JEDNO UBOJSTVO ZA VAN: Besplatna pretpremijera novog domaćeg filma

I.F.

5. veljače 2017.

JEDNO UBOJSTVO ZA VAN: Besplatna pretpremijera novog domaćeg filma

Crna komedija Luke Duvančića, „Jedno ubojstvo za van“, pretpremijerno će se prikazati u ponedjeljak, 6. veljače, u 20 sati, u zagrebačkom kinu Grič. I to besplatno. Radi se i prvom dugometražnom filmu koji je proizveden na Filmskoj radionici Medika, programu pokrenutom još 2009. godine u sklopu Attackove tvornice. Cilj programa je omogućiti mladim zaljubljenicima u film da ostvare prvo praktično filmsko iskustvo, u suradnji s profesionalcima. Neki koji su sudjelovali u radionici nastavili su se baviti filmom, a neki su i upisali Akademiju dramskih umjetnosti poput Jelene Novaković, Kristine Vuković, Ivana Stanića ili Renate Lučić.

„Ambiciozna ideja da se ovoga puta uđe u realizaciju dugometražnog filma začeta je 2014. godine na radionici scenarija pod vodstvom Irene Čurik, a rad na filmu trajao je sljedeće dvije godine uz sudjelovanje mentora režije i producenta Josipa Viskovića i mentora montaže Ivora Ivezića“, objašnjavaju organizatori - Autonomni kulturni centar. Većinu ključnih poslova iza kamere obavio je 22-godišnji Luka Duvančić. Napisao je scenarij, osmislio vizualne efekte i skladao soundtrack za film. Glavna uloga dodijeljena je Igoru Baksi, koji se pojavljivao na pozornicama brojnih domaćih kazališta, a osim toga je i frontmen benda Kom3dija.

Jedno ubojstvo za van
Volonterski je u stvaranju filma sudjelovalo više od 50 ljudi (FOTO: Jedno ubojstvo za van)

„Baksa u filmu tumači smotanog učitelja zemljopisa, Kazimira, kome u posljednje vrijeme ne cvatu ruže: ostavila ga je supruga Sanja, dobio je otkaz na poslu, računi za režije se gomilaju, zima je oštra a budućnost neizvjesna. Na izmaku snaga, Kazimir zasniva zločinački plan u kome će mu pomoći njegova neurotična sestra Tamara“, stoji u najavi „Jednog ubojstva za van“. 

Volonterski je u stvaranju ovog filma sudjelovalo više od 50 ljudi, a snimljen je prošle zime na više lokacija u Zagrebu. Kao posebnost ovog filma navodi se i kako su u nastajanju filma pomogli i brojni prijatelji te obitelji filmske ekipe, kako s kuhanjem i prijevozom, tako i s nabavkom potrebnih rekvizita.

„Ovo je debelo preraslo okvire filmske radionice u ozbiljan cjelovečernji film gledljiv za široke mase“, rekao je glavni glumac, a hoće li film doći do širokih masa ovisi o interesu distributera. Ima li potencijala za to, možete već sami vidjeti u ponedjeljak u 20 sati u kinu Grič.

Za kraj vrijedi spomenuti i da će novu rundu filmskih radionica Attack zavrtjeti i ove godine, a prijave će se prikupljati u travnju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Jedno ubojstvo za van