Bando - znamo šta ste požderali na naš račun!

Ivan Kegelj

14. listopada 2010.

Bando - znamo šta ste požderali na naš račun!

Dobri naši, svima je već poznato da je velika lova ukradena na gradilištima autocesta diljem Hrvatske. Sudeći prema dostupnim informacijama, postoji osnovana sumnja da je banda krala u svim fazama gradnje, počevši od svečanih otvorenja pa do svečanih zatvorenja radova. Podaci koje imamo tiču se otvorenja dionice autoceste od Dugopolja. U posjedu smo troškovnika svečanosti u režiji Fimi medije pritvorene Nevenke Jurak i znamo što su sve na naš račun požderali HDZ-ovci i njihovi gosti. Koliko je požderano pršuta i sira, a koliko tisuća rolica s blitvom i viških pogača

Prema informacijama objavljenim u Novom listu, a koje se tiču izvlačenja novca za Fimi mediju, ovo poduzeće lovu je od Hrvatskih autocesta uzimalo i putem građevinskih tvrtki koje su obavile najveći dio radova na autocestama - Viadukta, Konstruktor Inženjeringa, Hidroelektra Niskogradnje. Ove tvrtke davale su Fimi mediji poslove organizacije svečanosti otvaranja i zatvaranja autocesta, isplatile im za to najmanje 1,4 milijuna kuna, a potom isplaćene iznose nadoknađivali kod HAC-a.

U objavljenom materijalu nalaze se i troškovnici tih svečanosti. Evo, primjerice, što je banda pojela i popila na naš račun pri otvorenju dionice autoceste Dugopolje - Šestanovac. Svečanost je koštala ukupno, a vjerojatno i ukusno - 611 tisuća kuna.

Najskuplje je bilo postavljanje šatora, pozornice, led displaya. Cijena, prava sitnica - 197,7 tisuća kuna. Kad smo ovo apsolvirali, pređimo na meni koji se tog dana nudio okupljenima. Uzvanika je bilo oko tisuću, ali nisu svi bili u prilici lokati fino vino i žderati pršut i sir. Kako bilo, evo koliko je požderano i polokano.  


- 150 kilograma pršuta
- 150 kilograma sira
- Tri tisuće roladica od blitve
- Dva puta po 24 komada viških pogača i pogača s maslinovim uljem i ružmarinom
- Osam kilograma tapenda od crnih maslina
- Dva puta po 15 kilograma crnih i zelenih maslina
- 50 kilograma fritula
- 50 kilograma sitnih kolačića
- 15 kilograma kroštula
- 2.500 komada gazirane vode od pola litra
- Stotinu komada gazirane i negazirane vode od litru
- 30 butelja bijelog vina (Vrbnička žlahtina, graševina Kutjevo)
- 30 butelja crnog vina (Zlatan plavac, Pelješac)

Izvođači - KUD-ovi Vinjani Donji i Mosor, klape Iskon i Pasika, glumci iz Zagvozda, voditelj Duško Ćurlić - uzeli su 66,5 tisuća kuna. Bilo bi zgodno vidjeti gdje su fakture izvođača, budući da je u ovoj zemlji običaj da se kvaziumjetnicima und estradnim zvijezdama lova isplaćuje na ruke. Adio narode, dobar tek.