KAKAV JE KARAMARKOV ŽIVOTOPIS: Šuti li šef HDZ-a o optužbama da je radio za Udbu jer ne zna što još 'stari Joža' ima?

Ante Radić

8. lipnja 2015.

KAKAV JE KARAMARKOV ŽIVOTOPIS: Šuti li šef HDZ-a o optužbama da je radio za Udbu jer ne zna što još 'stari Joža' ima?

Tomislav Karamarko predsjednik je najjače oporbene stranke, njegova desna koalicija na čelu s HDZ-om dobro stoji u anketama i shodno tome on bi u idućih pola godine ili nešto više mogao postati premijer. Riječ je, dakle, o vrlo važnom hrvatskom političaru. Josip Manolić navršio je 95 godina i stoga politički nije aktivan, ali biografija ga također čini bitnom osobom hrvatske politike. Bio je dio komunističkog sustava, a nakon što je s Franjom Tuđmanom sudjelovao u stvaranju samostalne države, Manolić je u njoj obnašao niz visokih dužnost, u jednom kraćem razdoblju čak i premijersku. Glavni segment Karamarkovog programa je obračun s nasljeđem komunizma, a naročito s ostacima represivnog aparata, koji su, kako tvrdi, i danas iznimno prisutni u svakodnevnici Hrvatske.

Manolić, koji je sam nekad pripadao tom aparatu, prošli je tjedan u intervjuu Nacionalu upozorio da je Karamarko, koji mu je početkom devedesetih bio šef kabineta, zapravo špijunirao za tajnu policiju i da su još živi ljudi koji to mogu potvrditi. Sve navedene činjenice upućuju da bi taj intervju trebao biti politička tema broj jedan u zemlji.

Josip Manolić
S čime sve raspolaže Josip Manolić? (FOTO: novilist.hr)

Istina, i ranije su se povremeno javljale informacije da je Karamarko kao student krajem osamdesetih godina "radio za Udbu". Zadnji je to put bilo 2012. godine, tijekom unutarstranačkih izbora u HDZ-u na kojima se Karamarko kandidirao za predsjednika stranke. Internetom je tada kružio tekst u kojem su nepotpisani autori navodili i imena agenata Službe državne sigurnosti s kojima je Karamarko navodno pristao surađivati u zamjenu za oprost nekog sitnog kriminalnog djela. No, to se, razumljivo, tretiralo kao trač i predizborno podmetanje i mediji se nisu bavili tim Karamarkovim "pravim životopisom". Sada je, međutim, situacija bitno drukčija, čovjek koji nije nikakav šarlatan pod imenom i prezimenom progovorio je o "udbaškoj prošlosti" predsjednika HDZ-a. Ali, reakcije medija gotovo su jednake kao u svibnju 2012. godine. 

Manolićeve vrlo ozbiljne optužbe probile su se tek u pojedine internetske portale. Je li moguće da drugi hrvatski novinari nisu u tome prepoznali priču i da ih uopće ne zanima s čime se to nekad bavio političar koji bi uskoro mogao preuzeti upravljanje Hrvatskom? Ipak, nije ipak sve tako crno. U nekoliko dnevnih novina i nacionalnih televizija (Večernji list, Slobodna Dalmacija, Novi list, HTV), pokušali su krenuti tragom Manolićevih izjava, ali nije išlo dalje od uredničkih kolegija. Crveno svjetlo upaljeno je uvijek s istim obrazloženjem, nedostaje Karamarkova odnosno HDZ-ova strana. A nje nema zato što Karamarko jednostavno ne želi da je bude. Predsjednik HDZ-a odlučio se za šutnju o ovoj za njega užasno neugodnoj temi, vjerujući da će se ta priča na ovaj način ugasiti. I zasad, mora se priznati, procjena mu nije bila loša.

Tomislav Karamarko
Karamarkove strane zato što on jednostavno ne želi da je bude (FOTO: Lupiga.Com)

Većina medija već anticipira smjenu vlasti i prilagođava se novoj potencijalnoj vladajućoj garnituri. HDZ je iz opozicije uspio ostvariti utjecaj na medije, privatne i javne, kakav sada nema ni Vlada. Radi se o zaista rijetkom političkom fenomenu. Tako se Hrvatska ne bavi mogućom Karamarkovom mutnom prošlošću, iako on uopće nije demantirao veze sa službom, čije pipke pronalazi i u aktualnoj Vladi. Premda ga Manolić poziva da opovrgne njegove tvrdnje, Karamarko to odbija. Vjerojatno se pribojava upustiti u polemiku s njim, jer ne zna s čime sve stari Joža raspolaže.

Zato kao da je u zemlju propao, oglašava se samo putem Facebooka, ali ne o Manoliću. Karamarko bi odjednom htio da se javnost fokusira na to da niti jedan predstavnik hrvatske vlasti nije bio na papinoj misi u Sarajevu, što smatra sramotnim, nego udbaškim poslovima. Povijest kao da mu više nije interesantna. Ali, naravno, birači moraju znati što su pretendenti na najviše dužnosti nekad radili, kako bi mogli ocijeniti jesu li dosljedni. Što će se dogoditi ako, recimo, i Stjepan Mesić ispriča neku sočnu anegdotu iz vremena kad je zajedno s Karamarkom provodio proces takozvane detuđmanizacije Hrvatske. Takvih anegdota sigurno ima napretek i one govore koliko je Karamarko autentičan kad danas najavljuje retuđmanizaciju države. Hoće li mediji ignorirati i Mesića ako Karamarko i HDZ postupe identično kao u slučaju Manolića?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com