Bilanda o filmovima

Božidar Alajbegović

2. rujna 2004.

Bilanda o filmovima

Blogojavljanje Bilande Ban predstavljali smo već u nekoliko navrata. Ovoga puta donosimo vam njezino pisanje o nekoliko nešto starijih filmova, koji su većini od vas dobro poznati. No, posebna se draž krije u činjenici što bi njezino mišljenje o tim filmovima moglo biti poprilično oprečno vašemu. Je li to tako provjerite klikom na

"Pogledala filmove (nemojte se snebivati koliko vremenski zaostajem za "normalnim" filmofilima, već se radije odmah naviknite na moju puževsku ažurnost, nek' uđe u legendu):

- PHONE BOOTH - malo me je ucmizdrio na kraju. Ne znam šta mi je to trebalo u životu, al' ne znam ni šta mi je trebalo da idem u Voodoo prošli tjedan, pa ipak...neke stvari se jednostavno otmu kontroli razuma.

- LEGALLY BLONDE 2 - bolji mi je od prvog, i to ne samo zbog toga što ima puno više roza boje i puno ćuki na kraju. Iako su samo ta dva faktora najčešće dovoljna da me totalno raspamete od sreće, PONAVLJAM, nije bolji samo zbog toga. Ima nešto i u priči. A priča je...nešto o ćukama, ne? Haaaaaaaar haaaaaaaar.

- LIAR LIAR - hm, možda najbolji Jim Carrey dosad, al' nemojte me držati za riječ jer sam zaboravna što se filmografija tiče.

- AMERICAN WEDDING - pogledala. triput. već pisala o tome.

- QUEEN OF THE DAMNED - simpatična vampirologija. Drago mi je bilo vidjeti da se Vincent Perez i dalje sjajno drži, između ostalog. Uh, a i Lena Olin! Ona mi je SUPAČ!

- YOUNG FRANKENSTEIN - sve je to divno i krasno, ali Madeline Kahn je umrla od raka jajnika a ja sam živjela u uvjerenju da se negdje živa igra s unucima, a Terri Garr ima multiplu sklerozu. Eto šta ti je Internet. Eto šta su informacije. Jebiga. Al' neću jebat gredu - odličan je film, puno sam se smijala, itd.

- KILL BILL 1 - Uma, znaš da mislim da je divno što si tako jaka, znaš da sam na tvojoj strani otkad te je Ethan skenjo, znaš i da mi je stvarno kul što si se toliko trudila i trenirala borilačke vještine pet puta tjedno od 9 do 17 i onda nakon svakog treninga legla u toplu kupku i samo plakala i plakala i plakala od boli...i znam da ti moje mišljenje kurca znači, al ja imam blog, znaš, i neke ljude zanima što ja mislim o Kill Billu - pa mi dopusti da im zadovoljim zantiželju: DOSADAN MI JE TAJ KILL BILL. Jebo kodeks časti. Nečasni osvetnik bi sve to obavio za pola sata, pobio bi ih sve s leđa, a onda bi otišao u disko đuskati. Al' budući da je Quentin snimio i par ne-toliko-časnih filmova, neću mu gunđat zbog ovog. Nek' čovjek omažira, ako mu se omažira*! (*Hommage po rvacki)

- GO! - prvih pola sata zabrinjavajuće dosade krene u dobrom smjeru kad se nastavi iz druge perspektive. Pa iz treće. Pa iz četvrte. Iiiiiiiiiiiiiii, rezultat glasi: jako zabavan film, i meni konačna potvrda da je Jay Mohr SUPAČ (taj čovjek je meni totalni zakon - eh, da mi je ikako nabaviti snimku njegove navodno genijalne impersonacije Christophera Walkena na Saturday Night Live, eh, da mi je...mogu ga čak i zamisliti, i smiješno mi je u mislima, znate? Blago meni, jelda? Juuupiiiii!). Zapamtite ovog čovjeka, on je onu potencijalnu katastrofu od "Jane Austen's: Mafia" uzdigao do neočekivanih visina! Tj., zapamtite ga ako ste normalan čovjek koji voli komedije pa makar i one s Leslijem Nielsenom. A ako niste...odite se liječiti, štajaznam. Ili barem priznajte da imate problem!

- SHANGHAI NOON - odličan, i totalno iznad očekivanja. Joj, joj, JOOOOOJ, što volim sve buddy komedije na svijetu! Buddy cop, buddy cowboy, buddy ovo, buddy ono...Toliko ih volim da jedva i čujem tihi feministički glasić koji me doziva iz nekih mračnih dubina i kaže: "Neeeeeeeee! Ignoriraj ta sranjaaaaaaa! Jebena male-bonding sranjaaaaaaa! Kog briga što Owen Wilson glumiiiiii!!!"
K k k k KOG BRIGA? KOOOOG BRIIIGAAA??? MENE je briga, kujo! Owenu Wilsonu bi KOŠULJE PEGLALA!!!!!!!!!!
Što je jako lako reći kad znam da mu ih pegla Sheryl Crow, ha ha! U biti, ako su još uvijek zajedno. Peglaj, stara, peglaj, nemoj da ga vidim zgužvanog na premijerama, beeeyaaatch!

- I SPY - opet Owen Wilson. Oookeeej, da, priznajem da ga obožavam, on je moja najdraža plavuša na svijetu nakon Ivane Miholčić i SexandtheCity-Samanthe! Ali na ovaj film sam naišla saaaasvim slučajno, ustaljenom metodom živčanog prebacivanja po kanalima. Uz Owena glumi Eddie Murphy. I znate koji je najveći problem kod ovakvih filmova? Pa najveći problem je u tome što ja UOPĆE nemam problem s njima! Čitam na imdb-ju, neki ljudi se buuuneeee, joj ovo-ono, pa kako je to već izlizano, pa kakve su to pretpotopne fore, pa kako taj Eddie Murphy uzima svako sranje od scenarija koje mu tutnu pod surlu samo radi novca, pa bla bla bla...ah, čujte. Dragi narode, meni je film bio skroz okej. I jako sam se smijala na Eddyjeve stare stare fore. I jako sam sretna zbog toga, znate. To je super osobina. I ne morate se uopće ni truditi razviti takvu osobinu u sebi ako ju nemate - s tim se morate roditi. Zašto bi netko uvijek imao NOVE fore? Jel' tražite od svojih prijatelja i ljubavnika da su UVIJEK svježi i apdejtirani? Naravno da je krasno ostati PAF! nad novim vrelima humora, ali, barem što se mene tiče - ono što je palilo prije, trebalo bi upaliti i sad. Ako je dobro izvedeno. Nema tu neke filozofije. Uh, i hvala ti Bože na tome!
P.S. - a ima u filmu i Famke Janssen u crnom kožnom kompletiću i jednom u gaćama. Ako nekog zanima.

- MORTADELA - e, ovo je bilo na HRT-u u nedjelju. I taaakoo mi je simpa film! Jako jako zabavna "italijana" (film s Talijanima, odmilja). Sophia Loren - VORA VUMN!!! I mlađahni Danny De Vito u maloj ulozi. I onaj smiješni zubati glumac kojem sam zaboravila ime. I jedna veeeeeeeliiiiikaaaaa, sooooočnaaaaa Mortadela. I dvoje jako glasnih i jako tvrdoglavih Talijana. I pouka meni za čitav život da nikad više ne bogohulim o mortadeli u kontekstu puke salame. "To je MORTADELA! Ne salama, već MORTADELA!!!" Ne brini Sophia, te riječi idu samnom u grob."


Sve prethodno i još mnogoštošta sličnoga, čitati možete (a svakako biste i trebali) na Bilandinom blogu Lovefool (http://volimkrevet.blogspot.com).