Kronologija ključnih događaja u Hrvatskoj kako je piše BBC

Ivan Kegelj

25. lipnja 2003.

Kronologija ključnih događaja u Hrvatskoj kako je piše BBC

Najprije, državotvorni, zgodni, lijepi i potentni Lupeži from Croatia, želimo vam čestitati Dan državnosti. SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI! Kako u ovih pet rečenica nema materijala za prigodnu novicu, prenosimo vam kronologiju ključnih događaja u Hrvatskoj, onako ih vide i pišu novinari BBC-a, jedne od najvećih medijskih kuća u svijetu.

1918 - Hrvatska se pridružila novoj državi - Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1929 - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca postala je Jugoslavija.

1941 - Nacisti okupirali Jugoslaviju. Instalirana fašistička marionetska Vlada pod vodstvom Ante Pavelića. U nastojanju da stvori katoličku, svehrvatsku državu, Pavelićev režim brutalno se obračunao sa Srbima i Židovima. Stotine tisuća ljudi izgubilo je živote.

JUGOSLAVENSKA FEDERACIJA

1945 - Nakon ogorčenog otpora protiv okupatora, koji su pružili partizani predvođeni Titom, Hrvatska je postala jedna od šest konstitutivnih republika Socijalističke federativne Jugoslavije. Hrvatska je ostala multietnička.

1980 - Umro je Tito. Započinje dezintegracija Jugoslavije, a pojedine države izražavaju želju za nezavisnošću.

1989 - Nakon kolapsa komunizma u istočnoj Europi, hrvatski narod izražava sve veću podršku strankama nacionalističke provenijencije.  

1990 - Nakon više od 50 godina odvijaju se prvi slobodni izbori u Hrvatskoj. Ispred komunista, na izborima trijumfira konzervativna, nacionalistička stranka HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana


RAT I NEZAVISNOST

1991 - Hrvatska proglašava nezavisnost. Uz pomoć Jugoslavenske narodne armije, hrvatski Srbi protjeruju Hrvate s istoka zemlje. Do kraja godine jedna trećina Hrvatske nalazi se pod kontrolom Srba.

1992 - UN formira četiri zaštićena područja u Hrvatskoj. Sukobljene strane su razdvojene uz pomoć 14, 000 vojnika UN-a. Hrvatska se umiješala u rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995), podržavajući bosanske Hrvate, najprije u sukobu s bosanskim Srbima, a potom i Bošnjacima (bosanskim Muslimanima).
Franjo Tuđman je izabran za predsjednika Hrvatske.

1995 - Hrvatske oružane snage preuzele su kontrolu nad tri od četiri područja koja je kreirao UN. Hrvatski Srbi bježe u Bosnu i Srbiju. Tuđman se nalazi u ulozi jednog od potpisnika "Daytonskog mira" kojim završava rat u Bosni i Hercegovini. 


POSLIJERATNO RAZDOBLJE U HRVATSKOJ

1996 - Hrvatska obnavlja diplomatske veze s Jugoslavijom i pridružuje se Vijeću Europe.

1997 - Tuđman ponovno izabran za predsjednika Hrvatske. Europska unija odlučuje ne pozvati Hrvatsku na početak pregovora o pridruživanju; kritizira Tuđmanov režim i optužuje ga za autoritarne tendencije. 

1998 - Hrvatska uspostavlja kontrolu nad istočnom Slavonijom, "četvrtom oblašću UN-a" u zemlji. 

1999 - Umire Tuđman.

2000 - Tuđmanova stranka HDZ poražena je na parlamentarnim izborima; na čelu pobjedničke koalicije nalaze se socijaldemokrati i liberali. Novi premijer postaje Ivica Račan.
Za predsjednika države u februaru je izabran Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske Narodne Stranke. Mesić izjavljuje da se Hrvatska želi pridružiti NATO-u i Europskoj uniji.

2001 veljača/ožujak - Nakon dva mjeseca bijega tijekom kojih nacionalisti organiziraju masovne demonstracije njemu u podršku, general Mirko Norac predao se vlastima pod uvjetom da ne bude izručen međunarodnom sudu u Haagu. Optužen je za ubijanje srpskih civila 1991. godine u hrvatskom gradu Gospiću.

2001, srpanj - Premijer Račan "preživio je" izglasavanje povjerenja u Saboru, koje su, zbog prihvaćanja zahtjeva Haškog suda za izručenjem generala Ante Gotovine i Rahima Ademija, inicirali nacionalisti. General Ademi postao je prva osoba iz Hrvatske koja se dobrovoljno suočila s optužbama Haškog suda. General Gotovina odmetnuo se u bijeg.

2001, rujan - Haški sud optužio je bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da je tijekom ranih 90-tih počinio ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u ratu u Hrvatskoj.

2001, studeni - Jugoslavija vraća umjetnine, uključujući i pravoslavne ikone, uzete deset godina ranije, nakon pada grada Vukovara.  

2002, travanj - Po prvi put nakon proglašenja nezavisnosti, ministar vanjskih poslova Tonino Picula posjećuje Beograd zbog razgovora s Jugoslavijom.

2002, srpanj - Premijer Račan nudi ostavku zbog sukoba unutar vladajuće koalicije koji paraliziraju ekonomske reforme. Predsjednik Mesić od Račana traži da sastavi novu Vladu.  

2002, studeni - Pod pritiskom nacionalista Vlada se odlučuje boriti protiv izručenja generala Janka Bobetka Haškom sudu, koji ga optužuje za počinjene ratne zločine.

2003 veljača - Hrvatska formalno upućuje zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

2003, ožujak - General Mirko Norac, u kojem je veliki broj Hrvata vidio heroja, osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubojstva nekoliko srpskih civila 1991. godine.

2003, travanj- Smrću generala Bobetka završava se kontroverza oko njegove predaje i izručenja Haškom sudu.

 

P. S. Lupiga ne vjeruje niti mami i tati, a ne vjeruje ni u kronologije BBC-a. Ipak, Lupiga je vrijedan, te je rečenu kronologiju preveo i objavio. Na vama je da pročitate i prosudite. Nakon što je pročitate možete se prisjetiti slovenske narodne poslovice koja kaže "svake oči imaju svog slikara".