ČEŠKA ZIMA: Boj za demokraciju preko izbjeglica i islama

Sofija Kordić, Prag

21. prosinca 2015.

ČEŠKA ZIMA: Boj za demokraciju preko izbjeglica i islama

Predsjednik evropske države, članice EU, Miloš Zeman, stoji na govorničkom postolju povodom obilježavanja 26 godina od pada komunističkog režima. Iza njega lider pokreta Blok protiv islama - organizacije koja je na listi ekstremističkih skupina Ministarstva unutarnjih poslova - najpoznatiji češki islamofob, čovjek čiji Facebook statusi pozivaju da se od muslimana pravi  brašno od kosti i mesa, da ih se šalje u logore i plinske komore ili protjeruje iz zemlje ako se ne odreknu vjere. Pored šefa države potpredsjednik desničarske parlamentarne stranke Zora - Narodna koalicija (devet zastupnika u parlamentu), čiji je jedan od glavnih programa usmjeren protiv imigranata, naravno onih muslimanske vjere. Iznad njih ogromni transparent s likom predsjednika i natpisom "Nek’ živi Zeman!". Tu su još i predstavnici neuspješne stranke koju je  prije par godina osnovao predsjednik i mlada aktivistica, predstavnica udruge Istinski prijatelji Rusije, gorljiva obožavateljica Zemana, ruskog predsjednika Putina i nekadašnjeg sovjetskog carstva. Ispod postolja, u  prvim redovima pristalice češkog predsjednika, bivšeg socijaldemokrata, rame uz rame s ekstremnim desničarima i rasistima. Trenutak su uveličali i izaslanici njemačke Pegide, pokreta protiv islamizacije Zapada.

Sve se odigravalo na praškom Albertovu, 17.11. ove godine, na mjestu gdje su se istog dana prije 26 godina okupili čehoslovački studenti kako bi obilježili 17.11 1939., dan  kad su njemački policajci i SS jedinice zatvorili 10 visokih škola, ubili 9 predstavnika studenata, a njih 1.200  pretukli i odvukli u koncentracijske logore. Studentski prosvjed prije četvrt stoljeća bio je začetak Baršunaste revolucije i pada tvrdokornog komunističkog režima pod sovjetskom vladavinom. 


Omiljena tema češkog predsjednika Zemana su muslimani i islam čiju je kulturu nazvao "kulturom ubojica i vjerske mržnje" (FOTO: worldbulletin.net)

Ove godine policija nije dala studentima da priđu i zapale svijeću u spomen kolegama iz 1989. i 1939., kako su objasnili medijima, iz sigurnosnih razloga, odnosno zbog prisustva predsjednika države. A prvi među Česima, Miloš Zeman, u odabranom društvu je otpjevao himnu, a onda je govorio o slobodi i toleranciji različitih mišljenja, da bi odmah potom svoje kritičare nazvao "urlajućim stadom". Nije zaboravio ni svoju omiljenu temu - muslimane, čiju je kulturu nazvao "kulturom ubojica i vjerske mržnje". Zeman je i autor izjava o islamu kao "anticivilizaciji koja se širi od sjeverne Afrike  do Indonezije", "umjereni musliman je contradictio in adjecto kao i umjereni nacista", "ne tvrdim da su svi muslimani teroristi, ali su svi teroristi muslimani", muslimani se ne mogu prilagoditi evropskoj kulturi jer su "genetski ovisni o zemlji podrijetla", "izbjeglice ne zaslužuju suosjećanje jer koriste djecu kao živi štit".

Dok je Zeman prosvijetljivao narod o tome tko je pravi borac za istinu i pravdu i zaštitnik države, u Pragu je održano nekoliko skupova koji su se od obilježavanja godišnjice Baršunaste revolucije pretvorili u prosvjede za i protiv izbjeglica.

Pred zgradom Vlade su se sukobili policajci s nabrušenim demonstrantima iz redova ekstremnih desničara iz vanparlamentarnih stranaka i njihovih pristalica. Izvikivali  su parole protiv izbjeglica, a neki su urlali "pobijte ih, streljajte ih". Na Trgu Republike, na improviziranoj govornici pozivalo  se i na vješanje izdajnika. A izdajnici su oni koji izbjeglice islamske vjeroispovijesti ne poistovjećuju s teroristima, oni koje desničari posprdno nazivaju pravdolaskáři (pravda =istina, laska = ljubav), zbog čuvene izjave Václava Havela za vrijeme Baršunaste revolucije – "pravda i ljubav će pobijediti laž i mržnju" i sluníčkáři (slunce = sunce), pežorativni izraz za otvorene i tolerantne ljude, lijevo orijentirane, zagovornike multikulturalizma i poštovanja ljudskih prava.

Takvi "izdajnici" su došli kao i svake godine obilježiti dan pada totalitarizma, a ove godine su nosili transparente protiv ksenofobije i rasizma i pozivali na solidarnost s izbjeglicama. Pored ostalog, uzvikivali su "Nek' živi Havel!". Osobnost poput Havelove toliko nedostaje ovoj zemlji koja se opasno podijelila na dva tabora, a ovaj drugi, uljuđen, otvoren, tolerantan i solidaran osjeća se toliko slab da zaziva svog mrtvog uzora. Živog uzora nigdje na vidiku! Apsurdno do boli! Havelovski! 

Fašizacija Češke

Nakon Zemanovog istupa bok uz bok s ekstremistima, prvi je reagirao Jirži Dienstbier, ministar za ljudska prava iz redova Socijaldemokratske stranke (ČSSD), optužujući predsjednika da stvara plodno tlo za fašizaciju Češke. "Neke izjave prvog čovjeka države su ksenofobne i islamofobne i stvaraju strah u društvu. Podržavajući skupine koje šire mržnju, predsjednik je prešao granicu". Dienstbier smatra da Zemanovo djelovanje izlazi i iz granica ustavnosti

A predsjednikov glasnogovornik Jirži Ovčaček - otkako je stupio na dužnost u svojevrsnom je ratu s novinarima i svim kritičarima Zemana - odmah je reagirao izjavom kako je ministar Dienstbier onaj  koji ugrožava sigurnost Republike pozivom da Češka primi desetke tisuća izbjeglica. Inače, ministrov stav je rijetkost na češkoj političkoj sceni.


Sluníčkáři (slunce = sunce), pežorativni je izraz za otvorene i tolerantne ljude, lijevo orijentirane, zagovornike multikulturalizma i poštovanja ljudskih prava (FOTO: praguepost.com)

"Ne mogu zamisliti da bi u bilo kojoj civiliziranoj zemlji šef države istupio na ovakav način, podržao mrziteljske skupine, a da bi društvo to toleriralo",  izjavio je Dienstbier i dodao da predsjednik takvim ponašanjem, ne samo što stvara plodno tlo za fašizaciju društva, već je na čelu tog procesa.

Dva dana kasnije u razgovoru za ugledne Hospodařské noviny reagirao je i premijer Bohuslav Sobotka, također socijaldemokat. Analitičari su ga sve do ovog intervjua nazivali mlakim, neodlučnim i nekarizmatičnim.

"Svi smo u stranci jako ljuti na predsjednika za to što je uradio. On u osnovi legitimizira širenje ksenofobije i mržnje na naprosto ekstreman način. Predsjednik zemlje  koja ima duboku humanističku i demokratsku tradiciju ne smije istupati na skupu ksenofobne sekte na kojem se na izrazito intenzivan način širila mržnja", izjavio je. 

Prema riječima premijera, Zeman se svrstao među evropske političare koji širenjem straha i mržnje dobijaju političke poene i smatra kako je time izgubio podršku i konzervativnijeg krila u Socijaldemokratskoj stranci koje je Zemana do sada podržavalo. Ne samo što je oštro kritizirao predsjednika, premijer Sobotka je prvi put, otkako traje izbjeglička kriza, odlučno osudio populistička rješenja i založio se za zaštitu i pomoć izbjeglicama. Ovo je vrlo važno u zemlji o kojoj se govori kao islamofobnoj, ksenofobnoj i nesolidarnoj, zemlji koja uporno odbija kvote za izbjeglice, gdje se izbjeglice zadržavaju 40 dana, ponekad i do 90 dana u ponižavajućim uvjetima.

Dva dana nakon obilježavanja godišnjice Baršunaste revolucije, Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, otkazala je posjet Češkoj. Pored premijera i ministra vanjskih poslova Mogherini se trebala susresti i s predsjednikom Zemanom. Pozivajući se na anonimne dužnosnike iz Brisela, češki mediji su javili da je razlog nedolaska visoke predstavnice Zemanova retorika i to što mnogi češki političari automatski povezuju islam i izbjeglice s terorizmom. Službeni razlog je slomljena noga češkog ministra vanjskih poslova.

"Činjenica da se premijer Sobotka jasno ogradio od predsjednika Zemana mogla bi pomalo mijenjati okolnosti u zemlji. Problem je što su do sada sve velike političke stranke, uključujući i Sobotkinu ČSSD, bile protiv izbjeglica, što je samo jačalo ksenofobiju u društvu. Zeman je preuzeo još tvrđi i oštriji kurs, kako bi se razlikovao od ČSSD-a i ostalih stranaka i privukao sebi uplašene birače. Međutim, došao je do točke ispod koje Sobotka i općenito demokratska ljevica ne mogu ići. Sobotki ne preostaje ništa drugo nego pobijediti Zemana u borbi za javno mnijenje. Morat će izbalansirati sigurnosnu i humanitarnu razinu izbjegličke krize, umirivati građane što postupno može dovesti do promjene javnog mišljenja", ističe naš sugovornik Jirži Pehe, politolog, bivši suradnik Vaclava Havela. 


Studentski prosvjed 17.11. u Pragu prije 26 godina bio je začetak tzv. Baršunaste revolucije i pada komunističkog režima pod sovjetskom protekcijom (FOTO: praguepost.com) 

Prema riječima premijera Sobotke pravi političar ne bi smio pasivno primati trenutno raspoloženje u društvu već aktivno braniti humanističke vrijednosti, kao što se prvi čehoslovački predsjednik Masaryk još kao profesor usprotivio antisemitskoj histeriji u društvu koliko god to tada bilo nepopularano i rizično.

Naš drugi sugovornik Teodor Marjanovič, komentator Hospodařskýh novýna, međutim, smatra da je ČSSD licemjerna i da preko ministra unutarnjih poslova Milana Chovaneca igra na kartu populizma, ksenofobije i širenja straha od izbjeglica, a da povremeno izbaci u prvi plan Bohuslava Sobotku kao gospodina dobrog. "Stoga se gnušam praviti od Sobotke nekog heroja. Neka izbaci Chovaneca iz vlade, pa ću mu vjerovati", izričit je Marjanovič.

Islamofobija u kulturno homogenoj zemlji

Prema istraživanju javnog mijenja, izbjeglica se boji dvije trećine Čeha, a širenja islama 80 posto. Sve to u monokulturnoj zemlji, koja je izolirala Rome u geta, koja nema veća iskustva s migrantima, osim s Vijetnamcima i pripadnicima slavenskih naroda i gdje  islam, prema posljednjem popisu stanovništva, prakticira 3.300 ljudi. Broj državljana i građana sa stalnim boravkom podrijetlom iz islamskih  zemalja nije službeno utvrđen, a barata se brojkom  od 10 do 20.000. U pitanju su uglavnom Sirijci, Palestinici, Libijci, Egipćani koji su kao studenti došli u ondašnju Čehoslovačku, integrirali se, oženili Čehinjama, postali doktori, inženjeri… 

Izbjeglički val devedesetih godina prošlog stoljeća iz bivše Jugoslavije nije mimoišao ni Češku, ali tada je ova zemlja pokazala daleko veće razumijevanje i solidarnost prema ljudima koji bježe od rata. Češka je jedina među tranzitnim zemljama koja izbjeglice i migrante zadržava, pretražuje i oduzima im oko 70 kuna na dan po osobi za zadržavanje u izbjegličkim centrima, što je nedavno kritizirao povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid al -Husein. Izbjeglice iz ratom zahvaćenih bliskoistočnih zemalja u širokom luku izbjegavaju Češku. Na vrhuncu krize u kolovozu, azil je zatražilo samo 106 ljudi, skoro polovica iz Ukrajine. Pored političara, ključnu ulogu u stvaranju antiizbjegličke i antimuslimanske histerije u društvu, prema mišljenju Pehea, imaju mediji.

"Dovoljno je vidjeti izbor komentatora koji na svakom koraku komentiraju izbjegličku krizu. To su ljudi koji šire paniku, psuju EU i Njemačku, i Česima pričaju bajke o tome kako je odbijanje izbjeglica i nesuradnja s EU izraz narodne mudrosti".

Češku je prošle godine posjetilo gotovo 26 milijuna stranaca. Samo u Prag godišnje dođe šest milijuna turista. Međutim, češko društvo je, po riječima Pehea, i dalje nepovjerljivo, provincijalno, potpuno okrenuto sebi, a sve zbog konformizma, samouvjerenosti i nedovoljno izgrađenog identiteta.

Progonom sudetskih Nijemaca i komunističkom izolacijom izumrlo je multikulturno društvo koje je Češku krasilo od srednjeg vijeka. Zanimljivo je da u Češkoj do sada nije bilo ni jedne ekstremističke stranke i pokreta koji su izrazito popularni. Sociolog Stanislav Biler razlog vidi u tome što su ksenofobija i rasizam, doduše u uglađenoj formi, usidreni u političkom mainstreamu. Stranke toleriraju pa i podržavaju ksenofobiju, a protiv nje aktivno ne istupaju. Sve se svodi samo na istupe pojedinih političara poput ministra Dientsbiera.  


Izbjeglica se boji dvije trećine Čeha, a širenja islama 80 posto. Sve to u monokulturnoj zemlji, koja je izolirala Rome u geta i nema veća iskustva s migrantima, osim s Vijetnamcima i pripadnicima slavenskih naroda (FOTO:sputniknews.com)

Veći odjek u široj javnosti nije izazvala ni ljetošnja peticija čeških akademika. Na internetu su objavili peticiju protiv ksenofobije pod nazivom "Znanstvenici protiv straha i ravnodušnosti". Potpisnici  su upozorili da se u Češkoj o izbjeglicama govori kao o životinjskim štetočinama ili parazitima koji nadiru u Češku da bi isisali novac za socijalne naknade. Poistovjećuje ih se teroristima čiji je jedini cilj ubijanje i silovanje. U međuvremenu je Vlada objavila kako će primiti 153 izbjeglice iz Iraka, koje su pobjegle s teritorija pod kontrolom tzv. Islamske države. Svi su kršćani.

"Nije me strah muslimanskih izbjeglica, strah me da se u društvu ne zakotve fašističke i pseudofašističke skupine", izjavila je za Lidové noviny, osamdesetogodišnja Jirina Šiklova, ugledna disidentica i sociologinja.

A tako nešto već se događa. U gradu Děčínu na sjeveru Češke i u Pragu organizirane su jedinice Defenso Patriam ili tzv. "domobrana", kako ih nazivaju Česi. Prašku "jedinicu" vodi sveučilšni profesor David Buchtela, inače član ekstremne desničarske izvanparlamentarne stranke Národní demokracie.

Koliko ekstremistički nazori dobivaju legitimitet u društvu svjedoči i ovogodišnja dodjela diskografskih nagrada Český slavík (Češki slavuj, op.a). Ksenofobna skupina Ortel izrasla iz neonacističke Conflict 88, čiji tekstovi ne odudaraju puno od onih u prošlosti, dobila je dvije nagrade; drugo mjesto u kategoriji skupine godine, i treće mjesto za pjevača godine. Prilikom primanja nagrade - dodjelu je prenosila najveća komercijalna televizija TV Nova - iz publike se nije čuo niti jedan zvižduk, nikakav oblik protesta, naprotiv - odjeknuo je aplauz

Potpredsjednik vlade moćniji od premijera

U Češkoj je na vlasti koalicija tri ideološki različite stranke, socijaldemokratske ČSDD, demokršćanske KDU-ČSL, i populističkog pokreta ANO. Potonji je nastao nezadovoljstvom birača dvjema velikim strankama ČSSD i ODS (Građanska demokratska stranka), čije su naizmjenične vladavine vrvile korupcijskim aferema. ODS je na izborima prije dvije godine bukvalno pometena na izborima s dobijenih 7 posto, dok je ČSSD opstala, osvojila najveći broj glasova i oformila koalicijsku vladu. Na čelu ideološki amorfnog pokreta ANO (drugo mjesto i gotovo 19 posto glasova) je tajkun Andrej Babiš, vlasnik koncerna Agrofert, bogataš s Forbes liste i medijski tajkun (među ostalim, kupio je i dva najtiražnija dnevnika), trenutni je ministar financija i potpredsjednik vlade. Babiš također ne bira riječi o izbjeglicama, govori da im u Evropi nije mjesto, "ako ih je pozvala majka Angela, onda ih ona mora i uzeti",  a u jeku izbjegličke krize pozivao je NATO snage na granice. U najnovijem sukobu na relaciji predsjednik-premijer, potpredsjednik vlade i ministar financija, kojeg analitičari smatraju oligarhom i najvećom opasnosti ze češku demokraciju, jer je takoreći svakodnevno u sukobu interesa, stavio se na stranu predsjednika Zemana. U jednom novinskom intervju nedavno je izjavio kako "Češka pripada Česima". Ništa čudno za ksenofoba, da nije po nacionalnosti Slovak.


Andrej Babiš, vlasnik koncerna Agrofert, bogataš s Forbes liste i medijski tajkun, trenutni ministar financija i potpredsjednik vlade, u jeku izbjegličke krize pozivao je NATO snage na granice (FOTO: ekonomika.idnes.cz)

"Borba za demokratsku budućnost ove zemlje vodi se još od vremena opozicijskog ugovora (dogovor iz 1998., između ČSSD i ODS, po mnogo čemu jedinstven ugovor dvije ideloški potpuno različite stranke, kojim je zajamčeno da socijaldemokrate s manjinskom vladom opstanu četiri godine na vlasti, a da im desnica u parlamentu daje podršku, op.a.), koji je uništio demokratsku kontrolu u zemlji. Zbog toga se i razbujala korupcija i totalno uništila ODS, nekad ključnu stranku u zemlji. Babiša ne bi danas bilo da nije bilo opozicijskog dogovora i korupcijskih skandala. On nema svoj nazor ni o čemu, ali vidi da se populizam isplati", ističe Marjanovič. 

Premijer Sobotka je nedavno izjavio kako je od 1989. presedan da jedan čovjek u tolikoj  mjeri ima političku, ekonomsku i medijsku moć. Babiš mu je uzvratio da je karijerni političar koji nikad nije imao pravi posao. 

A što se tiče predsjednika Zemana naš sugovornik smatra da su njegovi napadi na izbjeglice i muslimane samo vješto okretanje pozornosti od nedemokratske forme vladavine, što je i jedan od razloga predsjednikova prijateljevanja s Putinom. "Zemanovo  skretanje ka Rusiji je pokušaj da 'opozicijsko-ugovorna' nedemokratska politička kultura prevlada u Češkoj i postane pogonski motor. Boj za budućnost ove zemlje je  danas vrlo jednostran. Na drugoj strani, onoj euroatlantskoj, koju je nekad predstavljao Havel, i koja prema izbjeglicama pokazuje ljudskost i susretljivost, nema niti jednog značajnijeg predstavnika u ovoj zemlji", izričit je Marjanovič.

Kratkoročno gledano, boj premijera sa predsjednikom može biti za Sobotku izuzetno rizičan. Bez Zemanovih glasača, tj. većine čeških građana koji podržavaju i Zemana i Babiša i njegov pokret ANO, Sobotkina ČSSD ne može pobijediti na budućim parlamentarnim izborima za dvije godine. S druge strane, spor izmedju premijera i predsjednika je ključan za demokratsku budućnost Češke

A Havelova izreka "istina i ljubav će pobijediti laž i mržnju", ma koliko god zvučala naivno i utopijski, ovoj zemlji je potrebna isto kao i prije 26 godina.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: radio.cz