IZ BESVIJESTI: Jubilarno 160-to 'posljednje upozorenje' i nogometna bara

Igor Došen

10. prosinca 2012.

IZ BESVIJESTI: Jubilarno 160-to 'posljednje upozorenje' i nogometna bara

Nogometaši zagrebačkog Dinama pobijedili su protivnike iz kijevskog Dynama rezultatom 1:1, a taj je povijesni uspjeh proslavljen diljem zemlje. Taj bi se zaključak mogao izvesti na osnovu napisa „režimskih“ tiskovina. Istovremeno šef UEFA-e Michel Platini prilikom posjeta Zagrebu kritizirao je svoje domaćine zbog problema s huliganizmom i neregularnog ligaškog natjecanja, šaljući svoje jubilarno 160-to „posljednje upozorenje“. Nitko se od prozvanih nije prepoznao u njegovim riječima pa ne trebamo sumnjati kako će nogometno smeće ponovno biti pometeno pod tepih

Nogometaši zagrebačkog Dinama pobijedili su protivnike iz kijevskog Dynama rezultatom 1:1, a taj je povijesni uspjeh proslavljen diljem zemlje. Taj bi se zaključak mogao izvesti na osnovu napisa „režimskih“ tiskovina. Vrag će ga znati zašto (ne)sportski novinari i nakon blamiranja maksimirske momčadi u prošloj i ovoj sezoni Lige prvaka i dalje vjeruju u projekt „europskog Dinama“, veličajući njegov remi protiv suparničke momčadi koja je igrala bez polovice standardnih prvotimaca. S tim se u vezi nameće pitanje je li „neriješenom trijumfu“ modrih doprinijela „veličanstvena igra“, loši vremenski uvjeti, činjenica da bi sudac produljio meč koliko je trebalo dok domaća ekipa ne postigne pogodak (makar i iz penala), ili posjet Michela Platinija Zagrebu na proslavi 100-te obljetnice Hrvatskog nogometnog saveza?


Platini i jubilarno 160-to „posljednje upozorenje" (FOTO: Novi list)

Platini je, istina, (opravdano) kritizirao svoje domaćine zbog problema s huliganizmom (na stadionima i izvan njih) i neregularnog ligaškog natjecanja. Podsjetimo kako je on i ranije prijetio Hrvatskoj zbog navijačkih nepodopština, pa je ovo sada jubilarno 160-to „posljednje upozorenje“. Možda je pozadina ovog najnovijeg „treniranja strogoće“ njegova buduća kandidatura za čelnika FIFA-e? On je, inače, svojim „makinacijama“ vezano za pretkola Lige prvaka omogućio i „bezveznim“ timovima (čije su gazde lokalni moćnici „puni para“, a što je Platiniju, vjerojatno, najvažnije) da sudjeluju u tom najelitnijem natjecanju.

POSAO JE POSAO: Čičkovo valjanje u močvari

SPORT KAO NACIONALNA SVETINJA: Sve može propasti, ali ne i Dinamo i Hajduk

Prijetimo se, dalje, kako je Platini obećavao čelnicima HNS-a da će (skupa s Mađarima) dobiti organizaciju Europskog prvenstva 2012. godine, a očito je isto obećanje dao i našim konkurentima u toj kandidaturi, te na kraju domaćinstvo dodijelio po principu „tko da više“. O njegovom poštenju govori i to kako je reprezentaciju svoje domovine „pogurao“ u dva kvalifikacijska ciklusa: protiv Iraca je Francuzima bio priznat gol kome je prethodilo igranje rukom Thierryja Henryja, dok im je protiv BiH dosuđen u najmanju ruku sumnjiv penal iz kojega su, također, postigli (odlučujući) pogodak.

Platini je one hrvatske „navijače“ koji su se (tijekom EP) u Poljskoj „proslavili“ tučnjavama i rasističkim ispadima – (opravdano) nazvao „šupčinama“. Taj bi „atribut“ svakako mogao „dodijeliti“ i samome sebi i svojim suradnicima u UEFA-i (i FIFA-i). Nakon ovog njegovog posljednjeg verbalnog „šamara“ na „zlatnom piru“ HNS-a, odgovorne se osobe iz te institucije (kao i inače) „prave blesave“ govoreći kako se predsjednik europske nogometne organizacije u izrečenim kritikama nije obratio njima, već Vladi RH. Ministar Željko Jovanović im je uzvratio kako je Platini u svom izlaganju „gađao“ upravo naš nogometni savez. Nitko se od prozvanih, dakle, nije prepoznao pa će, sasvim sigurno, nogometno smeće ponovno biti pometeno pod tepih (eventualnog) uspjeha „Vatrenih“.


Nitko se od prozvanih nije prepoznao (FOTO: Arhiva)

Domaća se javnost, pak, u posljednje vrijeme bavi napadima Ćire Blaževića na Zdravka Mamića, jer ga nije „postavio“ za izbornika nacionalne selekcije, a u to prepucavanje se uključio i selektor Igor Štimac. No, ne treba sumnjati da će navedeni trojac ponovno naći „zajednički jezik“ jer se radi o (ne)moralno i karakterno potpuno istim likovima. „Pajac“ Ćiro je svojevremeno „ratovao“ i s Draženom Medićem kada ga je ovaj potjerao iz „Zagreba“, a sada je na njegov poziv da se vrati na funkciju trenera te ekipe, poslušno „zamahao repićem“. Dvoličnog i prevrtljivog Blaževića (poznatog i po izjavi: „Kada mi je teško sjetim se svog računa u Švicarskoj“) mediji uporno nazivaju „trenerom svih trenera“.

Na kraju ove priče o „fudbalskoj bari punoj krokodila“, svakako moramo spomenuti i Krunoslava Jurčića, čovjeka „luđačkog pogleda i obraza poput đona“, čiji je, očito, moto: „Ne može mene Mamić otjerati (iz Dinama) toliko puta koliko se ja mogu vratiti“. O hrvatskoj „nogometnoj ljigi“ smo, uostalom, već pisali…

Lupiga.Com