BOJKOT: Stranica 'Ne dajem pare Todoriću' poziva na izbjegavanje Agrokorovih proizvoda i usluga

Vjeran Grković

20. ožujka 2012.

BOJKOT: Stranica 'Ne dajem pare Todoriću' poziva na izbjegavanje Agrokorovih proizvoda i usluga

Građanski otpor pokazuje zube, a na meti je ponovno gospodarstvenik koji stoluje u Kulmerovim dvorima, Ivica Todorić, vlasnik Agrokora i „polovice Hrvatske”. Naime, na najpopularnijoj društvenoj mreži, Facebooku, jučer je napravljena stranica koja poziva na bojkotiranje proizvoda i usluga koje nude Todorićeve tvrtke, a čiji popis je začuđujuće dugačak. Ovaj poziv autori stranice argumentirali su, među ostalim, s tvrdnjom da je Agrokor najveći generator nelikvidnosti u zemlji, a tu su i poticaji, žito iz Đakovštine, Kulmerovi dvori

„Ova stranica promovira izbjegavanje proizvoda i usluga Ivice Todorića zbog dolje navedenih razloga”, kratko stoji u opisu oformljene stranice, kojoj se do sada pridružilo tek sedam korisnika Facebooka, a ne sumnjamo da će se ovaj broj ubrzo rapidno povećavati. U opisu grupe „Ne dajem pare Todoriću“ navedeno je i točno sedam razloga zbog čega bi se trebalo izbjegavati proizvode i usluge tvrtki u vlasništvu najpoznatijeg hrvatskog tajkuna. Kao prvi argument navodi se podatak da je u prošloj godini Todorićev Agrokor dobio 153 milijuna kuna poticaja, ali da je usprkos tome Agrokor najveći hrvatski neplatiša i najveći generator nelikvidnosti. Međutim, zapravo je 153,3 milijuna kuna poticaja Todorićevim tvrtkama isplaćeno 2010., a ne 2011. godine. Koliko je Agrokor dobio u prošloj godini javnosti je još nepoznanica.


Koje su sve tvrtke u Todorićevom vlasništvu teško je nabrojati

„Skupa s prijateljem, medijskim tajkunom i vlasnikom EPH Ninoslavom Pavićem, uništio je tvrtku Kamensko kako bi se domogao atraktivnog zemljišta (za 43,7 milijuna kuna kupio je bezvrijedni Com.comov udio u tvrtki mStart telekomunikacije čime započinje proces rušenja Kamenskog u korist Miroslava Kutle.)”, objašnjavaju nadalje nepoznati aktivisti na Facebook stranici, a ne zaboravljaju spomenuti ni da je Todorić „poslovao” i s guvernerom Hrvatske narodne banke, Željkom Rohatinskim, odnosno njegovom suprugom, tvrdeći da je tajkun zapravo supružnicima „poklonio” 2,1 milijun kuna. Argumentiranje bojkota nastavlja se aferom nestalog žita iz Đakovštine, gdje se navodi kako je Todorić upetljan u krađu 26.000 tona žita, koje je završilo na Konzumovim policama te da se na kraju branio kako nije znao da kupuje ukradeno, a da je država sama morala nadoknaditi nestalo žito.

KONFABULATOR: Ivica Todorić predao ponudu za kupnju USKOK-a

BONOVI MALOG IVICE: Zašto me prisiljavaju da kupujem kod Todorića?

Konzum intervenirao da ne "ispadne" kako je najskuplji trgovački centar

LUPIGIN SERIJAL - NEDODIRLJIVI: Ivica Todorić, prvi među nejednakima


Kulmerove dovre nedavno je posjetila i Građanska akcija te upozorila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da tamo "leže milijuni"

„Obiteljsku rezidenciju Kulmerovi dvori izgradio je u Parku prirode Medvednica za što urbanisti nikad ne bi izdali građevinsku dozvolu da objekt nije registriran kao hotel. Gradonačelnik Milan Bandić Todorićima je 2010. godine, prekrajanjem generalnog urbanističkog plana, na koncu omogućio da Kulmerove dvore legalno upišu kao obiteljsku rezidenciju“, podsjeća se u još jednom razlogu za bojkot. Nije nezabilježena prošla niti posljednja afera iz Agrokorove kuhinje, a kojom se ova tvrtka domogla tko zna koliko velikog profita. Radi se o plaćanju kojekakvih dugovanja uz neobično platežno sredstvo – Konzumove bonove. Time je, napominje se, prekršen zakon, jer je u Hrvatskoj, na Konzumovu žalost, kuna jedino dopušteno sredstvo plaćanja .Usprkos tome bonovi za Konzum su već godinama u opticaju.


Uz kunu, paralelno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj

Za kraj, kao posljednji razlog zbog čega mi trebalo izbjegavati robu i usluge Todorićevih tvrtki, koje su se nedavno proširile i na telekomunikacijski biznis, spominje se njegov utjecaj na političare. „Svojim velikim utjecajem na hrvatske političare uspio je isposlovati mogućnost plaćanja režija u Konzumu i poslovnicama Tiska čime dobiva pristup ogromnoj količini gotovinskog novca. Taj novac koji su građani platili državi, određeni period Todorić koristi za poslovanje svojih firmi“, zaključuju argumentiranje osnivači stranice, apelirajući na građanski neposluh u trenutku kada država ne ispunjava svoju ulogu. Koliko će se građana odazvati ovoj akciji tek ćemo vidjeti. Sigurno je tek da zainteresiranih ima, što su nedavno pokazali i radnici pojedinih tvrtki koji su svoje bonove prodavali u oglasnicima, i to za manje iznose od njihovih vrijednosti iz jednostavnog razloga što ne žele kupovati u Konzumu.

Lupiga.Com