Ratko Maček i njegova obitelj preuzimaju medije

Ivan Kegelj

4. listopada 2010.

Ratko Maček i njegova obitelj preuzimaju medije

U vrijeme mandata Ive Sanadera milijuni kuna iz javnih poduzeća u privatne džepove izvlačili su se putem marketinških kuća. Moralo se, po nalogu HDZ-a, poslovati s (pred)određenim kućama. Nevenka Jurak i Mladen Barišić zbog ovoga su u pritvoru, a nameće se logično pitanje: ako na jednom mjestu imamo HDZ i marketing, gdje je tu pobogu spin-doktor Ratko Maček? Odgovor: još je uz premijerku i istrage ga nekim čudom zaobilaze. Dok neki sjede u zatvoru, obitelj Maček neometano preuzima medije sjeverozapadne Hrvatske

Spin doktor Ratko Maček unatrag pet godina uspio je zagospodariti ne samo marketinškim novcima državnih kompanija nego i tiskanim i elektroničkim medijima sjeverozapadne Hrvatske. Lokalnim medijima ovladao je preko supruge Milene Maček i šogora Roberta Veseljaka. Budući je medijska koncentracija zakonski limitirana, Milena Maček i Robert Veseljak po potrebi mijenjaju funkcije vlasnika ili direktora pojedinih tvrtki.

Preko tvrtke Mea medija koncesionari su varaždinskog Radio aktiva a preko Međimurje Donata - Radio Međimurja.

Mea medija izdaje Regionalni tjednik koji pokriva Varaždinsku i Međimursku županiju. Tvrtke su unatrag pet godina preuzimane od više suvlasnika no danas Mačekica ili Veseljak imaju 100-postotni udjele.

Mačekov šogor
preko tvrtke M-media drži i Gradski radio Čakovec. Poduzetni Veseljak vlasnik je još nekoliko tvrtki: Nacionalne mreže, Moj portal - vizije i Promo medije.

Tvrtka Promotor koju je osnovao s Ratko Mačekom preimenovana je u Media tim te direktorski povjerena Anji Remenar . U Maček - Veseljakove lokalne medijske tvrtke slijevaju se milijuni oglašivačkih kuna državnih tvrtki, što se može vidjeti i na web stranicama Regionalnog tjednika ili Radio aktiva. Glavni je sponzor Radio aktiva Croatia osiguranje, čiji je član NO-a Gazim Redžepi ujedno i partner Ratka Mačeka u njihovoj zajedničkoj tvrtci Mediana.

 Nedavno je jedan zagrebački portal objavio kako je na račun tvrtke supruge Ratka Mačeka leglo 2,5 milijuna Podravkinih marketinških kuna, netom nakon uhićenja Polančeca. Također, svake godine približno 400 tisuća kuna dodjeljuje i Agencija za elektroničke medije. Ove godine iz sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija M-Medija je dobila 96.835 kuna, Međimurje Donat - Radio Međimurje - 125.943 kuna te Mea Medija - Radio aktiv -141.506 kuna i to primjerice za emisije V mojoj hiži, Ona i on, Kapitalac, Špancirfest....

U 2008. bilo je više novaca za Mačekove tvrtke.

 Agencija za elekroničke medije dodijelila je Mea mediji 186.030 kuna, Međimurje Donatu - 115.000 kuna te M-Mediji -108.236 kuna među ostalim i za emisije Očev blog, Točka na i, Lupa, Glazbena škola....

Prošle godine, Agencija je bila još darežljivija prema Mačekovim medijima: Mea medija dobila je 154.117 kuna, Međimurje Donat - 121.287 kuna, a M-Media - 111.256 kuna i to primjerice za emisiju "Maj benji d mnji" (ovo nije pogreška - već lokalizam), Kroniku Varaždinskih baroknih večeri, V mojoj hiži... Naravno da sredstva Agencije simbolički sudjeluju u ukupnim prihodima spomenutih medija u odnosu na oglašivački novac koji pristiže uhodanim putovima.

No tamo gdje je nezaobilazni spin doktor Maček ne vrte se samo milijuni nego ponajprije mreža suradnika na utjecajnim pozicijama. U tom kontekstu važno je spomenuti da je Robert Veseljak sve donedavno predsjedao Nezavisnom udrugom televizija - NUT. Unatoč milijunskom privatnom biznisu i vlasništvu lokalnih medija, formalno je zaposlenik Televizije Sljeme koncesionara Z1 televizije.

Upućeni tvrde da je Veseljak fantomski namještenik, odnosno Rade Buljubašić Z1 televizije, jer je to bio formalni preduvjet da predsjeda NUT-om. Naime, Mačeku je usfalilo nekoliko lobističkih glasova za ovladati tom udrugom pa je morao proširiti sferu utjecaja Veseljakovim zaposlenjem na Z1.

Naravno da Mačekove kontrole lokalnih medija niti kontrole proračunskog marketinškog novca ne bi bilo bez pozicioniranosti najprije uz bivšega premijera a potom uz aktualnu Jadranku Kosor. Upućeni tvrde kako je Maček uspio izbjeći nemilu sudbinu Fimi medije i njezine utamničene vlasnice Nevenke Jurak, jer je na vrijeme iskazao lojalnost novoj šefici. Da mu je premijerka Kosor unatoč istovjetnom "Fimi media modelu poslovanja" sklona svjedoči i to da je netom nakon preuzimanja premijerske pozicije posjetila redakciju Regionalnog tjednika, slikala se s Milenom i Ratkom Mačekom a što je i objavljeno na stranicama te tiskovine. Također, i za nedavna posjeta Špancirfestu kamera je zabilježila Ratka Mačeka odmah iza premijerke Kosor.

I tako dok Jurakica u zatvoru broji dane, medijsko-marketinška Mačekijada uz potporu vrha HDZ-ove vlasti ide dalje.

www.savjest.com