KONTROVERZNI IZLOŽAK: Napuštena kuća iz Detroita preseljena u Europu

Lupiga.Com

30. ožujka 2016.

KONTROVERZNI IZLOŽAK: Napuštena kuća iz Detroita preseljena u Europu

Rayan Mendoza, američki umjetnik koji već dva desetljeća živi i radi u Europi, na ovogodišnjem Art Rotterdamu, manifestaciji koja okuplja umjetnike i galerije diljem svijeta, izložio je napuštenu kuću iz Detroita pod nazivom The White House, piše Kulturpunkt.

Mendozin rad uskoro bi trebao biti premješten u svoj trajni dom - Verbeke Fondaciju - privatni izložbeni prostor otvoren za javnost u belgijskom Antwerpenu. Upravo zato ponovno se povlači pitanje umjetničke vrijednosti i moralne ispravnosti ovog rada, okarakteriziranog i kao vrhunac "pornografije ruševina", odnosno eksploatacije i "glamurizacije" propadanja grada.

Inicijalna Mendozina ideja bila je preseliti kuću iz Sjedinjenih Država u Europu kao sentimentalan vid preseljenja nečijeg doma, no tek u potrazi za napuštenom kućom upoznao se sa svim razmjerima problema urbanog propadanja. Značaj njegova projekta tako se proširio s njegovog osobnog putovanja na širi aspekt uspona i pada ovog nekad velikog američkog grada.

"Želio sam zamrznuti trenutak američke povijesti. Ne mogu dozvoliti vlastima da sruše sve oronule kuće sa svim njihovim sjećanjima bez da i jedna ostane sačuvana kao svjedočanstvo, tvrdoglavi podsjetnik na sve ostale", rekao je umjetnik, čiji je rad naišao na žestoke kritike i nazvan tipičnim primjerom aproprijacije i vađenjem stvari iz konteksta.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Geert Broertjes/Art Rotterdam