Besplatno "Baršunasto podzemlje"

Božidar Alajbegović

1. veljače 2005.

Besplatno "Baršunasto podzemlje"

Prijatelji Lupige znani kao "Što čitaš?" razveseliše nas viješću o besplatnom elektroničkom izdanju zbirke priča "Baršunasto podzemlje" s kojom Velvet Underground, osim zajedničkog imena i činjenice da autor voli spomenuti bend, nema ništa. Više o zbirci i njenom multidisciplinarnom autoru koji je sve češći gost raznih talk-showova (sram ga bilo!) pod

Velvet Underground nema ništa s knjigom "Baršunasto podzemlje", osim zajedničkog imena i činjenice da autor knjige Mario Kovač voli spomenuti bend ... Riječ je o zbirci kratkih priča, objavljenoj u tiskanom obliku prije tri godine (danas teško nabavljivoj), a sada je Što čitaš? [www.stocitas.org] objavio i besplatno elektroničko izdanje.

"Baršunasto podzemlje" sadrži 27 kratkih priča, za koje se može reći da obrađuju svakodnevne teme, govoreći o životu u zagrebačkim kvartovima, tipičnom dangubljenju i ubijanju vremena, strahovima, realnim i nerealnim, a kroz sve se provlači jasna svijest o socijalnom kontekstu i problemima društva u kojem živimo.

Kroz dio priča se provlači određena poetičnost, dok su druge pak pisane "uličnim jezikom", gdje realnost postaje gotovo pretjerana, barem na način da "spuštaju na zemlju" i čitatelja čine svjesnim grube stvarnosti u kojoj živimo. Tako priča "Našao majku svu u krvi" zvuči kao reakcija na članak o nasilju u obitelji, dok priča "Nakon doručka otišao sam ravno u krevet i probudio se točno na vrijeme za ručak" govori o tipičnom životu nezaposlene mlade populacije u bilo kojem većem gradu ...

Većinu priča prati neizostavna duhovitost, bilo da je riječ o satiri ili tek dosjetki koja izmami osmijeh, čak i kada je riječ o crnom humoru.

Mario Kovač (Zagreb, 1975.), od sredine devedesetih je ostvario i organizirao preko tisuću nezavisnih predstava, performansa, hepeninga, koncerata, pjesničkih večeri, DJ slušaonica ... Pokretač i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta od kojih treba izdvojiti: FAKI (Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti).

S raznim bendovima i projektima objavio desetak glazbenih albuma različitih usmjerenja. Pisao kazališne kritike, recenzije i eseje za Frakciju, Nomad, Kazalište, Godine, ... Objavio zbirku kratkih priča Baršunasto podzemlje (SC, 2002., Što čitaš?, 2005.). U pripremi mu je druga zbirka priča Monogatare +. Utorkom je DJ u klubu Gjuro II.