Komunisti - svi ste isti

Ivan Kegelj

22. travnja 2003.

Komunisti - svi ste isti

Amerikanci zauzeli Bagdad; Iračani popljačkali i spalili sve što se popljačkati i spaliti da; sramežljivo promovirane nove iračke policijske snage; trgovci prodaju jaja ispred ostataka svojih trgovina... Poslijeratni život kuca na vrata. Kako je on zakucao izdavači otvorili vrata i eto ti prvih dnevnih novina koje se u Iraku izdaju nakon sloma režima Sadama Huseina i dolaska američkih osloboditelja. Ali...
Amerikanci su ostali malo iznenađeni jer irački Nino Pavić je komunist. Daklem, vijest glasi - Iračka komunistička partija izdala je u nedjelju komunistički dnevnik pod nazivom Tariq al Shaab (Glas naroda).
Naslovnica ovih novina ukrašena je srpom i čekićem, a kako i priliči komunističkim obmanama - na ulicama Bagdada dijeljen je besplatno. Tako ti je s tim komunistima - dobri su dok ih nema. A kad zajašu shvatiš da su od zla oca i gore matere. Kako bilo, irački komunisti sa svojih stranica poručuju: "Naš narod želi demokratski, federalni i jedinstveni Irak".
Na naslovnoj stranici crveni novinari su analizirali diktaturu i pad najdražeg vođe. Ali to nije bitno. Nije bitno ni da je Iračka komunistička partija bila jedna od najsnažnijih arapskih komunističkih stranaka prije nego što je dragi Sadam rek´o - dosta s tm komunistima. Nakon što se diktator mudro dosjetio zabraniti njihov rad, u Iraku je nestalo komunista. Danas se, evo, vraćaju, a što je najgore od svega postoje sve pretpostavke za uspostavljanje nove diktature u Iraku - diktature proleterijata. Naravno, mislim na pretpostavke društvenog karaktera kao što je privremena anarhija i slično. Doduše, postoji jedna mala smetnja. Irak je pod američkom okupacijom. A sad kad bi ova besmislena vijest, koja je napisana tek da ne posustanemo i da pošteno zaradim koricu kruha namazanog "nutelom", trebala biti gotova na pamet mi pade jedan "tatek" iz Norog Mesta. On bi rekao da Amerikanci svjesno propuštaju sagledati problem komunista u Iraku, kako bi jednom Iračane mogli zaštiti od istih. S tim Amerima nikad ne znaš. Zato otiđite u Ameriku da Amerika ne bi došla vama. A s iračkim komunistima ćemo lako.