SVE AFERE IGORA ŠTIMCA: Izborniku posvećen blog prekrcan njegovim aferama

Vjeran Grković

16. kolovoza 2012.

SVE AFERE IGORA ŠTIMCA: Izborniku posvećen blog prekrcan njegovim aferama

Može zvučati nevjerojatno, ali novom izborniku hrvatske nogometne reprezentacije, Igoru Štimcu, koji je sinoć porazom na domaćem terenu započeo svoju izborničku karijeru, netko je posvetio cijeli blog. Na blogu nazvanom Afere Štimca, nalazi se pozamašan popis „nepodopština“ hrvatskog izbornika - od učestalih kafanskih tučnjava, UEFA-inih kazni, bježanja s mjesta prometne nesreće, pa do zabrane obavljanja svih funkcija u nogometu i sumnjivih transfera. Nakon pročitanog može se samo postaviti pitanje kako je osoba s takvim "backgroundom" uopće mogla doći na čelo najpopularnijeg sportskog kolektiva u Hrvatskoj

Od trenutka kad se počelo nagađati da bi Igor Štimac mogao postati novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije do njegovog imenovanja prošlo je vrlo malo vremena. Odjednom smo imali priliku vidjeti Štimca kako izvodi hrvatske nogometaše na prijateljsku utakmicu sa švicarskom odabranom vrstom. Nakon poraza od 4:2, Štimac je odmah pokazao svoju osornost. Naime, usprkos ranijem dogovoru, on se obio pojaviti pred kamerama Hrvatske radiotelevizije, iste one kuće koja mu je donedavno isplaćivala honorare kao sukomentatoru u televizijskim prijenosima. Vrlo je zanimljivo kako je uopće osoba s prošlošću kao što je Štimčeva mogla postati izbornikom najpopularnijeg hrvatskog sportskog kolektiva. Još više čudi i kako njegovo imenovanje nije naišlo na gotovo nikakve kritike u javnosti, iako se radi o čovjeku kojemu je svojevremeno  zabranjeno obavljanje svih funkcija u nogometu, nakon što je 2004. godine fizički napao jednog nogometnog suca. Takvo što možemo objasniti samo s činjenicom da su sportski novinari domaćih mainstream medija uvelike podilazili Štimcu te njegove moralne i profesionalne kvalifikacije nisu dovodili u pitanje.


Za kormilom Hajduka, nakon što je iz kluba otjeran Blaž Slišković, a cijela priča završila na sudu (FOTO: Lupiga.Com)

No, ako već mediji nisu reagirali, učinio je to nepoznati bloger, koji je blog posvetio isključivo Igoru Štimcu, odnosno njegovim aferama. „Kako se u posljednje vrijeme u medijima intenzivno provlači pozitivna slika o liku i djelu kandidata za predsjedničko mjesto u Hrvatskom nogometnom savezu, red je da ovaj blog skrene pažnju i na drugu stranu medalje Igora Štimca, koja je sve samo ne blistava. Afere Igora Štimca poredane su kronološki, a kompletan detaljan sadržaj svake pojedine afere moguće je detaljno pronaći u arhivama tiskanih i internet medija“, stoji u blogerovom uvodu koji je napisan još 2010. godine, dakle puno prije njegovog imenovanja na izborničku poziciju, a u vrijeme kada je Štimac „ratovao“ s današnjim prijateljem Zdravkom Mamićem, želeći pod svaku cijenu zauzeti fotelju donedavnog predsjednika HNS-a, Vlatka Markovića. Ima li možda bloger veze s bivšom vladajućom strukturom u HNS-u, međutim, nije poznato.

Među dvadesetak pobrojanih „afera“ nema niti riječi o Štimcu za vrijeme nesretnih ratnih godina, o čemu se u Splitu itekako govorilo. Afere počinju tek 1999. godine s Alkom Vujicom i incidentom u bračkoj diskoteci, a nastavljaju se sa sukobom sa partnerima u kladionici „Sport TIP“ – Aljošom Asanovićem i Alenom Bokšićem – što je završilo i na sudu.  Navode se i Štimčevi fizički obračuni, poput onoga u poljudskom tunelu gdje je dijelio pravdu gurajući i udarajući igrača i pomoćnog trenera španjolske Mallorce, zbog čega mi je određena kazna od šest utakmica zabrane igranja i 35.000 švicarskih franaka. Kaznu za paljenje baklje u svečanoj loži, koju godinu kasnije, ipak nikad nije dobio.


Na izborničkoj klupi (FOTO: Novi list)

Nastavlja se s epizodama iz noćnih provoda, gdje je u odvojenim incidentima ozlijedio konobara i pretukao člana Torcide, dok je u trećem obračunu vlasnik svojevremeno vrlo popularne diskoteke Masters od njegovih udaraca navodno ostao nagluh. Za nešto od ovoga je Štimac i pravomoćno osuđen. Bloger nije propustio dati prostora i nekim sumnjivim transferima, u kojima se, kaže, koristilo računima Novice Petrača, sina kontroverznog tajkuna Hrvoja Petrača, inače pravomoćno osuđenog za otmicu maloljetnog sina Vladimira Zagorca. Koje je još afere bloger pobrojao možete vidjeti na ovom linku, a nakon svega posumnjat ćemo da i jedna europska država ima izbornika s ovakvim „backgroundom“.

Lupiga.Com