POD BUDNIM OKOM ŠVICARACA: Život Nurettina Orala je u Bošnjakovićevim rukama

Ana Benačić

4. siječnja 2018.

POD BUDNIM OKOM ŠVICARACA: Život Nurettina Orala je u Bošnjakovićevim rukama

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je za Lupigu da će osobno odlučivati o izručenju Kurda Nurettina Orala, kao što stoji u odluci Vrhovnoga suda iz prosinca 2017. godine. Izručenje Orala koji od ljetos boravi u osječkom pritvoru, podsjetimo, traži Turska, gdje je u samo zadnje dvije godine raseljeno oko pola milijuna Kurda, a sa zemljom su sravnjene čitave četvrti gradova. 

"U formalno pravnom smislu, ministar uvijek donosi odluku da li se izručenje dozvoljava ili ne. Sud može reći da li su ispunjeni uvjeti za izručenje, a ministar sagledava sve činjenice temeljem kojih se donosi odluka", kazao je za Lupigu Dražen Bošnjaković. On nam je rekao i da njegovo ministarstvo nije zaprimilo prosvjednu notu Švicarske, koja je Oralu 2005. godine odobrila politički azil u svojoj zemlji.

U međuvremenu se oglasila i švicarska ambasada u Zagrebu, koja nam je prenijela odgovor švicarskog Federalnog odjela za vanjske poslove (FDFA). Navode kako su informirani o odluci Vrhovnog suda Hrvatske od 12. prosinca 2017. godine u slučaju "turskog građanina, koji je u Švicarskoj priznat kao izbjeglica".

U RALJE ERDOĞANU: Hrvatska izručuje azilanta Švicarske, prijeti mu mučenje i smrt

"Švicarski regionalni konzularni centar u Beču, kao i Švicarska ambasada u Hrvatskoj izbliza nagledaju ovaj slučaj unutar okvira konzularne zaštite. Oni su u kontaktu s hrvatskim vlastima", navodi glasnogovornica FDFA Carole Wälti.

Budući da u spomenutoj odluci Vrhovnog suda stoji kako podatak da je Oral izbjeglica s azilom u Švicarskoj "nije odlučan", jer "Švicarska nije zemlja članica EU, zbog čega pravo azila i status izbjeglice koji je izručenik stekao u Švicarskoj za odlučivanje o dopuštenosti izručenje u RH nije od važnosti", Bošnjakovića smo upitali i kako to komentira te nije li bitnija činjenica da su i Švicarska i Hrvatska potpisnice međunarodne konvencije o statusu izbjeglica

"Ne znam, vidjet ću. Ne mogu komentirati konkretan slučaj dok ga ne dobijem na stol i ne razmotrim ga, nakon čega donosim odluku hoće li ga Hrvatska izručiti. Potrebno je u obzir uzeti cijeli mozaik činjenica", kazao je Bošnjaković. Konkretno nije htio govoriti ni o mogućnosti da Hrvatska izručiti osobu kojoj prijeti progon, mučenje pa možda i smrt u Turskoj, pogotovo uslijed napetosti uzrokovanih neuspjelim vojnim pučem iz 2016. godine.

Nurettin Oral Odluka Vrhovni sud, odluka iz prosinca by Lupiga.Com on Scribd

Neće završiti na izvanrednom sudu, jer to tako kod nas piše

Podsjetimo, Vrhovni sud je naveo i da Oral neće biti procesuiran pred izvanrednim sudovima, jer to proizlazi iz tvrdnji navedenih u turskoj zamolbi za izručenje. Na ovu se konstataciju Oralova obrana žalila, budući da je prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima nemoguće izručiti osobu državi s kojom Hrvatska nema ratificiran ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći, kada postoji rizik da se izručeniku sudi pred izvanrednim sudom. Vrhovni sud nije uvažio ni ovaj dio žalbe, pozivajući se na ugovor koji je Turska imala sa SFRJ; ali i zato što je odlukom Vrhovnog suda dodana i tzv. klauzula specijaliteta pa je "njome izručenik zaštićen od eventualnog takvog rizika".

Dok konkretnije očitovanje očekujemo od vukovarskog Županijskog suda te Ministarstva pravosuđa, o ovome smo razgovarali smo i s Oralovom odvjetnicom Sandrom Dražić Karalić iz Vukovara. Njoj je pozivanje na ugovore sa SFRJ smiješno, dok je iznimno skeptična prema navodu da je njen klijent zaštićen od rizika zahvaljujući odluci hrvatskog suda.

"Tko će garantirati da on neće biti izveden pred izvanredni sud, pogotovo nakon vojnoga puča? Netko od sudaca iz vijeća će ići s njim u Tursku i reći im da se to ne smije? Samo zato što je jedan sud u Hrvatskoj kazao da ga izručuje pod tim uvjetom", pita ona. 

Kakve veze ima što Švicarska nije u EU? 

Dražić Karalić je iznenađena što u toj istoj odluci piše i da činjenica da je Oral azilant u Švicarskoj nije važna, zato što Švicarska nije članica Europske unije.

"Kakve veze ima što Švicarska nije u EU? Sve zemlje potpisnice haške Konvencije i protokola o statusu izbjeglica iz 1951. godine moraju poštivati tu konvenciju i njome zagarantirana prava izbjeglica - dakle, to moraju i Švicarska i Hrvatska", navodi ona. Njen klijent se nalazi u osječkom zatvoru još od ljeta, bez mogućnosti da odluku o izručenju čeka na slobodi, što ne bi bilo neuobičajeno. Odvjetnica navodi i da je on iznimno skeptičan prema hrvatskom pravosuđu, s obzirom na to što je do sada doživio u Hrvatskoj, ali i da je suvišno pitati kako mu je u zatvoru, budući da hrvatske kaznionice ne udovoljavaju europskim standardima, prvenstveno zbog prenapučenosti.

Kako roka za izručenje nema, niti igdje piše kada bi ministar trebao reagirati na slučaj, Oral će do odluke o izručenju ili vraćanju u Švicarsku čamiti u osječkom istražnom zatvoru. Odvjetnica švicarskog azilanta i zbog ovoga je iznimno nezadovoljna, jer smatra da bi se na izručenike također trebao primjenjivati Zakon o kaznenom postupku, kada je riječ o zadržavanju u kaznionici.

"Prema svim kriterijima ovo već traje predugo", zaključuje ona.

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Lana Slivar Dominić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske" 

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.