu, kao i drugim načinima uzgajanja hrane u gradu. Povrće, aromatično i ljekovito bilje, voćke, sve su to jestive biljke koje su svoje mjesto našle u toj malenoj urbanoj džungli. Osim voća i povrća vrt ima i malu zelenu solarnu elektranu i meteorološku stanicu, a u interijeru grijane inkubatore s rasvjetom“, kažu iz Zelenog inkubatora.

U sklopu Urbane džungle održana je i radionica „Kušanje egzotičnih vrsta meda“, koju je vodio Saša Prđun sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji se bavi analitikom meda, medonosnim biljem i biologijom pčela. On je posjetitelje upoznao s petnaestak neuobičajenih vrsta meda, redom s područja Hrvatske, kao što su med od divlje trešnje, med od pajsena, u narodu poznatog kao „kiselo drvo“, med od heljde, med od vrijesa ili med od planike, koji se smatra najgorčom vrstom meda. 

Urbana džungla
Najhrabrijima ni pljusak nije smetao (FOTO: Zeleni inkubator)

Radionicu „Greentanje“ vodila je Kristina Bokanić, radijska novinarka i zaljubljenica u urbano vrtlarstvo. Ona je polaznicima objašnjavala kako na maloj površini napraviti vrt, koji su izazovi takvih vrtova, kako privući oprašivače, ali i kako izraditi prirodna gnojiva od otpadaka iz kuhinje, te kako napraviti biorazgradve posude za sadnju. U sklopu radionice podijeljeno je više desetaka sadnica. 

Sanja Bilas, vlasnica veganskog brenda Fakat fino, održala je radionicu na kojoj je sudionike podučila osnovnim postupcima fermentiranja, želeći pokazati zašto je fermentirana hrana dobra. Sve radionice bile su besplatne, a zainteresirani su mogli sudjelovati i u turi sa stručnim vođenjem po Botaničkom vrtu. Druga tura, „Flora tura“, kretala se ulicama u okolici Botaničkog vrta gdje je Luna Džidić, eksperimentalna biologinja, posjetitelje upoznavala s gradskom florom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zeleni inkubator