„UTRKA“ NA GLAVNOM KOLODVORU: „Diskvalificirali smo ministarstvo“

L.T.

1. srpnja 2022.

„UTRKA“ NA GLAVNOM KOLODVORU: „Diskvalificirali smo ministarstvo“

„Tražimo od ministarstva da ambicioznim zakonskim odredbama onemogući manipulaciju s isporukom zabranjenih jednokratnih proizvoda na tržište i da ozbiljnije krene u borbu protiv zagađenja plastikom”, glavna je poruka koju je kratkim performansom ispred zagrebačkog Glavnog kolodvora danas odaslala Zelena akcija. Poruka je upućena Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje bi, tvrde iz ove udruge, moralo bitno ambicioznije djelovati, pogotovo u smjeru zakonodavstva, kako bi se na tržištu onemogućila pojava zabranjenih jednokratnih proizvoda od plastike

Performans je Zelena akcija izvela u sklopi kampanje „Srpanj bez plastike“, a sastojao se od simulacije utrke koju bi Hrvatska trebala dobiti kada se govori o jednokratnoj plastici. 

„Simbolično smo 'diskvalificirali' ministarstvo zbog neprovođenja dosadašnjih zakonskih odredbi te manjka vizije i ambicije prilikom transpozicije Direktive o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije te dodatno objasnila kako zakonska nedorečenost omogućava trgovcima i ugostiteljima da i nadalje prodaju ili dijele zabranjene jednokratne plastične proizvode, dok proizvođači i distributeri manipulacijama te proizvode dovode na tržište bez ikakve sankcije. Na taj način, tvrdi Mileusnić, zabrana u praksi zapravo ne postoji te se i nadalje zabranjena plastika može naći u mnogobrojnim objektima. 

Ana-Marija Mileusnić
Zbog manipulacija zabranjeni proizvodi su i dalje na tržištu pa zabrana kao da i ne postoji - Ana-Marija Mileusnić (FOTO: Zelena akcija)

„Pozivamo Državni inspektorat na inspekcijski nadzor proizvođača i distributera umjesto dosadašnje prakse nadzora ugostitelja i trgovaca na koje se zabrana u suštini i ne odnosi”, dodala je Mileusnić pozivajući i javnost i trgovce i ugostitelje da se uključe u kampanju „Srpanj bez plastike“ kako bi se zaustavilo kritično zagađenje plastikom.

U sklopu kampanje održat će se brojne aktivnosti koje bi trebale utjecati na osvještavanje i edukaciju javnosti o proizvodnji i potrošnji jednokratnih plastičnih materijala, odnosno njihovom štetnom utjecaju na okoliš, ljudsko zdravlje, klimatske promjene, kao i društvo općenito. Također, javnost će se educirati i o rješenjima i alternativi korištenju jednokratne plastike, što je izuzetno bitna stavka. Ovo je već četvrta godina zaredom kako Zelena akcija, članica svjetskog „Break Free From Plastic“ pokreta, provodi kampanju “Srpanj bez plastike”.

Zelena akcija
Diskvalifikacija (FOTO: Zelena akcija)

Inače, Zelena akcija već godinama potiče ministarstvo na usvajanje mjera koje bi Hrvatsku postavile na visoko mjesto u borbi protiv zagađenja plastikom u Europi. 

„Ipak, manjak vizije u ministarstvu, podilaženje pritiscima industrije i kašnjenje s propisima doveli su do toga da će se u još jednoj turističkoj sezoni gomilati plastika”, zaključila je Milesunić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"