Zelene beretke protiv koncerta 'Dugmeta" u Sarajevu zbog Bregovićevog 'Jebo Aliju'

Ivor Car

13. lipnja 2005.

Zelene beretke protiv koncerta 'Dugmeta" u Sarajevu zbog Bregovićevog 'Jebo Aliju'

Današnji "Večernji list" objavio je informaciju da je Udruženje Bosna Zelene beretke Kantona Sarajevo zatražilo otkazivanje sarajevskog koncerta "Bijelog dugmeta", nakon što je lider tog, po mnogima najvećeg jugoslavenskog benda, Goran Bregović u intervjuu za magazin "Dani" rekao da potporu rodnom gradu za ratnoga vihora nije dao kako ne bi stao na stranu Alije Izetbegovića. A potom je rekao i "Jebo Aliju"



Dakle, pogledajte što, u poprilično senzacionalističkom stilu, pored toga što je Bregovićevu izjavu pomalo izvadio iz konteksta, donosi današnji "Večernji list" ...

"Udruženje Bosna Zelene beretke Kantona Sarajevo traži od županijskih i državnih organa da otkažu koncert grupe Bijelo dugme u Sarajevu! U objavljenom priopćenju navodi se da Goran Bregović "sije međunacionalnu mržnju, pljuje stečevine obrambeno-oslobodilačkog rata i vrijeđa prvog, legalno izabranog predsjednika BiH".

Udruga Zelene beretke ističe da je riječ o političkom, a ne o glazbenom događaju jer svoju turneju "Bijelo dugme" završava u Beogradu na Vidovdan, 28. lipnja. Znakovito je da se datum sarajevskog koncerta poklapa s nadnevkom početka bitke na Kosovu 15. lipnja. No, organizatori tvrde da je sve spremno za veliki koncertni povratak najpopularnije bivše yu-grupe.

Lavinu reakcija u Sarajevu izazvao je posljednji intervju s Goranom Bregovićem, objavljen u magazinu Dani. Na pitanje novinara Senada Pečanina zbog čega nije izrazio potporu rodnom gradu tijekom velikosrpske agresije, Bregović odgovara: "To bi značilo da u tom trenutku stanem na stranu Alije Izetbegovića, što mi ne pada na pamet Evo, ja baš to kažem jebo Aliju". Nakon objavljivanja teksta, prvi čovjek Bijelog dugmeta istoga je dana poslao demanti.

Povišena temperatura zbog nastupa Bijelog dugmeta i jugonostalgičarska eksplozija u medijima diljem regije, a osobito u Bosni i Hercegovini, učinili su to da koncert u policijskim krugovima bude označen kao osobito rizičan događaj. Još nema potvrde o otkazivanju koncerta iako je takva opcija postala vrlo izglednom!"