Vodič za muslimane u svemiru

Ivor Car

8. listopada 2007.

Vodič za muslimane u svemiru

Kako stoje stvari, Malezijac Sheikh Muszaphar Shukor u srijedu će Soyuzom krenuti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) gdje bi trebao provesti sljedećih pola godina, a hoće li sa sobom nositi i novoosmišljeni "Vodič za prakticiranje vjere na međunarodnim svemirskim postajama" nije poznato. Naime, nakon što se prvi musliman u svemiru, saudijski princ Sultan bin Salman, požalio da u orbiti nije mogao odrediti smjer Meke, Malezijci su odlučili pomoći

Malezijski vjerski čelnici, zamišljeni nad bin Salmanovom tvrdnjom da je imao problema pri molitvi jer nije mogao odrediti smjer Meke, odlučili su pomoći svim budućim kozmonautima islamske vjeroispovijesti. Malezijska svemirska agencija, Angkasa, stoga je sazvala konferenciju kojoj je prisustvovalo 150 islamskih znanstvenika nakon čega je sastavljen priručnik na 18 stranica.


Sheikh Muszaphar Shukor s ostalim malezijskim kandidatima za svemir koji, za sada, nisu prošli

"Vodič za prakticiranje vjere na međunarodnim svemirskim postajama", kako je ime spomenute knjižice, objašnjava kako odrediti smjer Meke, kako obaviti obred vjerskog pranja i kako utvrditi točno vrijeme molitve. S obzirom da će Sheikh Muszaphar Shukor, inače ortoped i profesor na sveučilištu u Kuala Lumpuru, na put krenuti dok još traje ramazanski post, a slično će se vjerojatno događati i budućim kozmonautima muslimanima, u priručniku je pojašnjeno i kako postiti u bestežinskom stanju. No, ne zna se hoće li Shukorna postiti, budući zbog putovanja ima pravo ne postiti, ali se pretpostavlja da će kao predani vjernik ipak prakticirati svoju vjeru.


Sheikh Muszaphar Shukor se pozdravlja s obitelji prije odlaska na kazahstanske "pripreme"

Prema informacijama koje donosi jedan malezijski dnevni list, priručnik će uskoro biti preveden na arapski, ruski i engleski, a prema potrebi i na neke druge jezike. Inače, Malezijac će u orbitu s kazahstanskog kozmodroma Bajkonura poletjeti kao pridruženi član šesnaeste posade Međunarodne svemirske postaje (ISS). Postaja kruži 354 kilometara iznad naše planete te se smjer u kojem se muslimani mole mijenja svake sekunde. Tijekom samo jedne molitve smjer se može izmijeniti i za 180 stupnjeva, pa je u priručniku preporučeno klanjanje prema točkama prioriteta - prva je Kaba (najsvetije islamsko mjesto, svetište u Meki), a zadnja bilo gdje prema Zemlji. No, ovdje se dolazi do jednog drugog, bitno značajnijeg problema. Naime, muslimani se klanjaju prema zemlji kako bi izbjegli pogansko obožavanje Sunca i Mjeseca, čije će izbjegavanje u svemiru biti poprilično teško.