VJERUJTE, VRIJEDNO JE VAŠEG VREMENA: Video koji bi svaka žena trebala pogledati

Ante Radić

18. travnja 2013.

VJERUJTE, VRIJEDNO JE VAŠEG VREMENA: Video koji bi svaka žena trebala pogledati

Na tezi kako samo četiri posto žena sebe smatra lijepima nastao je trominutni video, čiji su rezultati jednostavno impresivni i pokazuju kako žene podcjenjuju svoju ljepotu i opterećuju se svojim nedostatcima. U videu, naime, forenzički crtač Gil Zamora, skicira lica žena koje sjede iza zastora. Čini to „na slijepo“ samo na osnovu detaljnog opisa koje mu one daju, a potom izrađuje i drugi crtež i to po opisu osoba koje su se prvi put susrele sa ženama što ih Zamora crta. Rezultati su uistinu efektni

Ovoga je tjedna poznati brend Dove predstavio trominutni video u kojem se na domišljat način propitkuje vlastito poimanje našeg fizičkog izgleda. Za kampanju je Dove angažirao bivšeg forenzičkog crtača, Gila Zamoru, koji je godinama radio za policiju i FBI, a krenulo se od procjene kako samo četiri posto žena sebe smatra lijepima. Zamora se u ogromnoj prostoriji susreo sa sedam žena, koje su sjedale iza paravana, dok se on smjestio za barsku stolicu, spreman za crtanje. Detaljno ih je ispitivao o njihovom fizičkom izgledu, interesirajući se za dužinu njihove kose, crte lica, a potom ih je skicirao.


(SCREENSHOT: YouTube)

Svaka sudionica se na odlasku susretala s nekom drugom sudionicom, ženom koju prvi puta vidi, a Zamora je potom te žene ispitivao o izgledu osobe s kojom su se upravo susrele i na osnovu tog opisa skicirao drugi crtež. Na kraju videa sudionicama su prikazani oba crteža. Razlike između onoga koji je napravljen po njenom opisu i onoga koji je nacrtan na osnovu opisa druge žene bile su fascinantne.

"Žene su svoji najžešći kritičari. Samo četiri posto žena širom svijeta smatra se lijepima. Zato smo odlučili stvoriti svijet u kojem je ljepota izvor samopouzdanja, a ne tjeskobe. Stoga smo napravili društveni eksperiment koji istražuje kako žene vide svoju ljepotu u odnosu na ono što drugi vide", zapisali su iz Dovea ispod videa postavljenog na YouTube. Iako ovaj brend već godinama zagovara autentičnu ljepotu ukazujući na posebnost svake žene, ipak vrijedi primijetiti kako se radi dijelu korporacije Unilever, koja posjeduje i brend Axe čije su kampanje uglavnom izuzetno agresivne i vrlo često šovinističke.


(SCREENSHOT: YouTube)

No, bez obzira, poruka koju šalje Dove i kojom je na Lupigi ovaj brend zaradio besplatnu reklamu, vrijedna je vašeg vremena, jer u vremenima kada mediji nameću percepciju jednobraznog sustava ljepote, vrijedi upozoriti da žene podcjenjuju svoj izgled i da se opterećuju svojim nedostatcima, iako ih okolina gleda drugačijim očima.

 

 

Lupiga.Com