VJERSKA (PRO)RAČUNICA: Crkva lani dobila rekordni iznos love, više nego od Sanadera!

Ana Benačić

15. siječnja 2015.

VJERSKA (PRO)RAČUNICA: Crkva lani dobila rekordni iznos love, više nego od Sanadera!

"Josipović je pohod Kolinde Grabar-Kitarović na Kaptol prokomentirao riječima da je on, Josipović, mnogo puta bio u društvu kardinala Bozanića. Blago njemu", napisao je jesenas kolega Ivica Đikić u tekstu "Predizborno svrstavanje Crkve". KGK je iza sebe tada imala nastup na crkvenom oltaru. Nakon ovih izbora ponovno vidimo da će Crkva uvijek biti HDZ-ova, koliko god je SDP pokušavao šarmirati ili makar neutralizirati izbjegavanjem revizije ugovora s Vatikanom i (sve) izdašnijim izdvajanjima iz proračuna. Crkva se već drugu godinu za redom nije odrekla ni kune zbog gospodarske krize, a na račun HBK Ministarstvo financija lani je doznačilo najveći izravan iznos od 1998. godine do danas.

Ne računamo li proračunske zalihe, koje je Ivo Sanader uoči izbora 2007. godine šakom i kapom dijelio Crkvi, Vlada Zorana Milanovića rekorder je po davanju novca Crkvi iz državnog proračuna. Naime, u tablici izvršenja proračuna za 2014. godinu navodi se da je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji prethodne godine isplaćeno 292,2 milijuna kuna od Ministarstva financija zbog članka 6. Ugovora o gospodarskim pitanjima sa Svetom Stolicom, kao i dodatnih 70 milijuna kuna, iznos duga koji plaća Milanovićeva vlada zbog računice koju je Ivica Račan izmijenio dolaskom u Banske dvore. Podsjetimo da Crkva taj dug, unatoč darivanjima iz drugih javnih izvora, nikada nije ni oprostila niti naplatila HDZ-u, nego je sačekala novu "rundu" sa socijaldemokratima. 

MATEMATIKA VJERE: Imamo konačnu cifru kojom porezni obveznici plaćaju vatikanske sporazume

Tako je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji Ministarstvo financija prošle godine doznačilo ukupno 362,2 milijuna kuna, što je skoro 50 milijuna kuna više od najveće isplate iz doba Ive Sanadera, kada je ministarstvo financija isplatilo 315 i 314,5 milijuna kuna za 2007. i 2008. godinu.

PLATILI STE, GLEDAJTE: Objavljujemo ono što Crkva zove "financijskim izvještajima"

Sanaderu ide u obranu što je tih godina država još isplaćivala obvezu prema članku 9. istog ugovora, kojim je pokrivala penzije klera bez riješenog mirovinskog osiguranja. Na teret mu ide već spomenuto razbacivanje proračunskim zalihama, kojim je vlada Crkvi u Hrvatskoj i dijaspori darovala preko 100 milijuna kuna poreznih obveznika. S druge strane, Milanovića, čija vlada očigledno nema uspjeha u pregovorima s crkvenim dužnosnicima, (donekle) ekskulpira to što plaća tuđe "grijehe" - Račanove.

Nehinjena radost - Bozanić čestita Kolindi na pobjedi (FOTO: Facebook/Zagrebačka nadbiskupija)

Prvi socijaldemokratski premijer napravio je dug oslonivši se na proračunsku osnovicu umjesto na prosječnu hrvatsku bruto plaću, koja je dio jednadžbe za izračun iznosa pod šifrom A539026, pa su se godišnje dotacije HBK u jednom trenutku smanjile na 160 milijuna kuna godišnje, da bi dolaskom Sanadera na vlast skočile odmah na 246 milijuna kuna. Podsjetimo da ovo nipošto nije jedini izdatak proračuna za Crkvu, budući da se vjerske aktivnosti i imovina Crkve sponzoriraju i iz ministarstava obrane, policije, zdravlja, socijalne skrbi, obrazovanja i kulture

Ni to nije sve - tu je naknada oduzete imovine

No, ovo također nije jedini način na koji socijaldemokrati (neuspješno) kupuju mir s njima. Fond za naknadu oduzete imovine daleko je širokogrudniji prema Crkvi u SDP-ovom mandatu, čak i u ovim godinama "mršavih krava". FNOI je tako 2013. godine isplatio Crkvi čak petnaest puta više novca nego što im je Sanader dao u "zlatno doba" zaduživanja, 2006. godine (tričavih milijun i kusur), a i 2014. godine vraćeno im je 15,8 milijuna kuna, što je dva puta više nego 2012. godine. Strah od crkvene odmazde i pokušaji umiljavanja nisu pomogli Ivi Josipoviću da dobije izbore, a teško da će pomoći i Zoranu Milanoviću. Hoće li se držati ove taktike nenapadanja i umiljavanja proračunskim novcem, koja nije pomogla ni jednom socijaldemokratu do sada, preostaje vidjeti u idućih deset mjeseci. Tada će Hrvatska imati izbore, koji se za razliku od bitke za relativno nevažnu funkciju na Pantovčaku, uistinu broje po svom utjecaju. Stvarnija i konkretnija "vlast" HDZ-a, naime, daleko se više od zauzimanja predsjedničke funkcije osjeti u njihovom vladanju drugim institucijama, poput Državne revizije ili Ustavnog suda, koji je upravo oslobodio ranije osuđenog ratnog zločinca originalno iz HDZ-ovih redova, Branimira Glavaša. Ova nepravomoćno osuđena kriminalna organizacija drži ove vitalne institucije pomoću ranije imenovanih dužnosnika/sudaca čvrsto u svojim rukama, unatoč SDP-ovoj vlasti u Banskim dvorima.


Bez obzira na sve, ZNA SE da Crkva glasa za kronične kršitelje sedme božje zapovijedi (FOTO: Facebook/Zagrebačka nadbiskupija)

Nakon što je ova patrijarhalna stranka Hrvatskoj dala i prvu premijerku i prvu predsjednicu, poreznim obveznicima nije na odmet pomiriti se da lijevo-desnim apsurdima u doba izostanka stvarne ljevice na političkoj sceni, nema kraja: organska, nepatvorena ljubav HDZ-a i Crkve nadjačava čak i visinu dotacija iz proračuna. Iako Milanović godišnje daje sto milijuna kuna više Crkvi, nego ljutoj socijali u Hrvatskoj, to Crkvu nije odvratilo od ugriza ruke koja je hrani - socijaldemokracija će za Josipa Bozanića ostati "ideologija razvaline", a nezanemariv bazen glasača koji podržava reviziju Vatikanskih sporazuma i uvođenje crkvenog poreza tražit će odvažniju, sekularniju stranku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: (FOTO: Facebook/Zagrebačka nadbiskupija)