FOTO: Bush suosjećao s ljudima kojima je uništio živote

Ivor Car

11. studenog 2007.

FOTO: Bush suosjećao s ljudima kojima je uništio živote

Ovih dana američki je predsjednik George Bush posjetio ljude čije je nesretne sudbine zapravo sam krojio. Riječ je o američkim vojnicima koji su postali invalidima u Iraku, tisuće kilometara daleko od svojih domova, kamo ih je u rat poslala upravo imperijalistička politika Georga Busha koji im danas iskazuje nježnost i hinjenu brigu. Kako je suosjećajnog pogleda Bush dodirivao svoje ratnike bez udova i spaljenih lica, pogledajte pod

Susret pun nježnosti dogodio se u medicinskom centru "Brooke Army" u San Antoniu u američkoj državi Texas, a svojim ga je objektivom ovjekovječio Reutersov fotograf Jim Young, snimivši iznimno potresne fotografije. Svi pacijenti ove klinike stradali su u ratu vođenom nekoliko tisuća kilometara od svojih domova, a kako bi ih probao utješiti njihov predsjednik obećao im je da će se njegova administracija pobrinuti za ratne veterane, te da se sistem takve skrbi mora modernizirati. Reakcija je uslijedila nakon što je nemilosrdna birokracija sjela na leđa američkim ratnicima iz Iraka. Međutim ako ga njihovi životi nisu interesirali onda kada ih je slao u Irak, logično je pitanje koliko mu oni vrijede danas, kada više nisu sposobni ni za ratovanje.

- Dobar čovjek, zar ne, upitao se Bush u jednom trenutku, gledajući vojnika-pacijenta s obje amputirane noge kako se penje na umjetnu stijenu, dok ga njegove kolege gromoglasno bodre. Možda je zaključak patetičan, ali je li američki predsjednik na to mislio i onda kada je "dobrog čovjeka" poslao u rat koji mu je upropastio život.