VIRTUALNA, BESPLATNA KNJIŽNICA: Knjige su poslužene! Bon Appetite!

Lupiga.Com

5. listopada 2017.

VIRTUALNA, BESPLATNA KNJIŽNICA: Knjige su poslužene! Bon Appetite!

Opatija je nedavno postala prva otvorena virtualna knjižnica, takozvana zona slobodnog čitanja. Njeni građani i mnogobrojni turisti u naredna dva tjedna mogu besplatno čitati pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. O čemu se radi?

"Ovaj revolucionarni pilot-projekt, vođen grupom vizionara pod pokroviteljstvom organizacije koja lansira FREE READING ZONE širom svijeta, No Shelf Required, otvorio je naše umove i srca prema ideji besplatnog čitanja za sve ljude. Današnja objava portala No Shelf Required ukazuje na važnost i potencijal tehnologije da u potpunosti transformira način na koji knjige i znanje dopiru do ljudi izvan institucija i daleko od gradova, velikih gradskih knjižara i urbanih sredina. Ovoga rujna ispisuje se sljedeće poglavlje u hrvatskoj priči o zonama besplatnog čitanja u gradu Opatiji unutar čijih granica za virtualnu knjižnicu pod nazivom Opatija Reads nije potrebna autorizacija ni potvrda identiteta", navodi se u službenom priopćenju Opatija Readsa. 

Naime, korisnici samo trebaju skinuti aplikaciju Opatija Reads za Android, iOS, ili Windows pametne telefone i tablete, a knjižnici se unutar zone može pristupiti i putem njihove stranice

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu podržao je lansiranje u Opatiji kao turističkoj destinaciji. Na zgradi Fakulteta u Iki od istaknut je FREE READING ZONE logo.

"Želimo svojim konkretnim aktivnostima doprinijeti razvoju lokalne zajednice i biti aktivnim partnerom u promicanju sadržaja koji obogaćuju turističku ponudu Opatije. Iako su knjige nama sveučilišnim nastavnicima i našim studentima dnevno uključene u procese učenja i poučavanja, čitanje knjiga želimo ovog puta promovirati kao dobar izbor za provođenje slobodnog vremena, kako turista tako i lokalnog stanovništva. Iz navedenog razloga odlučili smo sponzorski podržati ovaj projekt. Želimo Vam ugodne trenutke uz dobru knjigu!", poručeno je s Fakulteta.

No Shelf Required je projekt u Opatiji iskoristio kao priliku da cijela FREE READING misija dobije kreativan novi vizualni identitet. Danas je Opatija prepoznatljivo mjesto kao zona besplatnog čitanja jer je obavijena tirkiznom bojom, a logo FREE READING ZONE vidljiv je na raznim lokacijama unutar grada. Na putu prema gradskoj tržnici, prolaznici mogu naići na instalaciju koja simbolizira misiju i viziju projekta — umrežiti znanje i povezati ljudske misli i ideje na neraskidiv način, "danas u Opatiji, sutra u New Yorku, preksutra u Alepu".

"Čitam u samoobrani"

Kako bi dodatno pojasnili važnost čitanja, nositelji projekta pozivaju se na misli pojedinih velikana na temu ljubavi prema knjizi. "Knjige su pčelice koje nose životvorni pelud od jednog do drugog uma", kaže James Russell Lowell, Woody Allen očekivano duhovito ističe "Čitam u samoobrani", a Thomas Wharton "Sat proveden u čitanju je sat ukraden iz raja". Ovi, kao i brojni drugi citati izvješeni na instalaciji gusto isprepletenih tankih niti, navode oni, inspiriraju na čitanje te ujedno ukazuju na važnost dostupnosti knjiga svima unutar guste mreže znanja koju je ljudska vrsta ispreplela kroz vrijeme ne bi li se čovjek emancipirao, a svijet bio bolji.

"Opatija postaje primjer drugim gradovima jer pokazuje da se i turizam može transformirati uz pomoć tehnologije", stoji u izjavi No Shelf Requireda, koja se nastavlja s tezom da tehnologija danas, onakva kakvu je svakodnevno konzumiramo, nema više početak i kraj.

"Ona ruši predrasude, a odavno je srušila gotovo sve barijere. Kao njezini konzumenti stvorili smo neraskidive veze s njom. Kroz nju vidimo sliku u muzeju, gledamo film, čujemo glazbu. Sve više sadržaja dostupno je besplatno. Zašto bi onda knjiga ostala u tami nedostupnosti?", pitaju se. Opatija zato svojim gostima na mnogobrojnim letcima po gradu šalje i poruku - Books are served. Bon Appetite!

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Free Reading Zone Opatija